Новини или Novini - картината на печата за 5 юни

5064
Новини или Novini - картината на печата за 5 юни
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден – 5 юни.

В. "Сега"

Във водещия си материал изданието се спира на темата за надвзетите партийни субсидии. Дълбока тайна ще остане колко милиона е надплатила държавата на партиите заради скандалния подход на финансовото министерство при разпределението на дължимите им субсидии. За каква сума става въпрос ще се разбере само за последните 3 години. Това реши парламентарната правна комисия във вторник по предложение на правителството. Управляващите упорито отказват да поемат отговорност и продължават да настояват, че коренът на проблема е в закона, а не в начина, по който са го прилагали. Това твърдение обаче съвсем олекна, след като прокуратурата обяви, че неназовани служители на финансовото министерство са извършили престъпление при смятането на субсидиите, пише вестникът.

В. "24 часа"

Рекордно високи оценки по български език и литература са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване, пише вестникът, като цитира данни на Министерството на образованието и науката. Най-зле са се представили четвъртокласниците по “Човекът и обществото”. Там оценките са по-ниски с 4,44% в сравнение с 2017 г., а средният успех е 77,8%.

В. "Труд"

Изданието разглежда въпроса за новите самолети F-16. Съмнително висока е сумата, която искат от нас американците за 8 нови самолета F-16, Block 70. Това става ясно, след като се сравнят сделките за покупка на същия тип нови изтребители от други държави като Бахрейн и Словакия. Разликите са очебийни, но не са в наша полза, пише вестникът.

В. "Монитор"

Търговци броят бутикови наеми достигащи до 880 лв. месечно за магазин в подлезите по централните булеварди в София, а в страната в страната съоръженията пустеят, установила е проверка на медията. От конкурс за отдаване под наем на помещенията обявен от общинската фирма „Егида-София“, която стопанисва част от подземните съоръжения в града, става ясно, че 14,3 кв. м. магазин в подлеза на „Плиска“ се дава за 806 лв. Почти тройно по-голям търговски обект в подземието на бул. „Васил Левски“ и ул. „ген. Гурко“ излиза 880 лв. месечно. На друг ключов подлез на „Цариградско шосе“ - при Орлов мост, цената за 14,6 кв.м. е 372 лв. За 30 кв. м. броят 540 лв. търговците желаещи да изложат стоката си в подлеза на бул. „Ситняково“ и ул. „Цар Иван Асен II“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com