Втора инстанция: Касата трябва да плаща и надлимитна дейност

2655
Втора инстанция: Касата трябва да плаща и надлимитна дейност
Снимка: МБАЛ - Девин

И на втора инстанция общинската болница в Девин спечели дело срещу Районната здравноосигурителна каса – Смолян. То е за извършена, но неплатена надлимитна медицинска дейност на обща стойност 85 283 лева за месеците април, май, юни и юли 2015 г. и 24 463 лева лихви. 

От Касата, както пред Окръжния съд в Смолян, така и пред Апелативния в Пловдив, твърдят, че съществува лимит на плащане. Посочват, че регламентираното в чл. 29 ал.1 от Националния рамков договор (НРД) право на изпълнителя на медицинска помощ да получи в пълен размер плащане на извършените дейности означава плащане в договорения обем, а не в пълен обем въобще, тъй като едно от условията на сключените договори е да не се превишават стойностите по съответното приложение №2 към тях. А в Приложение №2 към индивидуалния договор между болницата и съответната РЗОК са посочени месечните лимити. Спорът между страните в този случай е каква сума за изпълнена медицинска помощ по клинични пътеки подлежи на плащане от НЗОК, тъй като общата им стойност превишава определените месечни лимити.  

Крие ли се същественият проблем с финансовото състояние на здравната система, пита депутат

Истински важният отчет е този за бюджета на НЗОК. Какво е финансовото състояние на Касата? Това попита аместник-председателят на Народ...

Съдът обаче е категоричен, че сумите са дължими от страна на Касата и е трябвало да бъдат платени от резерва ѝ. Мотивът - в чл. 25 от Закона за здравното осигуряване изрично е предвиден резерв от средства, включително и за непредвидени и неотложни разходи. Със средства от резерва се плащат разходи в случай на значителни отклонения от равномерното разходване за здравноосигурителни плащания, сочи съдът.

По закон задължителното здравно осигуряване гарантира на осигурените лица свободен достъп до медицинска помощ чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител.

Според съда с НРД и с индивидуалните договори не може да се игнорира задължението за плащане. С тях на определяне подлежи редът за нейното предоставяне и момента, в който това трябва да стане.

Според Апелативния съд с НРД и индивиалния договор не се създават основания за отпадане на задължението за плащане, а за само да се конкретизира момента, в който то следва да се извърши от НЗОК.

Общинските болници с жалба срещу Здравната каса

Общинските болници внасят жалба в Административния съд заради методиката на Националната здравноосигурителна каса, по която се финансир...

С позитивното за МБАЛ – Девин, решение съдът е утвърдил и 5 737 лв. разноски. То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян