В светлината на джендър разправия, търсим учители сред хора с други професии

3424
В светлината на джендър разправия, търсим учители сред хора с други професии
Снимка: БГНЕС

Един от 90 въпроса на анкетата касае пола. Служител на МОН от информационното обслужване е прегледал въпросите, не му е направил впечатление конкретният, може би защото анкетата изисква регистрация. Така образователният министър Красимир Вълчев обясни защо се стигна до скандала с т.нар. анкета SELFIE.

Вълчев подчерта, че "всички сме виновни", но добави, че обществената реакция според него е преувеличена. Поискахме от ЕК да промени анкетата що се отнася до този въпрос, но инструментът е много полезен – по темата за възпитанието и дигитализацията в училище (инструментът служи на училищата да оценят своето равнище на преподаване в ерата на дигиталните технологии), добави министърът. Той не допуска, че SELFIE представлява провокация на ниво джендър политика.

Образователният министър към депутат от "Воля": Нали не очаквате да скрием от 16-годишните, че има хомосексуалност?

Любимата тема за джендър идеологията влезе отново в парламента – под формата на въпрос от депутата от "Воля" Елена Алексиева отно...

Функционалната грамотност в България

Ще се борим с функционалната неграмотност (бел. ред. - най-просто казано когато четеш нещо, но не разбираш какво четеш) чрез компетентностен подход т.е. чрез креативни учители, стана ясно от думите на Вълчев. Реформата се въвежда с новите учебни програми, но Вълчев заяви, че тя не е завършена и не даде срок кога ще бъде завършена, защото това бил постоянен процес. Сега фокусът бил към уменията, а не толкова към учебника, по думите на министъра.

Що се отнася до конкретни стъпки, Вълчев каза, че информационните технологии са помощ за креативните учители, но не и решаващо обстоятелство. Трябва да има по-малък фокус върху документите, да не се чувства учителят длъжен "да галопира през темите в учебника", добави той. На директен въпрос откъде ще дойдат тези креативни учители, Вълчев засегна въпроса с увеличаване на учителските заплати – щяло да има още две увеличения до 2021 година, когато средната брутна учителска заплата ще е 1700 лева. Други стимули - ще се предоставят стипендии за следващи педагогика студенти, ще се наблегне и на програмата "Мотивирани учители", където се дава възможност на хора с други професии да стават учители – например инженери да бъдат учители по математика. С програмата се предвижда и допълнителна квалификация за действащи учители – да преподават по повече от един предмет, както и да има поощрения за учители, преподаващи в т.нар. "трудни училища" т.е. там, където резултатите от процеса на образование трябва да станат по-добри.

През тази година МОН ще заяви финансиране за всички желаещи да ползват електронни дневници, но дневниците засега няма да са задължителни. Което училище обаче ползва такъв дневник, задължително ще трябва да включи опция за дистанционно уведомяване на родителите при нов запис в дневника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование