В мандата на кабинета "Петков" - какво стана с АМ "Струма"

4013
В мандата на кабинета "Петков" - какво стана с АМ "Струма"
Снимка: БГНЕС

Издал съм заповед, която на практика спира възможността АМ "Струма" да минава през Кресненското дефиле. Това потвърди по въпроса с бъдещето на АМ "Струма" екоминистърът в оставка Борислав Сандов пред Actualno.com.

Заповедта обаче де факто е изпълнение на изисквания, които са отдавна поставени като условия, за да може проектът за магистралата някога да стане факт. Това е решение за прекратяване на административни процедури и е взето на 1 август.

Пред Actualno.com зам.-екоминистърът в оставка Тома Белев даде допълнителни разяснения каква е заповедта. Тя спира искане на АПИ за инвестиционна процедура по АМ "Струма", която не отговаря на изрично посочени от ЕК изисквания по Оценката за съвместимост и Оценката за въздействие на околната среда на проекта. Още от 2017-та година ЕК изиска нова оценка за съвместимост, а още оттогава е изяснено от Брюксел, че има разминаване между това, което е търгувано за изпълнение на проекти по строежа и това, което е оценявано и одобрявано като проектиране от Европа. По принцип не може да се строи през Кресненското дефиле, обобщи зам.-министър Белев ситуацията заради европейските възражения. И добави, че АПИ среща трудности в уеднаквяването на проекти за отделни дейности, така че те да могат да бъдат оценявани по еднакви критерии.

Поддръжката на АМ Струма за месец веднъж е 54 000 лв., друг път – над 1,1 млн. лева

Озадачаващи обществени поръчки за поддръжката на автомагистрала "Струма" публикува Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с шест дни разл...

Проектът се превърна в огромна сага, която се точи от години. Ситуацията в момента стигна дотам дали магистралата ще мине през Кресненското дефиле като тунел или ще има обход. В началото на февруари, 2022 година, Борислав Сандов заяви, че изграждането на пътното съоръжение през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено за следващия програмен период (т.е. настоящия), за да се направи със средства от ЕС, а не от националния бюджет.

Сега Тома Белев поясни пред Actualno.com, че са били създадени три работни групи – една към екоминистерството и две към регионалното министерство. Тази към МОСВ е трябвало да подготви и оцени специфични подробни цели на защитените зони – заради липсата на такива цели е заведено дело в Европейския съд. Втората и третата група са за преценка на алтернативите за изграждане на АМ "Струма" през Кресненското дефиле и за оценка на сигурността и социалните последици от преминаването на магистралата в района на Кресна. Доколкото ми е известно, двете работни групи към МРРБ (бел. ред. - т.е. ръководеното от Гроздан Караджов министерство) изобщо не са заседавали, посочи зам.-министър Белев. По думите му, групата на МОСВ е готова със своята задача.

Не, няма опасност да се губят пари по АМ "Струма", подчерта Тома Белев в отговор на изричен въпрос на Actualno.com.

Еколози: Отказът от еврофинансиране на АМ "Струма" не отменя контрола и санкциите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Корабът „Руен“ е във Варна, ще го ремонтират

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com