Новините: Най-важното за деня, 1 август

9532
Новините: Най-важното за деня, 1 август
Снимка: БГНЕС

България и Македония подписаха историческия Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а Европейската комисия приветства този акт, четирима служители на Фонда за лечение на деца отиват на съд, директори на училища незаконно отказват да приемат деца без ваксини.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния първи ден на месец август.

БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ПОДПИСАХА ДОГОВОРА ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха в Скопие Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония. Минути след полагането на подписите под историческия документ, Европейската комисия приветства акта на подписване между двете държави.

ЧЕТИРИМА СЛУЖИТЕЛИ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ОТИВАТ НА СЪД

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима служители на Център „Фонд за лечение на деца“.

През април 2016 г. те бяха обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления, съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРИВЕТСТВА ДОГОВОРА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ

Брюксел не закъсня да похвали правителствата на София и Скопие за стоплянето на отношенията. Според представителите по външната политика и по разширяването Федерика Могерини и Йоханес Хан двустранният договор „засилва европейската перспектива“ на Македония.

ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА НЕЗАКОННО ОТКАЗВАТ ДА ПРИЕМАТ ДЕЦА БЕЗ ВАКСИНИ

Директори на училища у нас заявяват на родители, че няма да приемат децата им, ако нямат пълен имунизационен статус. Най-много случаи на подобни злоупотреби има в училищата в Добрич и Варна, показа проверка на Actualno.com.

ТРИМА ДУШИ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ СА СВЪРЗАНИ С ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

Трима души от администрацията на Народното събрание са свързани с бившата Държавна сигурност. Става дума за Иван Василев Хиновски, Николай Коцев Доцев и Спас Ангелов Ташев.

ПО 147 ОБЩИНСКИ НАРЕДБИ СЕ СЪБИРАТ НЕЗАКОННО ТАКСИ

Общини са въвели такса за услуга, която реално не предоставят. Това става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение за поредната доза общински наредби, атакувани след проверка на Върховната административна прокуратура.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: НЕ ВЯРВАМ ЗАГУБАТА НА ГЕРБ ДА Е БИЛА ПРОГРАМИРАНА

Не вярвам загубата на ГЕРБ да е била програмирана. Това не е вярно. Загубата на президентските избори за Борисов беше неговата първа голяма загуба. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия, коментирайки думите на премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ загубили изборите, защото не искали да ги спечелят.

БОЙКО БОРИСОВ: ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ, СА БЕЗРАБОТНИ

Най-големият ни проблем в момента е работната ръка. Всъщност тези, които не искат да работят, са безработни. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Пазарджик, преди за пререже лентата за откриването на завод за високотехнологични автомобилни компоненти.

ИЗТРЕБИТЕЛИ НА НАТО ПРИХВАНАХА ТРИ РУСКИ САМОЛЕТА НАД БАЛТИКА

Изтребители на НАТО от състава на мисията, патрулираща над въздушното пространство на Прибалтийските републики, са прихванали три руски самолета над Балтийско море.

ЖИВКО МАРТИНОВ БИЛ СРИНАТ ПСИХИЧЕСКИ, АЛАРМИРАХА АДВОКАТИТЕ МУ

Вече бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е сринат психически след скандала "Суджукгейт", това заявиха адвокатите му – Виктор Михайлов и Христо Ботев. Те все още не са се запознали с доказателствата срещу клиента си.

ШОФЬОР БЛЪСНА ДВЕ МОМИЧЕТА НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА

Само за час на територията на столицата са станали два пътни инцидента. По първоначални данни, малко след 17.30 часа, в „Младост 1“, на пешеходна пътека, лек автомобил блъснал две момичета – на 14 и 15 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com