Новините: Най-важното за деня, 18 декември

3001
Новините: Най-важното за деня, 18 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 декември.

ИВАН ГЕШЕВ: ЩЕ ПОКАЖА НА ГРАЖДАНИТЕ, ЧЕ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ

Искам да благодаря на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители затова, че не само ме подкрепиха, а и показаха, че прокуратурата е екип. Екип, който може да решава собствените си проблеми. Аз съм главен прокурор, вече официално, основно заради тези хора, с които показахме какво можем, когато сме единни. Това каза новият главен прокурор на Република България Иван Гешев по време на церемонията по встъпването си в длъжност, предаде агенция “Фокус”. И допълни, че според него фразата "независим главен прокурор" е обидна.

БЪЛГАРИТЕ МАСОВО СЕ ПЕНСИОНИРАТ КЪСНО, ЗАЩОТО НЯМАТ СТАЖ

Възрастта за пенсия у нас ще се вдигне до 65 г. едва през 2037 г., но за 1/5 от новите пенсионери всъщност тя е 66 години и 4 месеца. Това показва анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии от държавното обществено осигуряване за първите 9 месеца на годината, цитиран от в. "Сега".

ВОДНАТА КРИЗА В ПЕРНИК ОТИВА ДО ЕК, ГРАДЪТ ЩЕ ПРЕЖИВЕЕ ЕДИН ПЪЛЕН ДЕН БЕЗ НИКАКВА ВОДА

Българският евродепутат Радан Кънев, който влезе в Европейския парламент като представител на "Демократична България", поде инициатива да постави въпроса с водната криза в Перник пред Европейската комисия, предаде БНР.

БИВША АВСТРИЙСКА ЕВРОДЕПУТАТКА УПЛАШЕНА ЗА ЖИВОТА СИ ЗАРАДИ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕН

Политикът от австрийската дясна Партия на свободата (Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ) Барбара Капел признава, че е получила 55 000 евро в брой от българския бизнесмен С, пише сайтът ое24. Те са се срещали три пъти в луксозен хотел във Виена, а парите са предадени в плик. Според Капел, това е било в знак на благодарност за опита ѝ да се намеси в полза на българина за сделка пред австрийската застрахователна компания.

ОТЛАГАТ С ШЕСТ МЕСЕЦА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ, ЕДИНСТВЕНО ДПС ПРОТИВ

На председателски съвет днес е постигнато съгласие влизането в сила на Закона за социалните услуги да се отложи с шест месеца. Това призна депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов на брифинг в Народното събрание. Само ДПС били против идеята.

БИЗНЕСЪТ ИСКА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА БАКШИША В ЗАВЕДЕНИЯТА

Има два начина бакшишът, който оставяме в заведенията, да бъде регламентиран – или да бъде включен в касовия бон, или да бъде урегулиран от Националната приходна агенция. Това заяви в сутрешния блок на bTV председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

ЕКСПЕРТ С "ЕКШЪН ПЛАН" ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ВОДНИЯ БАЛАНС В ЯЗ. СТУДЕНА (ВИДЕО)

Експерт откри нов "стар теч" на водите, които захранват яз. Студена. Дава екшън план за възстановяването на водохранилището и възстановяването на водата за Перник в най-кратки срокове. Той изследва един не толкова известен водоизточник на язовир Студена – Палакарийският воден канал. Идеята му е той да бъде приведен в действие. Това става ясно от пост на инж. Атанас Русев във Facebook групата "ВОДА за Перник".

СЛУЧАЙ С ТЕЛЕВИЗИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ: НАРУШАВА ЛИ ОТ ГОДИНИ ЦИК ЗАКОНА ЗА ИНФОРМАЦИЯТА

Само три са начините, по който предоставен достъп до обществена информация се изпраща до заявителя. Централната избирателна комисия обаче ползва четвърти, нерегламентиран механизъм. Справка в сайта ѝ сочи наличие на разрешения за предоставяне на пълен или частичен достъп, съответно за отказ от 2014 година насам.

ЕКСПЕРТ: В БЪЛГАРИЯ Е ИЗГОДНО ДА СЕ ГОРИ БОКЛУК - ЕВТИНО Е И НЯМА КОНТРОЛ

"Можем само да гадаем какво ще се случи с тези отпадъци и колко са влезли у нас. Не е ясно точно кои фирми внасят, какво се случва." Това каза в интервю за bTV Данита Заричинова от екологично сдружение "За Земята" по повод информацията отпреди дни, че в Италия са задържани 17 вагона с над 800 тона отпадъци, предназначени за България.

НОРВЕГИЯ ОСЪДЕНА В СТРАСБУРГ ПО ДВЕ ДЕЛА ЗА ВЗЕТИ ДЕЦА НА ЧУЖДЕНЦИ

Норвегия загуби две дела в Европейския съд за правата на човека, заведени от чуждестранни майки, чиито деца са били отнети от социалните власти в Осло и пратени в приемни семейства за по-добри грижи, предаде в. "Сега".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com