Новините: Най-важното за деня, 12 август

3415
Новините: Най-важното за деня, 12 август
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com събра за вас най-важните новини от изминалия неделен ден, 12 август.

МИРНА НОЩ НА ПРОТЕСТИ В РУМЪНИЯ. НЕДОВОЛСТВОТО РАСТЕ

Мащабен антиправителствен протест се проведе за втора поредна вечер в центъра на Букурещ. Хората поискаха оставката на кабинета и предсрочни избори. До сериозни инциденти и сблъсъци с органите на реда на площад "Виктория" не се стигна. Според някои румънски медии твърдят, че са близо 40 000. Междувременно румънската полиция е направила първите арести по случая с насилието от петък вечер на площад „Виктория“ - задържани са двама мъже, на възраст 24 и 30 години.

ЩЕ ЗАГУБИ ЛИ УКРАЙНА ОТ ПУСКАНЕТО НА "СЕВЕРЕН ПОТОК" 2?

„Северен поток“ 2 се явява икономически проект, а Украйна е длъжна да каже как смята да модернизира своята газопреносна система. Това коментира в ефира на телевизия „112 Украйна“ икономическият експерт Виктор Скаршевский. По думите му това е икономически проект, изгоден за Европа.

САЩ ВРЪЩАТ ТЕРОРИСТИ В РОДНИТЕ ИМ СТРАНИ. ЧАСТ ОТ ТЯХ В МАКЕДОНИЯ

Американската военна коалиция, която се бори с Ислямска държава, многократно е отказвала да коментира репатрирането на чуждестранни военни лица. “Нищо повече не мога да ви кажа за усилията да ги върнем. Това е проблем на националните правителства ", заяви пред репортери заместник-командващия на съвместната оперативна група генерал-майор Феликс Гидни. Много от държавите, които са получили обратно свои граждани, са избрали да мълчат за репатрираните. Все пак Пентагонът потвърди, че Република Македония е признала гражданството на група бойци.

ВРЕМЕННО НЯМА ДОСТЪП ДО ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

Временно е преустановен достъпът до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, докато бъдат отстранени техническите причини, за които Агенцията по вписванията информира на 10 август. Министърът на правосъдието е уведомен и незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР. Приложен е авариен План за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра.

РУМЕН РАДЕВ: НИТО ПОЗНАВАМ БЕНЧО БЕНЧЕВ, НИТО СЪМ БИЛ НА ГОСТИ У ТЯХ

Президентът Румен Радев категорично отхвърли обвиненията за връзки между него и общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, чието име е замесено в скандала с несебърския бос Митьо Очите. Според него тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство на професор Огнян Герджиков, което беше назначено от Радев.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМА ПРАВО ДА ВОДИ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЙНА СРЕЩУ ГЕРБ

Не приемам да бъдат атакувани експертите на Министерството на финансите, които не само през последните години, но и през цялото време на Прехода са гарантирали финансовата стабилност на държавата. Това каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Владислав Горанов. Ако позицията на президента е да атакува политически ГЕРБ, това е негово право на политик и държавен глава, въпреки че общото разбиране е, че и симпатизантите, и чиновниците на ГЕРБ са също граждани на България, които почитат и уважават българския президент. Ако той е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би донесъл това", заяви министър Владислав Горанов.

НАСА ИЗСТРЕЛЯ СОНДАТА "ПАРКЪР"

Главната цел на сондата "Паркър" е да разкрие тайните на необичайната атмосфера около Слънцето. Апаратът има за цел да навлезе в слънчевата атмосфера, където ще изследва небесното тяло. Проектът Parker Solar Probe е на стойност 1,5 милиарда долара.

ГЛОБЯВАТ АВТОРИТЕ НА ФИЛМ ЗА НАЙ-ДЪЛГОТО ХОРО - НЕСПАЗИЛИ ЗАБРАНИТЕ В РИЛА

Екипът снимал без разрешение във водите на едно от рилските езера. За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица – глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв.

КОСМИЧЕСКИ КОРАБ В БЕРМУДСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК - ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

Ловецът на съкровища Даръл Миклос, който от години се занимава с търсенето на потънали кораби в Карибско море, този път се натъкнал на странен обект, покрит с корали. Той го определя като „космически кораб“.

КОНСПИРАЦИЯ: ИМА ЛИ ВРЪЗКА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ С ИЗПИТАНИЯТА НА БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ?

Избухването на африканска чума по свинете в Източна Европа се вписва в общата картина на системата, в рамките на която САЩ правят изпитания на биологично оръжие за Трета световна война, твърди наблюдателят на РИА Новости и на Спутник Латвия Александър Хроленко. По негово мнение специално място в тази система на САЩ се отрежда на прибалтийските страни, които се оказват в ролята на изпитателен полигон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...