Новините: Най-важното за деня, 14 януари

5553
Новините: Най-важното за деня, 14 януари
Снимка: Marina Uzunova/Facebook

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 януари.

ПОВДИГНАХА ОБВИНЕНИЕ НА ДВАМА ОТ ЗАДЪРЖАНИТЕ ПО ДЕЛОТО ЗА РАЗРУШЕНИТЕ ДЮНИ НА "СМОКИНЯ"

Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас, Любомир Петров, благодари на МВР, че само за няколко часа са успели да разкрият извършителите, разрушили дюните на къмпинг "Смокиня". Това е станало и с помощта на местните хора, защото се счита, че няма преки свидетели на престъплението, съобщи кореспондент на Actualno.com. Задържани са трима души. Спрямо двама от тях днес е повдигнато обвинение. По-късно стана ясно и кой е бизнесменът, обвинен, че е поръчал разрушатането на дюните.

АПИ МАЙ Е ЗНЕЛА ЗА ИДВАЩИЯ ПРОВАЛ С Е-ВИНЕТКИТЕ, ТЪРСИ НАЧАЛНИЦИ СЯКАШ ЛОВИ МАЙМУНИ С ТРИЦИ

Минимална работна заплата за началници – това е положението в Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ) или поне съгласно обявите за работа, които пуска държавната структура. През почивните дни популярност в социалните мрежи набра обявата за началник отдел "Информационна система и инфраструктура" в Националното ТОЛ управление със заплата от 510 лв.

ЖЕЛЯЗКОВ: ИМА ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА ПАКЕТА "МОБИЛНОСТ", НО САМО ЕДИН Е БЕЗБОЛЕЗНЕН

Има три варианта за гласуването на пакета Макрон, срещу който се обявиха превозвачи, и правителството ги подкрепи", заяви транспортният министър Росен Желязков в Страсбург след среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

ЕВРОПЕЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ФЕДЕРАЛИЗАЦИЯ, СМЯТА ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

"Нуждаем се от нова сила за една стара идея – идеята за наднационализъм, за вяра в обединението на наднационално ниво." Тази теза защити в дискусия за бъдещето на Европа лидерът на Милениум клуб България Румен Чолаков. Той припомни казаното през 1946 г. от Уинстън Чърчил, че трябва да създадем един вид съединени европейски щати. Идеята приветства вицепремиерът Томислав Дончев. Според него задълбочаването на интеграцията постепено ще доведе до федерализация, но е небходимо време, трябва и достатъчно икономическа мощ и още самочувствие.

ЦВЕТАНОВ СЧИТА, ЧЕ СЛУЧИЛОТО СЕ ВЪВ ВОЙВОДИНОВО ПОПРЕЧИЛО НА РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ

30 години има политика, която не води до реалната интеграция на ромите. Сега, в управленската програма на кабинета, е заложено образованието – да се вкарат в системата всички деца, които не са там. Ескалирането на напрежението пречи на тази програма – представителите ни от Община Марица ни казаха, че след случилото се във Войводино 20-30 ромски деца не са дошли повече на училище. Това коментира дясната ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

РОМСКИЯТ ПРОТЕСТ СРЕЩУ КАРАКАЧАНОВ - ЗАЩО ДЕЛИ РОМИ И БЪЛГАРИ

Протест от няколкостотин души от ромски произход, предимно по-млади и буквално деца, се проведе пред Министерския съвет – с искане за оставка на вицепремиера Красимир Каракачанов заради думите му, че "циганите са много нагли". Вицепремиерът ги изрече след случая във Войводиново, където двама млади роми пребиха разузнавач-парашутист от 68-ма бригада "Специални сили" - ефрейтор Валентин Димов.

ШЕФЪТ НА НЗОК НАМЕКНА, ЧЕ ХОРА ОТ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА СА В ЗАВИСИМОСТИ ОТ ЧУЖДИ ФИРМИ

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев разкри, че Фондът за лечение на деца трябва да плати за лечението на 9-годишния Стефан в Румъния, който страда от спинална мускулна атрофия. По думите му напрежение се създава от представители на обществения съвет към фонда, който предстои да бъде закрит. Той намекна, че хора от фонда са в зависимости от туристически и преводачески фирми, и болници в чужбина.

ПЛАНИРА СЕ УВЕЛИЧЕНИЕ В ЗАПЛАТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, ЕТО  КОЛКО ЩЕ ВЗИМАТ МАГИСТРАТИТЕ

С 10% ще бъдат увеличени заплатите на магистратите и служителите в съдебната система, съобщава "Правен свят".Въпреки, че кадровият орган бе планувал увеличението на възнагражденията в съдебната система да е със 17% за настоящата година, в крайна сметка се оказа, че според разчетите на Министерството на финансите парите ще стигнат за 10%, както е предвидено за всички служители от държавната администрация.

МАНОЛОВА СЕ ОБЪРНА КЪМ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ВОДАТА

Точно както се закани миналата седмица, омбудсманът Мая Манолова внесе жалба срещу текстовете за формирането на единна цена на водата от Закона за ВиК услугите, става ясно от съобщение на пресслужбата на народния защитник. Според Манолова в случая има нарушение на Конституцията, защото единната цена за една цяла обособена територия не отразява много фактори при формирането на стойността на водата в отделни населени места.

ПЕТКОВА ПОСЪВЕТВА БИЗНЕСА ДА КУПУВА ТОК В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН, ЗА ДА МУ Е ЕВТИНО

Не знам да има предприятия, затворили заради скъп ток. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова. Преди поредната среща за стойността на електричеството за индустрията, Петкова коментира, че на борсата само 10% от тока се търгува в т.нар. сегмент "Ден напред". Именно там се забеляза най-рязко покачване на цената на тока. 90% от търговията на борсата е при двустранни договори, тоест големият бизнес би трябвало да купува енергията на такива големи, дългосрочни договори, за да му е изгодна цената, посочи Петкова в сутрешния блок на БНТ.

ИМИТИРАЩИТЕ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ - ВЕЧЕ НА ОТДЕЛНИ ЩАНДОВЕ В МАГАЗИНИТЕ

От днес, 14 януари, влизат в сила новостите при продажбата на имитиращите млечни продукти. През юли месец миналата година правителството прие промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, касаещи, както условията и начините на предлагане на имитиращите продукти, така предоставяне на повече информация относно техните характеристики.

ПОРЕДНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕЦАТА - ТЕПЪРВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ТЯХ

Към края на 2017 година само 16,9% от българското население са деца (до 17-годишна възраст) т.е. 1 192 746 деца. Това показват данни от пуснатата за публично обсъждане Национална стратегия за детето с хоризонт 2019 – 2030 година.

ПРИЕМАНЕТО НА УЧЕНИЦИ НАД УТВЪРДЕНАТА БРОЙКА - МАСОВА ПРАКТИКА В ЕЛИТНИТЕ СОФИЙСКИ УЧИЛИЩА

Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е особено сериозна, масово са приемали ученици над утвърдения прием. Гимназията, приела най-много "надпланови" младежи, е Втора английска - 24 деца, равняващи се на цял един клас. Най-скромно е увеличението на учениците в 35-о СУ "Добри Войников" - едва 2-ма души. Това показват данни на просветното министерство за надплановия прием в 10-те столични гимназии с най-високи приемни балове тази година.

ТАТЯНА ДОНЧЕВА: НЕ МОЖЕМ ДА ПРАВИМ ОТ ВСЯКО СЕЛО НОВА КАТУНИЦА

"Патриотите имат тежък проблем със самолетите, които са тяхната къса клечка и тъй като това е тежко камъче в обувката си намериха отдушник. Не може да правим от всяко село нова Катуница." Това каза лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в коментар за случващото се във Войводиново.

БЪЛГАРКА ИЗГРЯ НА КОРИЦАТА НА VOGUE

Българка украси корицата на модната библия VOGUE. Става въпрос за топмодела Ивелина Чоева, която гордо застана на корица на най-популярното списание за мода в света. 21-годишната българка е лице на януарското специално издание на модната библия в Украйна, в което е пубикуван годишния хороскоп за 2019.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 10 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com