Опозицията не успя: Мирослав Иванов остава заместник-председател на парламента

4799
Опозицията не успя: Мирослав Иванов остава заместник-председател на парламента
Снимка: БГНЕС

Управляващото мнозинство в парламента отхвърли искането за оставка на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

След дебат, продължил повече от три часа, парламентарната зала подкрепи Иванов със 129 гласа против срещу 81 за и не прие внесеното от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" предложение. 

Причината за искането е скандалът, който се разрази в пленарна зала в петък. Тогава отнета дума на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова при спор от трибуната с вицепремиера Асен Василев прерасна в разправия, скупчване на депутати, взаимни обвинения между управляващи и опозиция и искане за оставката на зам.-председателя Иванов. В парламента, за да подкрепи Мирослав Иванов дойде и премиерът Кирил Петков.

Защита от председателя

Дебатът по искането на ГЕРБ откри председателят на Народното събрание Никола Минчев. Анализирайки мотивите на вносителите и фактите, той заяви, че категорично счита, че в настоящия случай искането е лишено от материално-правните основания, за да бъде реализирана отговорността на земестник-председателя.

В същото време той отбеляза, че ролята на председателя на парламентарна група е изключително значима и много отговорна.

"Миналия петък декларацията на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която трябва да е 10 минути, продължи над 12 минути, но Иванов не я прекъсна, въпреки че имаше формално основание, защото това е дух на уважение към народните представители, парламентаризма, към председателя на най-голямата опозиционна парламентарна група", обясни председателят на НС.

"Считам, че и аз, и всичките ми заместници спазваме този дух, коментира Минчев. Капитанът може да говори със съдията, но на капитана му свирят фал за същите нарушения", добави той.

"Като председател считам, че г-н Иванов се справи със ситуациите", обобщи председателят на парламента. В началото на изказването си той припомни, че мотивите за исканата оставка са за системно превишаване на правата и системно неизпълнение на задълженията на заместник-председателя. Минчев обърна внимание, че при така заявени мотиви, очакванията са в изложението да има описание на множество нарушения, но случаят не бил такъв. "В тях са описани три конкретни нарушения, извън твърденията, че не подпомага председателя на парламента, което не е вярно", коментира той.

Правен вакуум

"Словото е нашето оръжие, на политиците и на парламентаристите тук, ако ние говорим, че се злоупотребява с процедурата по начина на водене, г-н председател, вие като юрист трябва да си дадете сметката, че това е следствие на правен вакуум", каза от своя страна депутатът от ДПС Йордан Цонев

"Ако толкова много се използва тази процедура не по предназначението ѝ, то е защото ние всички като правим правилника, не сме дали достатъчно възможности да се говори, да се изкаже мнение. Има остри изказвания, на които нямаш право да кажеш остра дуплика. Първото, което трябва да направите като председател, е да инициирате промяна в правилника, настоя Цонев", обръщайки се към председателя Минчев. 

"Трябва да има процедура народният представител да говори, не да мълчи. Това трябва да бъде стимулирано и от правилника, и от водещите, и от всички нас, защото ние нямаме друго оръжие, освен словото", посочи Цонев.

Колегата му Хасан Адемов се обърна с реплика към Цонев. Той посочи, че двамата с него са работили с много председатели, сред които Стефан Савов, Иван Куртев, Юнал Лютфи, Гиньо Ганев, Георги Пирински. "Правите ли някаква разлика между колегите, които изброих и начина, по който те спазваха духа и буквата на закона, и младия колега Мирослав Иванов", попита Адемов.

"Когато придобиеш самочувствие и повярваш в себе си, тогава е възможно по някакъв начин да се вземеш насериозно и да предизвикаш негодуванието на колегите. Ето това не бива да допускаме", каза Адемов. 

Председателят на парламента Никола Минчев в реплика посочи, че в случая няма правен вакуум. Той призна, че има хипотези, които не са изрично уредени в правилника, които поставят в трудна ситуация не само народните представители, но поставят на изпитание и председателя, но в случая не е било така. 

Подкрепа от коалиционните партньори

От "Демократична България" (ДБ) обявиха, че ще гласуват доверие на Мирослав Иванов да продължи своята работа. "Аз харесвам неговия характер, той е задълбочен, държи на спазването на правилата и това му носи такива главоболия, каквито виждаме", заяви председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов.

ГЕРБ, ДПС и Възраждане официално поискаха оставката на зам.-председател на парламента

Трите опозиционни партии в парламента – ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са внесли общо искане за оставката на заместник-председателя на ...

Той коментира, че вижда в Мирослав Иванов огромно желание да си върши работата добре и способност да му става неудобно, когато мнозинството "прави глупости", и това особено го привлича в него. "С радост ще му гласуваме доверие, не просто ще проявим коалиционна лоялност", заяви председателят на ПГ на "Демократична България". 

"Той посочи, че в този парламент има много нови хора, част от които имат потенциала да бъдат нова генерация в българската политика. Да, ще има нови поколения, те ще се учат, ще минат през предизвикателства и уроци, които сме минали и ние, по свой начин, и това е хубаво за българската демокрация", допълни Иванов.

Самият Мирослав Иванов заяви по време на дебатите , че многократно е бил обект на обиди и неуважително отношение от страна на опозицията. Той поднесе лични извинения към Десислава Атанасова, но коментира, че не е нарушил правилника. "Ако някой от вас е загубил ценности като чест, достойнство, уважение, нека се върне по пътя назад и да ги намери за доброто на България", обърна се към залата той.

Да се премахнат решетките

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) призова да се премахнат решетките, поставени от вътрешната страна на вратите на официалния вход на парламента, и без председателски съвет. По думите му това е следствие на параноя и няма никакъв смисъл от тази решетка.

В отговор Христо Иванов потвърди, че държи на искането си темата с металните решетки да бъде обсъдена на Председателски съвет. Аз лично съм приел, че като се занимавам с политика, ако гражданите искат да ни набият, ще ни набият, коментира той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com