Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутатите искат Северна Македония в ЕС, а спорът с България да се реши отделно

19 май 2022, 21:38 часа • 9443 прочитания

Евродепутатите насърчават България и Северна Македония да разрешат своя културно-исторически спор отделно от процеса на присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Настоятелният призив към Съвета е да започне преговори за членство в ЕС с Албания и Северна Македония, особено в геостратегическия контекст на войната в Украйна.

В два доклада, приети в днес (четвъртък), в които се оценява напредъкът на Албания и Северна Македония по пътя към членство в ЕС, Европейският парламент отправя призив към Европейския съвет да започне официално преговори за присъединяване с тези две държави, като отбелязва геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна. Евродепутатите призовават ЕС да направи критична оценка на исторически важните последици за сигурността от такова решение за стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани.

"Въпреки че и двете страни изпълниха условията, поставени от Европейския съвет, и постигнаха устойчиви резултати, Съветът не успя да започне преговори за присъединяване с тях. Това е подкопало общественото отношение към ЕС и представлява сериозна опасност за политиката на разширяване като цяло", казват евродепутатите на база доклада.

От докладчика за Северна Македония Илхан Кючук (ДПС, Renew, България) тя е окачествена като най-добрият резултат от демократичния преход в региона на Западните Балкани

Парламентът оценява високо постоянните усилия на Северна Македония за укрепване на върховенството на закона, независимостта на съдебната система и правата на малцинствата, борбата с корупцията и организираната престъпност, реформата на публичната администрация и укрепването на свободата на медиите.

В доклада се отбелязват и рисковете от нарастващата икономическа и енергийна зависимост от Китай и Русия и се предупреждава, че зависимостта от инвестиционни заеми, финансирани от Китай, увеличава уязвимостта на региона.

В доклада също се призовава за историческо помирение въз основа на определената обща история, както е предвидено в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Докладчикът Илхан Кючюк (Renew, ДПС, България) заяви: "Северна Македония демонстрира най-добрите резултати в областта на демократичния преход в целия регион на Западните Балкани и е в пълно съответствие с външната политика на ЕС в условията на руската агресия срещу Украйна. Като се има предвид по-широкият геостратегически контекст и това, че страната постигна устойчиви резултати, ние призоваваме за официално започване на отдавна закъснелите преговори за присъединяване. Приветствам положителния ангажимент за решаване на неуредените двустранни въпроси и призовавам България и Северна Македония незабавно да намерят взаимно приемливо решение."

Докладът беше приет с 508 гласа "за", 56 гласа "против" и 35 гласа "въздържал се".

В този ред на мисли, президентът Румен Радев обяви, че "навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция по отношение на Република Северна Македония и тя среща все по-голямо разбиране". "Изключително важно е да има комуникация с всички лидери от ЕС, с нашите стратегически партньори от САЩ, с всички европейски институции, за да се намери ясно, устойчиво и необратимо решение", допълни държавният глава.

ОЩЕ: Вярната версия за Македонския въпрос: Защо Любчо Георгиевски не прие да говори с "приятелите" от ВМРО? (ВИДЕО)

Албания е определена като надежден и ангажиран стратегически партньор

Евродепутатите оценяват високо стратегическата ориентация на Албания и нейната непоколебима ангажираност към европейската интеграция и изразяват ясната си подкрепа за демократичните промени в страната и стремежа ѝ към членство в ЕС. Те призовават Албания да продължи и да увеличи усилията си за по-ефективно функциониране на съдебната система, за укрепване на демокрацията, върховенството на закона и икономиката. Тя трябва също така да даде повече права на гражданското общество, да се бори с корупцията и организираната престъпност, да гарантира свободата на медиите и да гарантира защитата на правата на малцинствата, включително на общността на ЛГБТИК.

Докладчикът на ЕП за Албания Изабел Сантуш (С&Д, Португалия) заяви: "Албания остава напълно надежден и ангажиран стратегически партньор. Тя продължава да напредва с основните реформи, свързани с ЕС, и изпълнява и поддържа условията за започване на преговори за присъединяване. Справедливо е Съветът най-накрая да се съгласи да започне дълго отлаганите преговори с Албания, не на последно място в условията на нарастващи геостратегически предизвикателства."

Докладът беше приет с 519 гласа "за", 52 гласа "против" и 28 гласа "въздържал се".

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес