Новините: Най-важното за деня, 14 май

5183
Новините: Най-важното за деня, 14 май
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 май. 

Президентът Радев: Политиката на "Булгаргаз" е неразбираема, бизнесът иска предвидимост

"Ценовата политика на „Булгаргаз“ е неразбираема и извън политическата и управленската логика. Да обявяваме цени за юни и юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за май. Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост". Това каза президентът Румен Радев, предаде БГНЕС. Радев изрази надежда тази предвидимост да се осъществи: „По-ниските цени да бъдат дългосрочна политика на българското правителство“.

Борисов: Когато фактите говорят, промяната мълчи

Кирил Петков заяви, че цената на природния газ ще бъде по-евтина от тази, която сега купуваме. Само след малко неговият КЕВР излезе със съобщение, че газът поскъпва с 14%. Нека народът да види кой лъже. Когато фактите говорят, и промяната мълчи. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Борисов припомни, че азерският природен газ е потекъл към България по време на неговото управление и подчерта, че в Баку знаят на кого могат да разчитат.

Ковачевски: Нямаме договор с България

На 22 май няма да има съвместно правителствено заседание с България, защото няма условия за това. В момента Министерствата на външните работи разменят идеи, но няма съгласувано общо решение, което да послужи като основна за двустранен договор. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски.

Според Ковачевски "решение с България може да има само, ако то е основано на европейските ценности, на принципите за запазване на достойнството на двете държави, взаимното уважение между политиците, институциите и гражданите".

Посолството на САЩ срещу "Възраждане": Не на отвратителната и изпълнена с омраза реторика

„Благодарим на българските граждани и на прокуратурата, че защитиха основното човешко достойнство и посочиха това, което е погрешно“. Това пише посолството на САЩ в София в позиция, публикувана на страницата на легацията във „Фейсбук“. Повод за съобщението е позиция на прокуратурата от петък, в която се осъжда използването на език на омразата от депутати по време на изказвания от парламентарната трибуна. Държавното обвинение призова „политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи“.

Изрисуваха Братската могила в Борисовата градина с цветовете на украинското знаме

Паменикът в памет на загиналите в борбата против фашизма е бил изрисуван с цветовете на украинското знаме. Това съобщиха от посолството на Руската федерация в България. Монументът в Борисовата градина е по-известен като Братската могила. Освен "новата премяна", върху основната плоча се вижда и дребна свастика. "Преди няколко дни след тържествените мероприятия в България, включително в София, посветени на Деня на Победата и подвига на съветските воини, спасили света от германския нацизъм, беше осквернен паметник на български антифашисти в Борисовата градина", пишат от дипломатическата мисия в своя официален профил в Телеграм.

Денков успокои: Не се въвеждат нови правила за матурите

"Това e пълно недоразумение! Никакви нови правила не въвеждаме. Правилата са обявени още в началото на учебната година“. Това заяви министърът на просветата Николай Денков във връзка с информацията, че се въвеждат нови правила за матурите, предаде БГНЕС. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit „Това, което излезе като информация в петък е сумиране отново на това, което сме обявили в началото на учебната година и което обяснявам през последните месеци. Искам да успокоя веднага и родителите, и учениците: нищо не се променя спрямо това, което е обявено още в началото на учебната година“, обясни просветният министър.

 

Автобус с украински граждани се запали на АМ "Черно море"

Автобус, превозващ украински граждани, се запали на автомагистрала "Черно море" край Варна. За щастие, при инцидента няма пострадали. Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин. Автобусът е превозвал 44 украински граждани към Камчия. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteitvolume is gedempt Ads by WayToGrow По първоначална информация пожарът е тръгнал от турбината на двигателя на превозното средство. При възникването на пожара, шофьорът веднага е отбил превозното средство и пътниците са успели да слязат от автобуса. Водачът е опитал сам да потуши огъня, но неуспешно. На място са изпратени 3 пожарни автомобила за справяне с огнената стихия.

Асошиейтед прес: Русия загуби битката за Харков (ВИДЕО)

Руските войски се изтеглят от околностите на втория по големина град в Украйна, след като го бомбардираха в продължение на седмици, съобщиха днес украинските военни, съобщи Асошиейтед прес.

Генералният щаб на Украйна заяви, че руснаците се изтеглят от североизточния град Харков и се съсредоточават върху охраната на маршрутите за снабдяване, като същевременно нанасят минометни, артилерийски и въздушни удари в Донецка област с цел "изчерпване на украинските сили и разрушаване на укрепленията".

Украинското разузнаване: Путин е болен от рак, войната свършва до края на годината

Руският президент Владимир Путин е тежко болен от рак и в Руската федерация вече се планира преврат за свалянето на президента. Това каза в интервю за Скай нюз ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Според Буданов войната с Русия ще достигне повратна точка до средата на август и ще приключи до края на годината. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com