Новините: Най-важното за деня, 25 април

7487
Новините: Най-важното за деня, 25 април
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 25 април, събота.

Борисов: Обмисляме премахване на извънредното положение (ВИДЕО)

Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци.

"Обмисляме закон, който да задължава например, носенето на маски - защото е доказано, че маските помагат. За банките - да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им. Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия - а всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма. Сутринта рано говорих с Щаба - ако продължава ниското ниво на заразените - защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора", каза още премиера Борисов.

Експеримент в София: Могат ли да се отворят парковете

Ще отворят ли парковете в София за разходки на родители с малки деца по време на пандемията от коронавирус? Щабът ще провери колко са дисциплинирани софиянци в неделя.

"В неделя ще се проведе учение или експеримент, при който ще се създаде организация за посещение на паркове. Ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва. Искрено се надяваме, че хората ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парковете", каза на ген. Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Още 63-ма заразени с COVID-19 за последното денонощие у нас

За последните 24 часа в България са регистрирани нови 63 случая на заразени с коронавирус. 25 от заболелите са хоспитализирани. Така, общият им брой става 1 234 до момента. Най-голям брой заболели има в София - 639 общо, от които 149 са в приети в болница, а 27 са интензивните. Увеличението е при активните случаи с 5,4%, в сравнение с вчерашния ден, т.е. по-малко са излекуваните и са повече заразените за денонощието. Активните случаи към момента са 983. Това обясни професор Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

1247 души с коронавирус у нас, още един почина

1247 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 7 са в София, 5 в област Видин и 1 в област Пазарджик. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

292 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

Около 35 000 декларации събрани вчера в София, върнати са над 2300 автомобила

"Около 35 000 декларации са събрани от органите на МВР само от вчерашния ден. Върнати са над 2 300 автомобила с около 3 800 лица. Полицаите проявяват толеранс, но въпреки всичко, поведението на хората, които са тръгнали да пътуват, е безотговорно", заяви в предаването "Тази събота" по БТВ главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той съобщи, че броят на декларациите за напускане на София с неверни данни не е малък.

Бъчваров: Опашките пред НАП само приличат на опашки

Остават 4 работни дни, за да платите данък общ доход като физическо лице. Въпреки извънредното положение срокът не беше променен от депутатите. И опашките пред офисите на НАП се появиха. Оказаха се илюзорна измама.

"Те всъщност може би физически приличат на опашки, дотолкова, доколкото има през метър и половина - два хора. Също така, както ако отидете в произволно избрана хранителна верига, ще видите, че същия обем хора отвътре, изглеждат значително повече, когато са били отвън." Това заяви пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Високи дози витамин С и озонотерапия срещу COVID-19 предлага български професор

Професорът по медицинска физика и по биофизика Лъчезар Аврамов, съучредител на Медицински център по интегративна медицина, в официално писмо до премиера и здравния министър от 23 април 2020 г., упрекна Националния оперативен щаб в некомпетентност и настоя „за незабавни мерки за промяна на погрешния курс на борба с инфекцията от COVID-19“, както и да бъде насочен към конкретни медицински възможности, каквито с колеги от Центъра предлагат. Защо и какви всъщност са предложенията им, проф. Аврамов разказа в интервю за читателите на Аctualno.com.

Анимус: Карантината увеличи случаите на домашно насилие у нас
Нараства броят на сигналите за домашно насилие в условията на карантина и социална изолация, отчитат от "Асоциация Анимус". От 13 март, когато бе обявено началото на извънредното положение, до 22 април са постъпили 170 сигнала. За същия период на миналата година броят е 153. 
Асоциацията, заедно със съдействието на Министерството на правосъдието поддържа гореща телефонна линия за пострадали от това престъпление. Телефоните, на които могат жертвите да потърсят помощ са:  0800 1 8676 или 02 981 7686, както и на e-mail: 029817686@animusassociation.org.
https://www.actualno.com/topnews/animus-karantinata-uvelichi-sluchaite-na-domashno-nasilie-u-nas-news_1456444.html

Анимус: Карантината увеличи случаите на домашно насилие у нас

Нараства броят на сигналите за домашно насилие в условията на карантина и социална изолация, отчитат от "Асоциация Анимус". От 13 март, когато бе обявено началото на извънредното положение, до 22 април са постъпили 170 сигнала. За същия период на миналата година броят е 153. 

Асоциацията, заедно със съдействието на Министерството на правосъдието поддържа гореща телефонна линия за пострадали от това престъпление. Телефоните, на които могат жертвите да потърсят помощ са:  0800 1 8676 или 02 981 7686, както и на e-mail: 029817686@animusassociation.org.

ЕК с извънредни мерки в подкрепа на пазара на селскостопански продукти

Европейската Комисия(ЕК) обяви пакет от извънредни мерки в подкрепа на пазара на селскостопански продукти във връзка с пандемията от коронавирус. Предложените мерки са насочени към стабилизиране на пазарите и осигуряване на устойчивост на бъдещите цени и производство. Мерките са в помощ на най-засегнатите селскостопански и хранителни сектори и целят справяне с вече наблюдавани смущения и бъдещи рискове. Това съобщиха от Министерството на земеделието,храните и горите (МЗХГ). Новият пакет на ЕК включва мерки за помощ за частно складиране в сектора на млякото и месото.

Разследват дупките по фасадата на Софийския университет

Има институции в България, които си мислят, че са над законите. Така си обяснявам пробитите дупки за поставянето на климатици по сградата на Ректората на Софийския Университет "Св. Климент Охридски", съобщи на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов.

Доц. Андрей Чорбанов: Българската ваксина получи френско финансиране

България традиционно произвежда ваксини от много години, още от зората на ваксинопрофилактиката. Нещо повече – ваксините, които страната въвежда, са родно производство и са най-добрите в света, каза Чорбанов. „Ваксината срещу коронавирус, която предложихме, е одобрена за финансиране от института „Пастьор“-Париж. Тя е една иновативна форма. В нея съчетаваме няколко оригинални идеи и ще използваме български патенти, които са в основата за изграждане на такава модерна ваксина“. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Андрей Чорбанов, който завежда отдела по имунология в Института по микробиология на БАН.

В кома ли е Ким Чен-ун?

Състоянието на севернокорейския лидер Ким Чен Ун изглежда е по-сериозно, отколкото се предполагаше първоначално, предаде Fox News. По-рано тази седмица се появиха съобщения, че Ким е тежко болен след сърдечна операция през април. Това по-късно не бе потвърдено от южнокорейски и американски източници.

Мексико: Коронавирусът работи за картелите

Кой е най-големият дарител? В Мексико наркокартелите се надпреварват да помагат на нуждаещите се във времената на пандемия - за да спечелят влияние и власт, пише Deutsche Welle.

"Хранителните пакети на Чапо". Така медиите наричат кашоните, пълни с провизии, които дъщерята на мексиканския наркобос Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо, раздава. Помощта е за нуждаещите се по време на кризата с коронавирус, обяснява Алехандрина Гусман. Тя притежава модната марка "Ел Чапо 701", която произвежда дрехи в стила "Нарко-шик".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...