Новините: Най-важното за деня, 2 ноември

5313
Новините: Най-важното за деня, 2 ноември
Снимка: Getty Images/Guliver

Екипът на Actualno.com избра за вас най-важното в новините от деня.

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ФРАНЦИЯ. ВРЪЧВАМЕ ПРОТЕСТНА НОТА

Протестна нова ще бъде връчена на френския посланик в България Флоранс Робин. Тя бе извикана в понеделник в МВнР, за да даде обяснения за думите на президента на Франция Еманюел Макрон в негово интервю пред крайнодясното списание “Вальор актюел”, в което казва: “предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди, които се възползват”. Макрон подчертава още, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция.

ЗАХАРИЕВА: НЕ МОЖЕ ДА ПРАВЯТ ЗАКЛЮЧЕНИЯ ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД

"Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от различни държави, сравнено с „незаконни каналджии”, както е и точният превод, от Украйна и България. Това каза външният министър на страната ни Екатерина Захариева в изявление по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон.

ОБВИНИХА ТРИМА МЪЖЕ В ТЪРГОВИЯ С ГЛАСОВЕ

Обвинение за търговия с гласове повдигна на трима жители на села от община Горна Оряховица Районната прокуратура в града. Ситуацията се случва само ден преди провеждане на втори тур от местни избори 2019 г. в няколко населени места на страната. Обвиняемите са арестувани и задържани за 72 часа. В понеделника след балотажа - на 04.11.19 г. - прокуратурата ще решава дали да поиска постоянното им задържане.

ЖЕЛЯЗКОВ: БЪЛГАРСКИ ПОЩИ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА РАБОТИ БЕЗ ПЕЧАЛБА

Вестникът трябва да пристига за време до седем часа, след отпечатването му до общо 3 500 дестинации по 18 национални и 110 регионални маршрута. Това коментира министърът на транспорта на България Росен Желязков. Повод за изказването му е плановете на държавата Българкси пощи да поеме разпространението на печатните издания у нас. "Ще направим остойностяването и тогава ще предложим на издателите своята оферта да бъдем доставчици", обясни Желязков. По думите му, пазарът е динамичен и делът на печатните издания ще намалява.

ИСТОРИЯ ПО УКРАИНСКИ - ДВАТА ТРАКТОРА (ВИДЕО)

Преди години, в украинската селскостопанска провинция трактор на фермер изчезва посред нощ. Няколко дни по-късно, от друга ферма също изчезва трактор.

РУСИЯ ПОДДЪРЖА ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ НА ВЕНЕЦУЕЛА

Русия е изпратила стотици милиони долари в брой на Венецуела, осигурявайки спасително финансиране на южноамериканската страна, тъй като американските санкции ограничават достъпа ѝ до световната финансова система. Общо 315 млн. долара в долари и евро са изпратени чрез шест отделни пратки от Москва до Каракас от май 2018 г. до април 2019 г., според данни на компанията ImportGenius, която събира руски митнически документи, получавани чрез частни източници. Парите идват от държавни банки и отиват в банката за развитие на Венецуела, показват документите, цитирани от Bloomberg.

ПРОФСЪЮЗИТЕ НА VW БЛОКИРАТ ПРОЕКТА ЗА ЗАВОД В ТУРЦИЯ

Профсъюзите на работещите във Volkswagen Group ще блокират плана на германския производител за изграждане на завод за 1,3 милиарда евро в Турция, докато насилието, предизвикано от военната офанзива на страната в Северна Сирия, не спре.

ООН: 45 МЛН. ДУШИ В АФРИКА ЗА ЗАСТРАШЕНИ ОТ НЕДОСТИГ НА ХРАНА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА

Рекордните 45 000 000 души в Южна Африка са изправени пред тежък недостиг на храна през следващите шест месеца. 1/4 от тях в момента търпят предизвиканата от хранителна несигурност заради кризисна суша, съобщиха три агенции към Организацията на обединените нации. Изменението на климата предизвиква хаос в обеднелите страни, които се борят за справяне с екстремни природни бедствия като циклона „Айдай“, опустошил Мозамбик по-рано тази година.

СЕЗОНЪТ ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ ПРИКЛЮЧИ СЛЕД ЗРЕЛИЩЕН ДВУБОЙ СРЕЩУ ДЖОКОВИЧ

Григор Димитров изигира впечатляващ двубой срещу световния №1 Новак Джокович, но точността му изневери в ключови моменти от мача и българинът затрудни, но не успя да спечели срещу сърбина, губейки страхотния дуел от полуфиналите на Мастърса в Париж след 6:7, 4:6.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com