Новините: Най-важното за деня, 1 септември

6064
Новините: Най-важното за деня, 1 септември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от първия ден на септември.

МАЯ МАНОЛОВА ВСЕ ПАК ЩЕ СЕ БОРИ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ, ОБЯВЯВАТ КАНДИДАТУРАТА Й ДО ДНИ

Мая Манолова все пак се впуска в кметската битка за София, съобщава Дарик. Според медията омбудсманът ще обяви кандидатурата си за кмет на 4 септември. Мая Манолова ще бъде издигната не от БСП, а от Инициативен комитет. Софийската организация на соцпартията е в готовност да я подкрепи и да го обяви официално на своята конференция след това. 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е “БИВОЛЪ“ ДА СПРЕ ДА СЪЩЕСТВУВА?

Ще продължи ли да съществува известният български сайт за разследваща журналистика "Биволъ"? Този въпрос изведнъж болезнено се превърна в особено актуален след статия в EuroChicago на Давид Мавродиев, в която се казва, че създателят и собственик на сайта Асен Йорданов възнамерява да емигрира.

КОНТРОЛНО ПО ИСПАНСКИ ЕЗИК ЗА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ

Контролно по испански за Пламен Георгиев (вход свободен) - с такъв анонс е обявено събитие във Facebook за 15 септември (традиционно първи учебен ден в България) пред сградата на Министерството на образованието (МОН).

ОСТАВИХА В АРЕСТА ОБВИНЯЕМИТЕ ЗА УБИЙСТВОТО НА СЕМЕЙСТВОТО, ОТКРИТО КРАЙ НЕГОВАН

Съдът остави в ареста обвинените за убийството на мъж и жена, чиито тела бяха открити край Негован. В съдебната зала стана ясно и как точно разследващите са стигнали до извършителите, и то преди да разберат кои са жертвите, информира NOVA.

СЪДЪТ ОСТАВИ ШЕСТИМА ОТ ЗАДЪРЖАНИТЕ ЗА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ В АРЕСТА

Специализираният съд остави в ареста шестима от задържаните по подозрение за участие в група за телефонни измами. Съдът мотивира решението си с това, че има опасност те да извършат повторно престъпление, съобщи bTV.

СТАРТИРА ИЗПЛАЩАНЕТО НА 300 ЛЕВА НА СТОПАНИТЕ С УМЪРТВЕНИ ПРАСЕТА

Започва изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лева на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. Тъй като първият ден на септември се пада в неделя, изплащането на помощта стартира от утре.

ОБГОРЯЛ КАБЕЛ СПРЯ БЪРЗИЯ ВЛАК ВАРНА-СОФИЯ

Нощният бърз влак от Варна за Пловдив престоя в участъка Безмер-Кермен заради запален кабел на локомотива. Инцидентът е станал около 2,20 часа през нощта. 

В ПОЛША ОТБЕЛЯЗАХА 80-ГОДИШНИНАТА ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Трябва да помним не само ужасите на войната, но и причините, които разпалиха тази война, за да избегнем опасността да повторим тези грешки днес, когато отново има ожесточени спорове за световно лидерство. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти, след като участва в церемонията във Варшава по повод отбелязването на 80-годишнината от началото на Втората световна война.

ИМА ЛИ МАКЕДОНИЯ ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ ОТ АЛБАНИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ?

Европейският съюз не изключва възможността първо да вземе решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония, казва германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.

“ДОРИАН“ ВЕЧЕ Е УРАГАН ОТ ПЕТА КАТЕГОРИЯ

"Дориан" вече е ураган от пета категория – най-високата степен по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, съобщава „Скай нюз“, цитиран от БГНЕС. Стихията се очаква да удари Флорида в понеделник, а властите в американския щат обмислят да издадат заповед за незабавна евакуация.

АМАЗОНИЯ ОТНОВО ГОРИ, ХИЛЯДИ НОВИ ОГНИЩА ОБХВАНАХА ДЪЖДОВНИТЕ ГОРИ

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте, въпреки че бразилското правителство въведе забрана за палене на огън с цел разчистване за земеделска земя, съобщава АФП, цитирана от Дарик.

ПАПА ФРАНЦИСК ЗАСЕДНА В АСАНСЬОР, ЗАКЪСНЯ ЗА НЕДЕЛНАТА МОЛИТВА

Папа Франциск се извини за закъснението на традиционната си неделна молитва към миряните на площад „Свети Петър“ във Ватикана, съобщава АФП. Оказа се, че Светият отец заседнал в асансьор и трябвало да бъде спасен от пожарникари.

МИСТИЧНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ТРАКИТЕ ОЖИВЯ ПРЕД МОГИЛАТА “ШУМАНЕЦ“ В СЪРЦЕТО НА ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ

Легендата за древните траки за първи път оживя на могилата „Шушманец“ със спектакъла „Мистиката на Долината“ през изминалата вечер. В началото на спектакъла зрителите съпреживяха войнствената природа на тракийските племена, готови за саможертвени, но и безпощадни атаки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com