НАСА изстреля сондата "Паркър" (ВИДЕО)

6169
НАСА изстреля сондата "Паркър" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Националното управление на САЩ за аеронавтика и космически изследвания (НАСА) изведе автоматичната станция Parker Solar Probe за изучаване на Слънцето.

НАСА изстрелва сонда, която ще проучи вътрешността на Марс

Американската космическа агенция НАСА ще изстреля в събота сондата InSight, чиято цел е да проучи вътрешността на Марс. Космическият к...

Космическият апарат се отправи на пътешествието с помощта на тежката ракета-носител Делта-4, която стартира от космодрума на Кейп Канаверал, щата Флорида, съобщава БГНЕС.

Главната цел на сондата "Паркър" е да разкрие тайните на необичайната атмосфера около Слънцето. Апаратът има за цел да навлезе в слънчевата атмосфера, където ще изследва небесното тяло. Проектът Parker Solar Probe е на стойност 1,5 милиарда долара.

Сондата е с размерите на автомобил, но е направена специално да издържи огромната горещина на разглеждания обект. Това ще е най-близкото изследване на Слънцето, правено някога в историята на човечеството.

Мисията е планирана за 7 години и за това време сондата трябва да премине 24 пъти през короната. „Паркър Солар“ е обвита с термозатен щит и се предполага, че той ще я предпази от топлинното излъчване, тъй като издържа на температура до 1 300 градуса по Целзий. Учените се шегуват, че на този щит дори Капитан Америка би завидял, коментира БНР.

НАСА публикува снимка на интересна галактика

Американската космическа агенция НАСА публикува снимка на спиралната галактика NGC 5714 в съзвездието Воловар. Тя се намира на около 13...

Вчера Американската космическа агенция НАСА отложи за днес изстрелването на соларната сонда "Паркър". По време на обратното броене преди старта се е включила аларма за проблем и това е принудило агенцията да отмени изстрелването.

Веднага след изстрелването започва поставянето на рекорди. Досегашният шампион, достигнал най-близо до Слънцето е Helios 2, изминал 43 милиона километра през 1976 г. „Паркър Солар“ се очаква да подобри този рекорд и ще развива скорост от 430 000 мили в час. Сондата ще направи 24 захода към Слънцето и в определени моменти ще се намира на само 3,83 млн. мили от повърхността на звездата.

За първи път НАСА кръщава свой космически кораб на жив човек. Совалката носи името на астрофизика Юджийн Паркър, който на младини пръв допуска, че на Слънцето има ветрове. Мнозина са скептични, но уредът “Маринър 2” на НАСА доказва неговото твърдение години по-късно. Днес Паркър е на 91 години и заедно със семейството си ще присъства на изстрелването.

НАСА и частни компании пращат модули на Луната

Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство /НАСА/ планира заедно с частни американски комп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос