Новини или Novini - картината на печата за 5 март

3926
Новини или Novini - картината на печата за 5 март
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците за днешния 5 март.

Труд

Шестстотин двадесет и осем души са загинали при автомобили катастрофи в България през 2019 г. Жертвите са със 17 повече спрямо предходната 2018 г. Очаква се с коефициент от 90 убити на 1 милион жители страната за поредна година да е на едно от първите две места в Европейския съюз. Окончателните данни за миналата година бяха съобщени вчера от КАТ.

Става ясно също, че по пътищата са регистрирани 6 730 тежки пътно транспортни произшествия, с 46 повече, отколкото през 2018 г. Ранените хора са 8499 – увеличението е с 28 души. Ръстът по всички показатели става точно в годината, през която вече работи цяла Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”. 12-та институция, която отговаря за намаляване на катастрофите, трябваше да координира дейността на останалите 11, между които са и пет министерства – МВР, транспортното, регионалното, здравното и образователното. Новата структура бе създадена с постановление на МС от 1 февруари 2019 г. и с бюджет за м. г. от 2 935 000 лева.

Монитор

Всеки четвърти шофьор, който е застраховал автомобила си със задължителната полица „Гражданска отговорност“, не бърза да търси правата си при възникване на събитие с имуществени щети. През 2019 г. от 122 632 очаквани предявени претенции при 30 556 случая не е поискано обезщетение. Други 92 076 обаче са предявили претенции, показват коригираните данни към 31 декември 2019 г. на Комисията за финансов надзор (КФН).

Според статистиката броят на застрахованите превозни средства е рекорден като през миналата година той за пръв път надминава 3 млн. От общия брой 3 040 813 превозни средства с „Гражданска отговорност“ най-голям е делът на леките коли и бусовете до 5 тона, които са 2 768 713. След тях се нареждат мотоциклети (187 626), следвани от камионите влекачи (42 438 ). Накрая на класацията са автобусите и камионите над 5 тона - 42 037, като броят им намалява минимално. Въпреки това все по-малко шофьори предявяват претенции при възникнало събитие.

24 часа

Половин милион лева кредит тегли БСП заради вътрешните си избори за председател на партията, които ще се проведат на 26 април. Решението е на Изпълнителното бюро, за да се покрият разходите по организацията на вота, докато дойде първият транш за тази година от държавната субсидия. Това се очаква да стане към средата на април, а “Позитано” 20 има нужда от средства сега, за да се плати за изработването на бюлетините и урните, транспортирането им от и до избирателните секции, както и за храна на членовете на изборните комисии в деня на вота. Иначе те ще работят на доброволни начала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com