Новините: Най-важното за деня, 26 юли

1223
Новините: Най-важното за деня, 26 юли
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

България и Македония официално предоставиха текста на Договора за добросъседство, Конгресът на САЩ одобри затягане на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР, правителството отпусна 17,4 млн. лв. за униформи на служителите в МВР, а междувременно продължава разследването срещу нападението над журналиста от БНТ Иво Никодимов.

Тези и други акценти редакционният екип на Actualno.com събра във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития за днешния 26 юли.

БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ОФИЦИАЛНО ПРЕДОСТАВИХА ПРОЕКТА НА ДОГОВОРА ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО

Проектът за Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония вече официално е публикуван на интернет страницата на външното ни министерство. Договорът е дълъг само 6 страници и се състои от общо 14 члена.

СИГНАЛ В ПРОКУРАТУРАТА СРЕЩУ ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ЗАРАДИ НДК

Граждански сигнал е подаден в прокуратурата срещу вицепремиерът Томислав Дончев. Обвиненията са, че Дончев също има пръст в неправомерно използваните от бившия шеф на НДК Мирослав Боршош милиони за българското председателство на Съвета на ЕС, информира БНР.

СЪДИЛИЩАТА В СЪРБИЯ НЕ СПИРАТ ДА СИ ПРЕХВЪРЛЯТ ТОПКАТА ЗА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

Висшият съд в Белград обяви, че няма компетентност да реши дали банкерът Цветан Василев да бъде екстрадиран в България, предаде Агенция "Танюг". Решението на Висшия съд е взето още на 10 юли и може да се обжалва пред Апелативния съд в Белград. Шокиращо, според "Вечерние новости", срокът за обжалване е 3 дни от приемането на решението! А след като бъде потвърдена валидността на решението на Висшия съд пред Апелативния, делото отива в Специалния съд в Белград.

КОНГРЕСЪТ В САЩ ОДОБРИ ЗАТЯГАНЕ НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ, ИРАН И КНДР, НАХОД Е ТРЪМП

Без никакви изненади и със съкрушително мнозинство Камарата на представителите на американския Конгрес прие пакета от мерки, с които на практика се ограничават възможностите на Белия дом да олекоти режима на санкции срещу Русия. Резултатът от гласуването беше 419 гласа „за” новия пакет, който включва санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, а само 3-ма конгресмени гласуваха против.

"Европейският съюз е готов „да действа до дни“, ако евентуалните бъдещи санкции от страна на САЩ срещу Русия засегнат енергийната сигурност на ЕС". Това заяви по-късно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер като реакция на действията на Конгреса.

ОТПУСКАТ 17,4 МЛН. ЛВ. ЗА УНИФОРМИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2017 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата в размер на 17 474 000 лв. са за изплащане на левовата равностойност на неосигурено униформено облекло на държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, които са имали право на униформено облекло за 2011 г., 2012 г., 2013 г., 2014 г. или 2015 г. и за които такова не е осигурено.

БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЕПОРТИРАЛА НИТО ЕДИН СИРИЕЦ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА

През 2016 година България е върнала принудително 1105 чужди граждани, които нямат гражданство в страна членка на ЕС. Това показва официална статистика на Евростат, в която са включени данни за целия Европейски съюз.

Прави впечатление, че няма нито един изгонен сириец от България, няма и върнати граждани на Етиопия, Еритрея, Сомалия, но има върнати 10 мароканци.

ЕК СЕ ЗАКАНИ ДА ОТНЕМЕ ПРАВОТО НА ПОЛША НА ГЛАС

Европейският съюз ще направи необходимото, за да активира член 7 по отношение на Полша, ако съдебната реформа на правителството на Беата Шидло в крайна сметка бъде приета и влезе в сила.

ГЕРБ СЕ ОТКАЗА ОТ ЗНАКОВА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ СЛЕД РЕАКЦИЯ И ОТ САЩ

Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация "Америка за България", да бъде приета в правната комисия и да бъде подложена на гласуване в пленарна зала.

Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които ще се гледат на второ четене в правна комисия.

СИНДИКАТИТЕ СЕЗИРАТ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗА ПОВЕДЕНИЕТО НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ У НАС

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда (КТ)„Подкрепа“ ще сезират всички международни институции за нечуваната агресия на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу социалния диалог и хората на труда в България от последните дни.

ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА МВР ЗА ПОБОЯ НАД ИВО НИКОДИМОВ: НАСОЧВАМЕ СЕ НАЙ-ВЕЧЕ КЪМ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОМРАЗА

"Насочваме се най-вече към престъпление от омраза". Така главният секретар на МВР Младен Маринов коментира разследването във връзка с нападението над водещия на сутрешния блок на БНТ Иво Никодимов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com