Новините: Най-важното за деня, 17 октомври

4374
Новините: Най-важното за деня, 17 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини от 17 октомври накратко.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ЗАРАЗАТА ПОЧВА ДА РАСТЕ ПО-БЪРЗО

След като и миналата седмица беше видимо, сега тенденцията се потвърди - заразата с новия коронавирус продължава да расте по-бързо, дори по официална статистика.

ПРОФ. ИВА ХРИСТОВА: ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ ЗАТЯГАНЕ НА МЕРКИТЕ В ПОНЕДЕЛНИК

Изискването за COVID-сертификат е като филтър на входа, така че донякъде да се осигури протекция. В изискването на зелен сертификат има и нещо много важно - да се намали предаването на вируса, защото, ако могат всички да влизат, тези места ще станат като развъдник за коронавируса. Целта е да се ограничи събирането между хората, поне събиране между потенциални носители на вируса, заяви проф. Ива Христова.

НАШ УЧЕН ОТ СТАНФОРД ИЗРАЗИ СЕРИОЗНИ ОПАСЕНИЯ КАК ЕВОЛЮИРА КОРОНАВИРУСЪТ

Изглежда коронавирусът SARS-CoV-2 поне засега еволюира предимно в посока избягване на имунитет, като се надпреварва с него да се размножи възможно най-бързо в човешкия организъм преди да последва имунен отговор, а не в посока да стане по-резистентен на имунен отговор, независимо дали от преболедуване или от ваксина. Такова заключение прави в своя публикация във Фейсбук Георги Маринов, учен от департамента по генетика на Станфордския университет.

PFIZER ПОИСКА ОДОБРЕНИЕ ОТ ЕС ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 ПРИ ДЕЦА

Фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech обявиха, че са поискали ваксината им срещу коронавирус да бъде лицензирана за деца на възраст от 5 до 11 години в целия Европейски съюз. Ако бъде разрешено, това ще бъде първата възможност за по-малки деца в Европа да бъдат имунизирани срещу Covid-19, уточнява АП.

КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ЙОРДАН, НУЖДАЕЩ СЕ ОТ СЪРДЕЧНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ?

Следващата седмица предстои решаваща операция за 24-годишния Йордан Пенчев - младият мъж, който живее с изкуствено сърце близо две години и винаги носи със себе си чанта, в която е захранването му. Неговата най-голяма мечта е да получи ново сърце. Сега обаче той ще получи второ изкуствено сърце, което да обслужва дясната страна на неговия орган.

ЗАТРОГВАЩА ИСТОРИЯ: МОМЧЕ БЕЗ КРАКА РАЗНАСЯ ХРАНА

"Сейхан Ибиш е доставчик на храна и въпреки, че е загубил крайниците си като дете, днес обикаля София с инвалидна количка – той ще достави храната ви винаги на време. 27-годишният мъж работи като доставчик на храна в столицата от два месеца. Започва работа към 11-12 ч. и приключва в 23 ч.

ДАХЕР ЛАМОТ: ДЕЦА В СИРИЯ СА СИ НАПРАВИЛИ ЛАПТОП ОТ КАРТОН И СЕ РАДВАТ (ВИДЕО)

"Деца в Сирия са си направили лаптоп от картон и се радват. На лаптоп от картон. Не съм вярвал, че ще стигнем дотам. Но дотам ни докараха "най-великите и богатите", щото не клекнахме пред гладът им за петрол и газ. Това пише анализаторът Дахер Ламот в социалната мрежа Фейсбук.

АНДРЕЙ ЖИВКОВ: НОРМАЛНО Е ДА ПРОДЪЛЖИМ РАЗВИТИЕТО НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА

В момента Европа е в ситуация, в която дава абсолютната свобода всяка държава сама да решава за ядрената си политика. Ядрената енергия е сигурен, устойчив, беземисионен източник на електроенергия. Нормално е да продължим развитието на ядрената енергетика, тъй като предстои „изваждането“ на мощности, които работят на въглища. Това заяви в студиото на „120 минути“ по БТВ служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

ВАЛЕНТИН НИКОЛОВ: ЕВРОПА НЯМА ПРОБЛЕМ С НАШИТЕ ЦЕНТРАЛИ, А С ДОБИВА НА ВЪГЛИЩА

"Европа няма проблем с нашите централи, по-скоро има проблем с добива на въглища. Тя иска да посочим краен срок, в който ще преустановим работата с въглища". Това заяви изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов пред БНТ.

СТОЙНОСТИТЕ НА АЗОТ-АМОНИЕВ ПОКАЗВАТ 7 ПЪТИ ПРЕВИШЕНИЕ ПРИ НОСА НА “ВЕРА СУ“

Има сериозни превишения на стойността на азот-амониев във водата край Камен бряг, където корабът “Вера Су” заседна преди месец. Три водни проби са взети в събота от морските води при пункт на 60 метра южно от заседналия плавателен съд и от пункт непосредствено до носа на кораба.

КИТАЙ ТЕСТВА НОВО ХИПЕРЗВУКОВО КОСМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ

Китай постигна значителен напредък в областта на космическите оръжия през август, когато тайно тества усъвършенствана хиперзвукова ракета с възможност за ядрен заряд, съобщи "Файненшъл Таймс".

ХАВАНСКИЯТ СИНДРОМ: МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ

Миналата седмица в Колумбия беше открит предполагаем случай на "Хавански синдром" - най-новото от поредицата подозрителни нападения, които изглежда са насочени към дипломатическия и разузнавателния персонал на САЩ. Атаките може да са целенасочени и планирани във времето - че не са случайни и че мощен противник на САЩ ги използва систематично. Това пише Сет Дж. Францман за "Джерусалем пост", цитиран от БГНЕС.

СЕДМИЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА 18 – 24 ОКТОМВРИ

Какво време ни очаква в следващите 7 дни?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com