Премиерът видя възможността България да бъде портал за американските компании в ЕС

1775
Премиерът видя възможността България да бъде портал за американските компании в ЕС
Снимка: Actualno.com

Премиерът видя възможността България да бъде портал за американските компании в ЕС. Идеята си министър-председателят Кирил Петков сподели на среща с Американската търговско-промишлена палата.

„Като правителство ще работим в тази посока, защото възможностите са огромни“, каза Кирил Петков. Според него страната ни е най-логичната точка, особено за част от продуктите. Той обърна внимание, че страната ни вече има 10 % данък, вече е на 24 часа почти от всяка столица от Европа и на 3 часа със самолет. „Защо по дяволите не правите пари от това“, посъветвал го инвеститор.

Премиерът: От 1 юли получаваме цялото количество азерски газ

От първи юли България ще започне да получава цялото количество договорен азерски газ. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Ки...

Министър-председателят коментира войната в Украйна.  "За съжаление, когато бях в Украйна, го видях от първо лице. Реални ракети прелетяха над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда на около 500 метра от нас“, каза премиерът. По думите му невинни хора умират, заради агресията на един диктатор.

„Второто нещо, което разбрах в последните 150 дни, че влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех е, че антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно на влияние от Русия. Реално едни и същи хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Нашата голяма задача е да продължим битката срещу корупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка", подчерта още министър-председателят. Според него другото нещо, което е трябвало ясно да се разбере, е, че в тази битка трябва да се работи заедно. „Ако не си подаваме ръка в трудни моменти, битката може да бъде загубена", посочи Петков.

Той благодари за подкрепата, която правителството е получило, когато газът е бил използван като оръжие и когато едностранно е прекратена доставката на газ. „Не защото не си изпълнявахме договора. Абсолютно точно по договор си изпълнявахме всичко. Беше като политически инструмент да бъде прекъсната. Те трябваше да покажат, че ако не се взимат едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи“, каза още Петков. Според него в последните три седмици се е показало, че може и никой не може да извива ръцете на демократичния свят. „Показахме, че може да си диверсифицараме на цена, която да е еквивалентна или по-ниска от тази на „Газпром“ в такъв кратък период с приятели от САЩ и от другите страни, които ни дадоха помощ. Значи е въпрос на воля и на устрем“, заяви още премиерът. По думите му, когато говорим за енергийната сигурност на региона, трябва да мислим мащабно и регионално. Той обърна внимание, че регионално заедно сме по-силни. "Можем да имаме LNG терминали в Гърция и Турция, да се свързва това с нашата газопреносна система, да отива до всичките наши съседки, да се изгради път, да имаме влакова връзка, петролопроводи. Това са много важни инфраструктурни проекти, които не са се случили в този момент, но трябва да се случат в близко бъдеще, ако искаме нашият регион да е стабилен и да работим заедно“, обясни Петков.

Той обърна внимание, че е енергийната стратегия на България е променена в посока на зелената трансформация и тук колаборацията с приятелите ни от САЩ е важна. „Да имаме най-голямата инвестиция на батерии на ниво системен оператор в света, ще бъде нещо много голямо и значимо. Нови ядрени мощности са тема в посока диверсификация, които трябва да се случат“, каза още министър-председателят.

Продължавай с лъжите ти, че аз съм възпитан

Това заяви лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов, който даде дълга пресконференция със свои съпартийци, обръщайки се към бившия за...

„Другото нещо, което стана в последните месеци е, че освен общата военна стратегия на НАТО, ние трябва да мислим и за обща логистична стратегия", добави още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика