Новините: Най-важното за деня, 20 декември

7492
Новините: Най-важното за деня, 20 декември
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 декември.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ ОДОБРИХА ПАКЕТА "МОБИЛНОСТ"

Европейските държави одобриха пакета „Мобилност”, който предвижда камионите да се връщат в страната, от която са, на всеки два месеца. Малко не достигна на източноевропейските страни, за да отхвърлят предложеното от финландското председателство споразумение. То предвижда водачите да се прибират на всеки месец и да нямат право да спят в кабините си повече от 45 часа. Мярка, която, според представители на българския транспортен сектор и правителството, ощетява нашите превозвачи, а според западните държави - е в полза на водачите.

БРИТАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРИ ЗАКОНОПРОЕКТА НА БОРИС ДЖОНСЪН ЗА BREXIT

Камара на общините на Обединеното кралство гласува на второ четене в подкрепа на законопроекта на премиера Борис Джонсън за Споразумението за оттегляне на Европейския съюз, предава ВВС. 358 депутати подкрепиха Brexit законопроекта, а 234 се обявиха против. Според публикувания в четвъртък променен вариант на законопроекта за Brexit, британският парламент няма да има право да поиска евентуалното удължаване на т.нар. "преходен период" за преговори с Европейския съюз(ЕС) след настоящата крайната дата на 31-ви декември 2020-а година.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ РАЗСЛЕДВА ДЖАМБАЗКИ

Европейския парламент /ЕП/ започва разслдедване срещу българския евродепутат Ангел Джамбазки. Това са съобщили пред Клуб Z източници от ЕП. Причина са отправените към Джамбазки обвинения от евродепутатите Исмаил Ертуг от Германия и Карима Дели от Франция.На последната парламентарна сесия в Страсбург двамата се оплакаха, че българският им колега ги е обидил заради техния произход. Ертуг е син на турски емигранти, а Дели произхожда от Алжир.

РЕШЕНО: ОТЛОЖИХА С ШЕСТ МЕСЕЦА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ

Депутатите решиха да отложат с 6 месеца Закона за социалните услуги. За“ отлагането му гласуваха 149 народни представители, „против“ –4 и „въздържали се“ - 10. Законът за социалните услуги бе приет през март 2019 г. и трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Заради протести срещу проекта управляващите постигнаха консенсус да го отложат с 6 месеца. Именно това предложиха от ПГ на „Обединени патриоти“ и това прие пленарната зала.

ЕВРОДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ НЕ ИСКА КРИЗАТА В ПЕРНИК ДА СТАВА ТЕМА В ЕС, ЗАЩОТО ЩЯЛО ДА НАВРЕДИ

Най-вероятно утре, 21 декември, ще бъде обявено бедствено положение в Перник. Въпросът стигна и до Брюксел, но само евродепутатът Радан Кънев действа темата да бъде чута в Европейския парламент и от Европейската комисия. "Един такъв дебат в Европейския парламент за съжаление няма да напълни язовира, още повече, че заявката за такъв дебат ще има отрицателно въздействие върху България". Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред БНТ, според който отрицателното въздействие ще е факт, тъй като Кънев набляга на отделяните евросредства за България и за водните проекти като тема на дебата.

РУМЕН ТОМОВ ОСТАВА КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД, РЕШИ ОИК

Кметът на Благоевград Румен Томов остава на поста си. Това реши на извънредно заседание Общинската избирателна комисия в града.

СЛЕД 9 ГОДИНИ: БДЖ ИЗЛЕЗЕ НА ЧИСТО

След 9-годишна сага БДЖ изплати дълговете си. Това стана възможно, след като правителството пое и последните 134 млн. лв. задължения на държавните железници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com