Председателят на КЕВР разби от критики управлението на Петков, каза какво да се прави за газа

13631
Председателят на КЕВР разби от критики управлението на Петков, каза какво да се прави за газа
Снимка: БГНЕС

Връщането ми начело на КЕВР се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на предишните управляващи – да променят Закона за енергетиката, докато има висяща процедура за избор на нов ръководител на КЕВР. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност – това заяви новият-стар председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За Иванов проблемите с енергетиката идват на първо място заради неуспеха на руския президент Владимир Путин и армията му да се справят бързо с Украйна. Отделно той посочи пред БНТ, че приетият мораториум върху цените на тока в началото на годината също е повлиял негативно, а и "Булгаргаз" не е реагирал навреме да намери алтернатива на руските доставки от газ.

Народното събрание официално върна стария председател на енергийния регулатор

Народното събрание официализира решението за връщането на бившия председател на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван И...

Иванов изрично подчерта, че КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава. Но той каза и, че заради чудовищните поскъпвания КЕВР следва да реагира за регулирания пазар – топлофикациите да получават синьо гориво на принципа на минималния разход т.е. най-ниска възможна цена.

Какво е крайно необходимо за природния газ за България – три мерки, според Иванов. На първо място, още от март е трябвало "Булгаргаз" да търси възможност за дългосрочен договор за доставка на газ. Засега единственият такъв е този с Азербайджан (за 25 години), но той е за 1/3 от потреблението ни. Втората мярка е пускането на интерконектора с Гърция. Ако той тръгне, още през октомври ще се почувства поевтиняване, смята председателят на КЕВР. Третата мярка – да бъде завършен терминалът за регазификация в Александруполис, където България има 20%. Така няма да има "оправдание", че няма къде да разтоварваме втечнен газ, защото няма свободни слотове, уточни Иванов.

Газ има в достатъчен обем, но проблемът е с инфраструктурата т.е. къде ще се разтоварва, подчерта Иванов. Сега прекупуваме от други, които са закупили и слотове, и капацитет за пренос, защото не са били осигурени, каза той. И уточни – сега ще има среща с новия енергиен министър, защото за ноември-декември няма резервирани слотове за разтоварване на танкери и трябва да се намери решение на проблема в следващите 10 дни. Припомняме, че правителството на Кирил Петков договори принципно доставка на 7 танкера втечнен газ, като 3 са „сигурни”, ако бъде осигурено къде да бъдат разтоварени. Първият ще бъде разтоварен в Гърция – за месец октомври, но за ноември и декември засега няма договореност.

Ще се търси решение за дълговете на "Топлофикация София", увери Иванов, като поиска директно държавна помощ - защото доставчиците на газ като Азербайджан искат предварително плащане. И предупреди, че ако тя спре, може да има сериозни последствия за ел. системата, защото много хора ще се отопляват на ток.

Бившият шеф на КЕВР Иван Иванов: Дано законът не ме задължи да се завърна

Бившият шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов изрази надежда, че няма да му се наложи да се върне на пост...

Как "Булгаргаз" натрупа 500 млн. лв. загуба за няколко месеца, попита още Иванов. Неговото обяснение е, че до това се е стигнало заради покупката на газ от търговци-посредници, след като компанията не е направила нищо, за да си осигури дългосрочен договор. Може да се окаже, че "Булгаргаз" е купил руски газ, но по-скъпо - с около 20%, като това ще стане ясно след документална проверка, каза Иванов.

Председателят на КЕВР увери и, че няма да има шоково поскъпване на тока за домакинствата, но за бизнеса извън държавната помощ Иванов всъщност не вижда друга силна мярка, но и предупреди, че заради нея бизнесът не е стимулиран да търси други решения.

За финал Иванов подчерта, че няма желание да се бори за нов мандат начело на КЕВР и не иска да остава на поста повече от необходимото за процедура за избор на нов председател.

ОЩЕ: Европа се справя в търсенето на заместители на руския газ, но балансира на ръба на пропастта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика