Новините: Най-важното за деня, 27 февруари

3042
Новините: Най-важното за деня, 27 февруари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 27 февруари, сряда.

НА НИВО КОМИСИЯ: ОТНЕМАТ ЦЕЛИТЕ ЗАПЛАТИ И ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ПАРИ НА ОТСЪСТВАЩИ ДЕПУТАТИ

При неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка в размер на основното му месечно възнаграждение и начислените му пари за клас за прослужено време за съответния месец и освен това му се орязват пропорционално представителните пари. Това прие правната комисия на парламента след бурни дебати по предложенията за промени в правилника на Народното събрание, които да санкционират отсъстващите народни избранници.

МАЯ МАНОЛОВА ВНАСЯ ЗАКОНОДАТЕЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ, ЗА ДА УЧАСТВАТ В ЕВРОВОТА И БЪЛГАРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

За сънародниците ни във Великобритания се застъпи омбудсманът Мая Манолова пред парламентарната правна комисия. Тя информира депутатите, че днес е провела среща с българи, живеещи извън страната, и че всички са засвидетелствали загриженост към българите във Великобритания, които след Brexit ще бъдат лишени от възможността да гласуват на предстоящите евроизбори. Манолова съобщи, че е поела пред тях ангажимент да направи законодателно предложение и уточни, че ще го внесе до председателя на парламента и председателя на правната комисия, което ще даде възможност на българите на Острова да могат да гласуват.

ДЪРЖАВАТА ПРОВЕРЯВА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ НА ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ

Тече ревизия на бизнеса с горива на лидера на „Воля” Веселин Марешки. Това съобщи днес директорът на Националната агенция за приходите Галя Димитрова след мащабна среща на полицаи, данъчни и митничари за борбата със сивия сектор в тази сфера. От думите ѝ стана ясно, че на този етап не са открити конкретни нарушения. В отговор на въпрос дали има нещо нередно в агресивната ценова политика на веригата, тя отговори, че има търговски механизми, които позволяват горивата да се купуват по-евтино на едро.

КАТ НЯМА ДА СПИРА КАМИОНИТЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ, ЩЕЛИ ДА СЕ САМОКОНТРОЛИРАТ

Предпразнично - в петък (1 март) - от КАТ въвеждат нова мярка за контрол на камионите, движещи се по магистралите. Според новите правила живата сила на пътна полиция вече няма да спира тировете. Контролът ще бъде поверен на самите шофьори - ако не спазват забраната и навлязат след знака за магистрала и бъдат засечени от патрул, ще следват глоби и строги наказания.

ВТОРА ИНСТАНЦИЯ: КАСАТА ТРЯБВА ДА ПЛАЩА И НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ

И на втора инстанция общинската болница в Девин спечели дело срещу Районната здравноосигурителна каса – Смолян. То е за извършена, но неплатена надлимитна медицинска дейност на обща стойност 85 283 лева за месеците април, май, юни и юли 2015 г. и 24 463 лева лихви.

ЧАСТНО ВиК ПРИБИРА ГОДИНИ НАРЕД ТАКСА ОТ ХОТЕЛИЕРИ В ТРОЯН, КМЕТЪТ МИХАЙЛОВА: БЕЗСИЛНИ СМЕ!

Хотелиери в троянския комплекс „Чифлика“ от години плащат на частна фирма за доставената вода. Проблемът ескалира периодично и преди дни бе оповестен от Христо Гешев, журналист от https://zovnews.com/. Решение към този момент няма. Все пак стана ясно, че Националната следствена служба се е заела със случая. Според ексминистъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е недопустимо според българското законодателство да се изгражда самостоятелна частна инфраструктура за предоставяне на ВиК-услуги, какъвто е случаят в Чифлик.

ДВЕ СЕСТРИ СЪЗДАВАТ ЕДИНСТВЕНИЯ ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА В БУРГАС

Една жилищна кооперация в бургаския комплекс "Възраждане" прави впечатление с поддържаната си фасада и две големи борови дървета в двора. Тя по нищо не се различава от блоковете в близост, освен по едно, че на нея пише ДОМ. И наистина е дом за 30 души, които живеят там. Домът за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" тази година ще навърши 20 години от създаването си. Две бургазлийки, напуснали родния град и живели в чужбина, никога не го забравят.

НЕНО ДИМОВ ЗА КАЗУСА С БЕЪР ГРИЛС: ЗАЩО ПРОЩАВАМЕ НА ЧУЖДЕНЕЦА, А РЕАГИРАМЕ ОСТРО СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ?

Нарушенията на Беър Грилс в Рила са паленето на огън и плуването в езерото. Българска фирма е получила разрешение от националния парк, на тези хора им е казано какво може и не може. Така екоминистърът Нено Димов коментира случая с британската телевизионна звезда, погазила правилата при заснемане на епизод от предаването си в България.

За мен остава неясно защо сме склонни да простим на чужденец, а реагирахме така остро срещу български деца, които играха хоро в народни носии в едно от езерата, каза още Димов пред bTV.

В СВЕТЛИНАТА НА ДЖЕНДЪР РАЗПРАВИЯ, ТЪРСИМ УЧИТЕЛИ СРЕД ХОРА С ДРУГИ ПРОФЕСИИ

Един от 90 въпроса на анкетата касае пола. Служител на МОН от информационното обслужване е прегледал въпросите, не му е направил впечатление конкретният, може би защото анкетата изисква регистрация. Така образователният министър Красимир Вълчев обясни защо се стигна до скандала с т.нар. анкета SELFIE.

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ПОДКРЕПЯ КЬОВЕШИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи с 26 гласа румънския кандидат за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. Френският кандидат Жан-Франсоа Бонер е получил 22 гласа, а германецът Андрес Ритер - един глас, съобщават от пресслужбата на ЕП. Решението бе взето с тайно гласуване, в което не участва нито един български депутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com