В последния си ден кабинетът "Петков" закри Държавната петролна компания

4298
В последния си ден кабинетът "Петков" закри Държавната петролна компания
Снимка: БГНЕС

На последното си редовно заседание кабинетът на Кирил Петков е приел закриването на Държавната петролна компания (ДПК). Изненадващо правителството заседава буквално няколко часа преди разпускането си и веднага след като президентът Румен Радев обяви състава на служебния кабинет в понеделник следобед (1 август), като освен закриването на ДПК са предприети и различни назначения в компании и бордове в някои региони в страната.

Решението за петролната компания не бе обявено преди самото заседание на Министерски съвет. Една от обявените точки за него бе "преобразуването на държавни предприятия", но без да е уточнено какво точно се предвижда. От публикуваната стенограма в информационната система на Министерския съвет стана ясно, че решението за закриването на Държавната петролна компания е подписано от вече бившия вицепремиер и министър на финансите Асен Василев.

Припомняме, че едно от предизборните обещания на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" бе именно краят на ДПК. Първите стъпки бяха предприети чак през май тази година, когато започна приемането на промени в закона за държавните резерви.

Защо?

"Направените анализи сочат, че съществуването на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" (ДП ДПК) е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България. Участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана поради факта, че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал, се посочва в съобщението. В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. В този контекст амбициите за създаване на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства", мотивира се тогава правителството.

Снимка: iStock

Припомняме, че ДПК бе създадена от третото правителство на Бойко Борисов през пролетта на 2020 г. Ръководството беше вписано в Търговския регистър през март 2021 г. Тогава официалната цел на тяхната работа бе оптимизация на управлението на задължителните резерви от горива, но финансовият министър по онова време Владислав Горанов бе на мнение, че държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горивата и планираше това да стане чрез верига от държавни бензиностанции.

Още промени в "12 без 5"

На гореспоменатото последно редовно заседание кабинетът "Петков" е променил и статута на Българския спортен тотализатор. Досега тотото бе държавно предприятие, създадено със специални функции за подпомагане на спорта. Според решението на кабинета от 1 август обаче става еднолично акционерно дружество, защото осъществява предимно търговска дейност, мотивират се бившите управляващи.

До края на септември пък шефовете на държавните горски предприятия трябва да предложат как да бъдат преобразувани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика