Новините: Най-важното за деня, 3 август

2147
Новините: Най-важното за деня, 3 август
Снимка: Coface

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 3 август.

ЕНЕРГИЙНИЯТ МИНИСТЪР: ИМАМЕ ГАЗ ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ, СИТУАЦИЯТА С ДОСТАВКИТЕ Е КРИТИЧНА (ВИДЕО)

Ситуацията с доставките на газ е сериозна, за да не кажа критична. Това заяви на специален брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КЕВР РАЗБИ ОТ КРИТИКИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ПЕТКОВ, КАЗА КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ЗА ГАЗА

Връщането ми начело на КЕВР се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на предишните управляващи – да променят Закона за енергетиката, докато има висяща процедура за избор на нов ръководител на КЕВР. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност – това заяви новият-стар председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

ШЕФЪТ НА "БУЛГАРГАЗ": ИМА ВЕРОЯТНОСТ ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА ДОСТАВКИТЕ ОТ "ГАЗПРОМ"

В момента е в ход втората вълна на газовата гриза. Това заяви председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски. Поводът - поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август.

В ПОСЛЕДНИЯ СИ ДЕН КАБИНЕТЪТ "ПЕТКОВ" ЗАКРИ ДЪРЖАВНАТА ПЕТРОЛНА КОМПАНИЯ

На последното си редовно заседание кабинетът на Кирил Петков е приел закриването на Държавната петролна компания (ДПК). Изненадващо правителството заседава буквално няколко часа преди разпускането си и веднага след като президентът Румен Радев обяви състава на служебния кабинет в понеделник следобед (1 август), като освен закриването на ДПК са предприети и различни назначения в компании и бордове в някои региони в страната.

БИВШ ЗАМ.-МИНИСТЪР ОСЪДИ ПРОКУРАТУРАТА ДА МУ ПЛАТИ 20 000 ЛЕВА

Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за моралните вреди от делото за безстопанственост във връзка със самолетни билети на министерството, съобщава сайтът Lex.bg.

АПИ ЩЕ ОБЖАЛВА ЗАПОВЕДТА НА САНДОВ, С КОЯТО СЕ СПРЯ АМ "СТРУМА" ПРЕЗ КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обжалва решенията на вече бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов от 1 август 2022 г., свързани с реализацията на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле - лот 3.2.

НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ ГЛАСУВАТ С КРАКАТА СИ. НАПУСКАТ НА ЗАПАД (ВИДЕО)

След назначаването на служебното правителство възникват много въроси: Ще се захване ли с кризите? Ще се захване с анализ на свършеното от коалиционния кабинет? Какво казва президентът с този състав на правителството? Възможно ли е широко дясно обединение? В Студио Actualno говорим по тези теми с Найден Зеленогорски председател на гражданско сдружение „Достойнството на един народ - ДЕН”

БИВШИЯТ ШЕФ НА "КИНТЕКС": НИНОВА МЕ СЪДИ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ, ЩЕ ПОКАЖА РОЛЯТА Ѝ В ИЗНОСА НА ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА

"Корнелия Нинова публично призна, че от страх да не стана служебен министър и да я ревизирам, са заведени 2 дела срещу мен. Загубени са над 70 хил. лв. за тях и никой няма да ѝ търси отговорност“. Това твърди бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов в позиция срещу доскорошния вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

ЕВРОПА СЕ СПРАВЯ В ТЪРСЕНЕТО НА ЗАМЕСТИТЕЛИ НА РУСКИЯ ГАЗ, НО БАЛАНСИРА НА РЪБА НА ПРОПАСТТА

Тъй като Русия намалява доставките на природен газ, Европа търси навсякъде енергия в опит да поддържа икономиката си. Електроцентрали, работещи с въглища, са отворени отново. Милиарди се харчат за терминали за втечнен природен газ, голяма част от който идва от шистови находища в Тексас. Държавни лидери правят посещения в Катар, Азербайджан, Норвегия и Алжир, за да сключат сделки за доставка на енергийни ресурси. Така започва анализ на журналистът с ресор "енергетика" Стенли Рийд за The New York Times.

НЕОФИЦИАЛНО: ИРАН СЕ ВКЛЮЧИ В ПОМОЩ НА РУСИЯ ВЪВ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Две са по-големите новини от фронта във войната в Украйна през изминалото денонощие. Първата – изглежда руската армия хвърля огромни усилия в това да превземе град Авдеевка и дори прави фронтална атака от окупираните от Русия части на Донецка област – това е оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния му доклад

РУСКИТЕ ГУБЕРНАТОРИ И ИМУЩЕСТВОТО ИМ ВЪВ "ВРАЖЕСКИТЕ" ДЪРЖАВИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО В БЪЛГАРИЯ

Руските губернатори активно участват във войната с Украйна, но не на военното, а на медийното поле. Те транслират пропагандистки лозунги в подкрепа на "специалната операция" и заклеймяват страните от Запада. Но за много от тях Западът не е чак такъв враг: членовете на семействата им притежават имущество там, занимават се с бизнес там, учат там, живеят там и работят там. Изданието "Важные истории" показва кака за руските губернатори лоялността към Кремъл е по-скъпа от чуждестранните семейни активи.

НАНСИ ПЕЛОСИ НАПУСНА УСПЕШНО ТАЙВАН

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отпътува от Тайван, с което приключи спорното посещение, на което Пекин отговори със заплахи и военни учения, предава АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество