Новините: Най-важното за деня, 2 юни

3872
Новините: Най-важното за деня, 2 юни
Снимка: Actualno.com/Йорданка Калчева

Редакцията на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 2 юни.

БОРИСОВ: РОМИТЕ МАСОВО РАБОТЯТ В ЧУЖДИТЕ КОМПАНИИ, КОИТО ДОЙДОХА В БЪЛГАРИЯ

Масово ромите започнаха да работят в многото компании, които дойдоха в България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на път за село Тича, община Котел. "В Сливен ни разказаха, че вследствие на многото компании, които дойдоха, заради липсата на работна ръка, взимат роми, обучават ги по 3 месеца, квалифицират ги и масово работят вече", заяви Борисов.

ОБИКОЛКАТА НА БОРИСОВ В СЛИВЕН - ЗА СЛАВАТА НА ГЕРБ С ДЪХ НА НАФТАЛИН

 Министър-председателят Бойко Борисов днес, 2 юни, беше на посещение в Сливен. За очакваната визита не бе съобщено официално, сочи справка в сайтовете на общинска и областна администрация, макар че за нея още преди ден изтече информация в един от местните новинарски сайтове. Дали става въпрос за небрежност от страна на пресцентровете на ведомствата, дали за умишлено и тенденциозно селектиране на медиите, които да отразяват премиерското посещение (в стил "нахранете журналистите"), или пък за нов поведенчески маниер на управляващите у нас, които дресират репортерите да подтичват като пудели след тях, вместо да им задават ребром важните и злободневни за обществото въпроси, не е лесно да се отгатне.

БИЛЯНА ПЕТРОВА:ЗАПЛАШИХА МЕ С УБИЙСТВО, ЗАЩО НИКОЙ НЕ РАЗСЛЕДВА СИГНАЛА

"Кога ще се разследват сигналите, които ние с г-жа Иванчева сме пускали? Подадох сигнал за заплаха за убийство срещу мен. Не знам до арменския поп ли да пиша вече? Защото всички работят срещу нас, но никой не иска да разследва кой нас ни разследва и тормози!" Това сподели осъдената на първа инстанция на 15 години лишаване от свобода заради поискан подкуп Биляна Петрова пред бТВ.

ЗАЩО ИСКАТ ХРИСТО БОТЕВ ДА ГО НЯМА

Тъкмо на 2 юни Христо Ботев изобщо не е сред нас. И това не е случайно. То е искано и търсено. За да ни накарат да не забелязваме кои са онези, които отнемат нашата свобода и ни правят зависими. Коментар на Георги Лозанов за Deutsche Welle.

2 ЮНИ - ДЕНЯТ НА БОТЕВ И ДРУГИТЕ ГЕРОИ, ЗАГИНАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ

Всяка година на 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и другите герои, дали живота си за свободата на Майка България. На 27 години Ботев пише във в. "Знаме", 13 юли 1875 г. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави." Дали с неговата чувствителност не е предчувствал, че в името на тази свобода ще загине след по-малко от година - на 2 юни 1876 г. във Врачанския Балкан.

ВМРО ИСКА ПРЕГЛЕД НА КОАЛИЦИОННОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО

ВМРО ще поиска преглед на споразумението, по което работи управляващата коалиция. Това заяви заместник-председателят на партията и на парламентарната група "Обединени патриоти" Искрен Веселинов пред БНР. Според него това е нормално, тъй като все още са по средата на мандата и ако нещо не върви, трябва да се предприемат мерки.

НИНОВА: ИЗБИРАТЕЛИТЕ НАКАЗАХА ВСИЧКИ ПАРТИИ, ЗАПОЧВА ПРОМЯНА

През последните 2 години БСП не успя да убеди българските граждани, че е по-различна от управляващите от ГЕРБ. Това призна лидерът на левицата Корнелия Нинова по БНТ. В същото време, според Нинова, БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си в гласове и има един мандат повече.По отношение на ГЕРБ тя каза, че в управляващата партия са узрели, че в страната има корупция и трябва борба с нея.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЦИК: ПОВЕЧЕТО ХОРА НЕ СА ГЛАСУВАЛИ МАШИННО

От машинното гласуване не са се възползвали много хора. Това посочи председателят на ЦИК Стефка Стоева пред БНР. "Не са много гражданите, които са гласували машинно. Само 158 968 души общо са се възползвали, т.е. 7,59%", съобщи тя и припомни, че на предишните избори машинното гласуване е било под 1%. В секциите с машинно гласуване те са над 27%, останалите са гласували с хартиена бюлетина, сочат данните на ЦИК.

СЕНЗАЦИЯ В "МЕДИСЪН СКУЕЪР ГАРДЪН":НОКАУТИРАХА ДЖОШУА В СЕДМИЯ РУНД

Легендата за "непобедимия боксьор" в тежка категория умря. Светът на бокса стана свидетел на една от най-големите спортни сензации за последните години, след като световният шампион на IBF, IBO и WBA Антъни Джошуа преживя истински шок и беше нокаутиран от Анди Руис в 7-ия рунд, и то в Меката на бокса - "Медисън Скуеър Гардън".

НА КАКВА ТЕМА РАЗСЪЖДАВАХА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ ПО ЖУРНАЛИСТИКА В СУ

"Игри на щастието" е темата, която се падна на кандидатите за специалностите "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през академичната 2019-2020 година, съобщава БГНЕС. Изпитът започна в 09.00 часа и e с продължителност 3 астрономически часа.

ЛИДЕРЪТ НА СОЦИАЛИСТИТЕ В ГЕРМАНИЯ НАПУСКА ПОЛИТИКАТА

Андреа Налес, която по-рано днес обяви, че подава оставка от председателските постове в Германската социалдемократическа партия и парламентарната група в Бундестага, изцяло ще напусне политиката. Очаква се тя да се откаже и от депутатския мандат, съобщава медийната група "Функе". В момента се обсъжда, кога точно 48-годишната Налес възнамерява да напусне парламента.

РУСКИ ВЕСТНИК: САЩ ПОНАСЯТ МНОГО ЗАГУБИ ВЪВ ВОЙНАТА СЪС С-400

Нищо не илюстрира толкова добре неуспехите на политиката на сдържане на Русия като опита да окажат натиск чрез тръбопроводи и търговия с оръжие, особено С-400. Те прекъснаха строителството на "Южен поток" и получиха "Турски поток", опитаха да нарушат доставките на С-400 за Турция - подобриха връзките между Москва и Анкара. Сега те се опитват да използват темата С-400, за да окажат натиск върху Индия и да предизвикат смут между Русия и Иран. Резултатът ще бъде точно обратен на очакванията на САЩ, пише в свой материал руският вестник "Взгляд".

ЗАЩО МИНИСТЪР БАНОВ НЕ ЖЕЛАЕ ПО-НИСКО ДДС ЗА КНИГИТЕ, ПИТА СДРУЖЕНИЕ

В предложения за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитие на българската култура (2019-2029 г.) абсолютно никъде не се споменава за евентуално планирано намаляване на ДДС върху книгите, каквато успешна практика вече от години има в 26 от държавите-членки на ЕС, алармират от сдружение „Словеса“. Нежеланието на екипа на културния министър Боил Банов да редуцира данъка върху добавената стойност (ДДС) за книгите, като поне го изравни с този в сектора на туризма у нас, където ставката е само 9%, е повече от странно, то е и абсурдно, категорични са в сдружение „Словеса“.

НОВО ЛЕКАРСТВО ЗА РАК НА ГЪРДАТА, УВЕЛИЧАВА ШАНСОВЕТЕ ЗА СПАСЕНИЕ

Ново лекарство драстично подобрява степента на оцеляване на младите жени с най-често срещаната форма на рак на гърдата, съобщиха изследователи, цитирайки резултати от международно клинично изпитание. Констатациите, представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго, показаха, че добавянето на лекарство, известно като "cyclin inhibitors", повишава процента на преживяемост до 70%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com