Новините: Най-важното за деня, 19 май

2992
Новините: Най-важното за деня, 19 май
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 май.

ИКОНОМИСТИ: МЕРКИТЕ, ПОДКРЕПЯЩИ ДОХОДИТЕ, ЩЕ СЕ УСЕТЯТ. 0% ДДС ЗА ХЛЯБА Е ПУШИЛКА

Мерките, които подкрепят доходите, ще се усетят. Очакваме и други промени – за социални помощи, за отопление. Но някой от нещата са пушилка за публиката - като нулевото ДДС за хляба. Това мнение изрази главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в ефира на Нова телевизия.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ПО-КРАТЪК МАНДАТ ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЗК, САМО ГЕРБ И ДПС СА ПРОТИВ

Народното събрание прие на първо четене  промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се намалява мандатът на членовете на антимонополната комисия.

СТАТИЯ НА "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" ЗА "ДВЕТЕ ЛИЦА" НА РУМЕН РАДЕВ ПРЕДИЗВИКА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО

Статия на немскоезичното издание „Дойче веле“ от 13 май, озаглавена „Двете лица на Румен Радев“, стана повод за остра двойна реакция от прессекретариата на българския президент. От "Дондуков" 2 първо изпратиха право на отговор до генералния директор на медията, а след като три дни той не беше публикуван, от пресцентъра на Радев отново атакуваха германското издание.

ЛЕТНИЯТ САРАЙ НА ДОГАН ИЗГУБИ СГРАДАТА, ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ОХРАНА

Фирма, свързана с почетния председател на Ахмед Доган, опита да докаже, че притежава сграда в имот, който е изключително държавна собственост. Загуби обаче делото с окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) и тя трябва да бъде премахната.

ОПОЗИЦИЯТА НЕ УСПЯ: МИРОСЛАВ ИВАНОВ ОСТАВА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА

Управляващото мнозинство в парламента отхвърли искането за оставка на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

КУЛТУРНОТО МИНИСТЕРСТВО РАЗПОРЕДИ МЕТАЛНИТЕ РЕШЕТКИ В НС ДА БЪДАТ МАХНАТИ

Монтирането на метални врати зад обикновените на входа на Народното събрание предизвика бурни политически и обществени реакции. Броени часове след слагането им Министерството на културата разпореди да бъдат премахнати.

"СПАСИ СОФИЯ" ИЗВАДИ ДИРЕКТОРСКИТЕ ЗАПЛАТИ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ, ИСКА ОСТАВКАТА НА ФАНДЪКОВА

От „Спаси София“ поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова заради катастрофалната ситуация с градския транспорт.

ПРЕМИЕРЪТ ВИДЯ ВЪЗМОЖНОСТТА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ПОРТАЛ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ КОМПАНИИ В ЕС

Премиерът видя възможността България да бъде портал за американските компании в ЕС. Идеята си министър-председателят Кирил Петков сподели на среща с Американската търговско-промишлена палата.

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ИСКАТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В ЕС, А СПОРЪТ С БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РЕШИ ОТДЕЛНО

Евродепутатите насърчават България и Северна Македония да разрешат своя културно-исторически спор отделно от процеса на присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

УКРАЙНА: ЕП ИСКА СЪЗДАВАНЕ НА СПЕЦИАЛЕН МЕЖДУНАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА АГРЕСИЯ

Специален международен трибунал да разследва руските лидери и военни командири и техните съюзници за престъплението на агресия срещу Украйна, поискаха евродепутатите.

РУСИЯ СЕ ГОТВИ ДА ОТКРАДНЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА АЕЦ В ЕВРОПА. ВИСШИ РУСКИ ВОЕННИ СА РАЗЖАЛВАНИ ЗАРАДИ УКРАЙНА

Макар че Русия има контрол над град Херсон (единственият голям изцяло окупиран от руската армия украински град извън Донбас) и над Херсонска област, както и над част от Запорожието, войната в този регион на Източна Украйна продължава. Но това не попречи на руският вицепремиер Марат Хуснулин при визита на град Мелитопол (той също е под руски контрол и е близо до границата между Херсонска област и Донбас, но там има силно партизанско движение, което унищожава руска военна техника и по неофициални данни е убило поне 100 руски войници, включително двама офицери с по-висок чин) да изрече скандални думи.

ДОКАТО ПУТИН БОМБАРДИРА УКРАЙНА, РУСНАЦИ ПОМАГАТ НА УКРАИНЦИТЕ ДА ИЗБЯГАТ

Украинските бежанци, които нямат друг избор, освен да се измъкнат от войната в посока Русия, получават помощ от необичаен източник – мрежа от руски доброволци. Стотици хора им помагат да попълнят правилно документите си и да напуснат страната или към Прибалтийските републики, или към Грузия.

БАЙДЪН ДА ВНИМАВА, ЩЕ ПРЕДИЗВИКА НОВА КРИЗА - ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА БИВШ ПРЕМИЕР И БИВШ ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НАТО

Дори докато украинският конфликт бушува в сърцето на Европа, не трябва да забравяме друго огнище, което заплашва сигурността на Запада: Иран с неговата разширяваща се ядрена програма. Ако не възстановим ядреното споразумение от 2015 г., ни предстои нова битка с Техеран. В Украйна президентът на САЩ Джо Байдън и европейските лидери действаха бързо и решително. Сега те трябва да предприемат същите стъпки, за да попречат на Иран да направи решителна стъпка по пътя към статут на ядрена държава. Това пише в анализ, публикуван в The Washington Post*.

САЩ ГОТВЯТ НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ УДАР ПО КРЕМЪЛ, НО РИСКУВАТ КОНФЛИКТ С КИТАЙ, ИНДИЯ И ТУРЦИЯ

САЩ продължава с още стратегии как да ограничи приходите на Кремъл. Администрацията на Джо Байдън обсъжда т. нар. „вторични санкции“ срещу Русия заради войната в Украйна, които обаче могат да поставят Вашингтон в епицентъра на конфликт с Китай, Индия, Турция и други държави, купуващи руски петрол.

ЗАЩО КИТАЙ КУПУВА АФРИКА?

В Африка живеят над един милиард души, като се очаква континентът да е отговорен за над половината от световния прираст на населението до 2050 година. Според резолюцията на Европейския парламент от 25 март 2021 г. относно нова стратегия "ЕС – Африка: партньорство за устойчиво и приобщаващо развитие", 10-те най-бързо развиващи се икономики в света се намират именно в Африка.

НОВИТЕ РУСКИ ОРЪЖИЯ ИЗГЛЕЖДАТ ДОБРЕ НА ПАРАД, НО НЕ И НА БОЙНОТО ПОЛЕ

Всяка година парадът за Деня на победата на 9 май в Москва демонстрира най-новите руски оръжейни системи – и тази година, разбира се, имаше специално значение. Оръжията изглеждаха добре на парада – но високотехнологичните оръжия на Русия се представят далеч по-зле на бойното поле. Това пише пише британският военен експерт Франк Ледуидж в свой анализ за The Conversation

ТУРЦИЯ БЛОКИРА ВЛИЗАНЕТО НА ФИНЛАНДИЯ И ШВЕЦИЯ ЗА НАТО, ХЪРВАТИЯ МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИ ЕРДОГАН

Финландия и Швеция подадоха своите кандидатури за присъединяване към НАТО, като с това потвърдиха решението си да се откажат от десетилетия на военен неутралитет, въпреки заплахите за репресии от Москва. Но часове по-късно Турция блокира процедурата. Появи се и информация, че Анкара може да размисли срещу доставки на изтребители F-35 - те бяха спрени от САЩ за Турция заради закупуването на руската ракетна система С-400.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com