X
 
 

Новини или Novini – картината на печата за 7 ноември

1063 0
photo of Новини или Novini – картината на печата за 7 ноември
Снимка: iStock/Guliver
Actualno.com ви запознава с водещите новини от днешната преса.

Сега

Само за 4 месеца мащабната реконструкция на бившия партиен дом, която още не е започнала, поскъпна с близо 5 млн. лв. - от 17.5 на 22.6 млн. лв. Това става ясно от новата обществена поръчка, обявена на сайта на парламента за довършителните работи в сградата на пл. "Александър Батенберг", пише в днешния си брой в. "Сега". Процедурата бе стартирана още в края на февруари, но през юли е била прекратена, тъй като подадените оферти не са отговаряли на изискванията. Така прогнозната стойност на целия ремонт на партийния дом и зала "София" наближава 50 млн. лв.

На въпрос на "Сега" какво налага оскъпяването, от пресцентъра на НС отговориха, че са включени още дейности по ремонта и обновяването на огромната сграда. В момента в бившия партиен дом са кабинетите на депутатите, голяма част от администрацията на парламента и ЦИК.

24 часа

Борисов събира кметовете на ГЕРБ на национална среща днес, съобщава вестник "24 часа". В Пазарджик поискаха оставка на областния лидер - кандидатът им не стигна дори до балотаж. Всички току-що избрани кметове на ГЕРБ ще излязат на една сцена утре, уточнява изданието.

Очаква се да се съберат над 140 кметове от цялата страна - областни и общински, както и районните кметове от София, Варна и Пловдив.

Труд

Договорите за аренда вече ще имат максимален срок, предвижда новият Закон за земеделските земи, качен за обществено обсъждане. Максималният срок става 10 години, а за земите, заети с трайни насаждения – 30 години.

Досега договорите имаха само минимален срок от 5 години, а липсата на горна граница доведе до договори, продължаващи 50 или 100 години. На практика се получава "феодализиране" на определени землища и невъзможност за упражняване на земеделска дейност на нови инвеститори или на следващи поколения наследници на арендодатели, обясняват вносителите от министерството на земеделието, пише "Труд".

Монитор

Близо 40 на сто от анкетираните в България предприемачи имат намерение да назначават нови служители през следващата година. Незаети в реалния сектор са 140 000 работни места. Данните са от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за бизнес климата през 2020 г.

Топпроблемите пред компаниите остават недостигът на персонал и работна ръка, цените на енергията и суровините. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил. Затова от БТПП отново настояват за намаляване на ускоряване на процеса при наемане на работници извън Европейския съюз. Но засега внос на работна сила е основно от Украйна и Виетнам.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално