Частно ВиК прибира години наред такса от хотелиери в Троян, кметът Михайлова: Безсилни сме!

19234
Частно ВиК прибира години наред такса от хотелиери в Троян, кметът Михайлова: Безсилни сме!
Снимка: Хотел "Балкан", с. Чифлик

Хотелиери в троянския комплекс „Чифлика“ от години плащат на частна фирма за доставената вода. Проблемът ескалира периодично и преди дни бе оповестен от Христо Гешов, журналист от https://zovnews.com/. Решение към този момент няма. Все пак стана ясно, че Националната следствена служба се е заела със случая. Според ексминистъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е недопустимо според българското законодателство да се изгражда самостоятелна частна инфраструктура за предоставяне на ВиК-услуги, какъвто е случаят в Чифлик.

Законът за водите определя собствеността им като общонационален неделим природен ресурс, като основен принцип е, че ВиК-системите, които задоволяват публични нужди, следва да бъдат публична държавна или публична общинска собственост. Стопанин на водата в Чифлик обаче се явява фирма „ДАД“ ООД - Троян, чиито собственици с равни дялове са Иван Антикаджиев, Пламен Данов и Светослав Дочков.

Фирмата им е получила през 2006 г. разрешително за водоползване от Басейнова дирекция „Дунавски район“ за воден обект „Козещница“ в село Чифлик, приток на река Бели Осъм. Първоначалната цел на водоползването е била за изграждане на подпорна стена, а водоизточникът е по границата на техния имот. Те имат СПА-хотел „Балкан“ с външен басейн там. Получили са и разрешително за ползване на минерална вода от сондаж Р-1хг в с. Чифлик. Срокът му е до 2022 година. 

Наскоро пред местен вестник Дочков и Данов заявяват следното: „Ние сме собственици на водопровода. И не продаваме вода, водата е държавна собственост, ние транспортираме вода по нашия водопровод, който сме закупили заедно с базата. Дали сме на хотелите и къщите за гости в района разрешително да ползват нашия водопровод. Без това разрешително за водата те нямаше да получат разрешителни за строеж и нямаше да могат да строят, нямаше да ги има. Спряхме водата на някои, когато в един момент отказаха да плащат наема за водопровода“.  

Във времето останалите обекти в Чифлика чинно си плащат „наем на водопреносната мрежа“, но през 2017 г. хотелите „Алфаризорт“ и “Фея“ отказват да подновят договорите си с „ДАД“ ООД  и водоподаването им бива спряно.

Воденото по сигнали на „Алфаризорт“ и „Фея“ досъдебно производство от Районна прокуратура - Ловеч, е прекратено. В момента преписката е в Национална следствена служба.

Проблемът е отнесен и до Народното събрание.

Депутатът от ГЕРБ Калин Василев отправя питане през юли месец 2017 г. „във връзка с постъпила информация за съществуващи проблеми с водоснабдяването на обекти, почивни станции, хотели, къщи за гости и други във вилна зона в село Чифлик, община Троян и липсата на водоснабдяване от общинското ВиК-дружество“.

Той е поискал тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков да каже как и дали ще бъде решен въпросът с питейно-битовото водоснабдяване на тези обекти, как са изградени и са получили разрешение за строеж обектите, за които не е осигурено питейно-битово водоснабдяване от ВиК-оператора или по реда на Закона за водите.

Министър Нанков отговаря, че на територията на Чифлик държавата няма собственост върху ВиК-системите. Тя е изключително публично-общинска и управлението се осъществява от Общинския съвет на Троян. А разрешителни за изграждането на обекти се съгласуват от ВиК-дружеството, но се издават от общинската администрация.

„Съгласно българското законодателство е недопустимо, отново дебело подчертавам: недопустимо е да се изгражда самостоятелна частна инфраструктура за предоставяне на ВиК-услуги, какъвто случай има в момента“, категоричен е тогавашният министър Нанков.

Actualno.com реши да се свърже и с кмета на Троян Донка Михайлова относно казуса.

Г-жо Михайлова, чия собственост е водопреносната система в Чифлика?

Всъщност това е въпросът. Има спор по тази тема. Въпросните хотели са изградени и въведени в експлоатация на база на договори с тази фирма "ДАД", след което се стига до неразбиране и проблеми. Не мога да кажа с точност, но става въпрос за проблем отпреди 20-тина години. Не искам да коментирам неща, които са в прокуратурата доколкото знам. Ние имаме позиция с областен управител, с РИОСВ, с Басейнова дирекция, че ще изчакаме приключването на това разследване, след което ще се предприемат законосъобразни действия.

Общинското "ВиК -Стенето", според отчетите е в добро финансово състояние, защо не е присъединило тази територия?

Към момента на изграждане на хотелите ВиК-то не е имало там мрежа и всъщност на база на договори, които инвеститорите са имали с въпросната фирма, получават строително разрешение, след което въвеждат обектите в експлоатация. След разтрогването на договорите с тях, те вече очакват някой друг да ги снабдява, само че там общината няма изградена мрежа и това е проблемът.

ВиК не може ли да направи постъпки за присъединяването ѝ?

Разбира се, че може да направи постъпки, но те няма как да се случат от днес за утре. През 2007-2008 г. общината е правила един проект за водоснабдяване, но той не получава разрешение от Басейнова дирекция, защото попада в зоната на парк. В момента ние търсим решение с алтернативно водохващане.

Този проблем е споменат и в Общия устройствен план на община Троян, че се планира изграждане на нов сондажен водоизточник за курортния комплекс „Чифлика”, това ли имате предвид?

Да. Във времето с изграждането на хотелите всеки си е полагал свои тръби. Ние миналата година за пръв път направихме цялостна схема на подземната инфраструктура на комплекса.

И въобще "ВиК" има ли нещо там?

Не, няма.

Всичко е в частни ръце, така ли?

Така е създадено.

Странно е, че ВиК не е претендирало за тези активи?

Не мога да Ви кажа защо е така. Явно са го приели като даденост, но собствеността там е частна преди тръгването на този конфликт.

Достъпът до водата само в ръцете на една фирма ли е или на няколко?

Договорите са били между хотел и тази фирма, която е водоснабдявала.

Знаете ли как тя е станала собственик на системата?

Аз Ви казвам неща, за които нямам документи и се страхувам, че не мога да съм напълно коректна. Но доколкото знам при закупуването на хотелската база, която тази фирма управлява, те казват, че тогава са придобили и водоизточника. Аз това не мога да го твърдя.

Разчитате ли, че ще се променят нещата в посока общинското "ВиК" да стане стопанин на системата?

Това е разумната перспектива за решение на проблема. Ние приехме ПУП, имаме яснота как изглежда подземната инфраструктура. Проблемът и за топлата вода също не е докрай решен. За съжаление така се случва, когато един комплекс се изгражда без цялостна визия за подземните комуникации.

И за Чифлик през 2007 г. е правено устройствено планиране, но явно подземните комуникации не са били включени?

Да, сега ги обследвахме.

Има ли някой вина, че тази инфраструктура не е присъединена към ВиК? От това печеливши биха били двете страни - и "ВиК“-дружеството, че се увеличава мрежата му и респективно постъпленията, и населението - че ще имат добър партньор каквото би трябвало да е едно дружество, контролирано на Общинския съвет?

За съжаление сте абсолютно права и аз се содалиризирам с вашето мнение. Проблемът е свързан с това, че собствеността не е изяснена своевременно. И друго, че при изграждането на хотелите като че ли никой не е мислел, че това е проблем. Хотелите са изграждани при режим на договор с частен оператор, и в настоящия момент, при разтрогването на договорите, вече проблемът ескалира основателно.

И кой ще ги водоснабдява?

Сложен въпрос. Но нали разбирате колко сложно е решението сега при изградена инфраструктура, при купени частни имоти, при тези усложнени взаимоотношения!? И при липса на надежден източник на финансиране - европейски примерно, което да може да осигури необходимия ресурс, който никак не е малък.

Защо не сте водили дело за собственост на инфраструктура, която би трябвало да е държавна или частна по закон?

В момента прокуратурата се занимава с този проблем. Всички институции решихме, че ще изчакаме резултатите от проверката, да видим ще има ли съдебно дело, което да изясни собствеността. Надяваме се да бъде решен скоро въпросът.

И не планирате ли община Троян и „ВиК Стенето" да се присъедините към ВиК-асоциацията в Ловеч?

На този етап е категорична позицията на Общинския съвет със 100% от участващите в гласуването, че не се присъединяваме. И собствеността на дружеството да си остане общинска.

В такъв случай обаче се лишавате от възможността да кандидатствате за еврофинансиране за ВиК-системи, лишавате и цялата област от това?

За съжаление. Ние много силно се надяваме, че с изтичането на този програмен период това ще бъде променено, защото не ни е приятно, че с нашето решение, което сме убедени, че е в интерес на гражданите на общината, съседните общини също са лишени от право да се възползват от еврофондове.

На какво може да разчитате, ако имате достъп до еврофондовете?

Да доизградим оставащите 15% от града, които не бяха обхванати от втория воден цикъл. Ние сме изпълнили първи и втори воден цикъл, имаме и пречиствателна станция за отпадни води.

Само защото може да задържате ниски цени, затова ли не се присъединявате?

Защото можем да задържим ниски цени и да провеждаме инвестиционна политика за изграждане на подземни комуникации, улична и пътна мрежа, която е ефективна. В последните два мандата няма случай, в който да изграждаме улична мрежа и пътища без преди това да подменим ВиК-системата. Имаме хармонизиране на инвестиционната програма на дружеството с капиталовата програма на общината. За съжаление при държавните дружества това не се случва. Обемът на инвестиции, които прави нашето ВиК-дружество са значително повече, отколкото в общините, в които работи държавното ВиК-дружество. Годишно те са 700-800 000 лева.

КАКВО МИСЛЯТ ОТ СДРУЖЕНИЕ "КУРОРТЕН КОМПЛЕКС "ЧИФЛИКА" ЗА ОБЯСНЕНИЯТА НА Г-ЖА МИХАЙЛОВА - НАУЧЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч