Новините: Най-важното за деня, 3 ноември

3738
Новините: Най-важното за деня, 3 ноември
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя по-важното от деня накратко.

КАЦАРОВ: НЯМА ЧИСЛО, ПРИ КОЕТО ДА ЗАТВОРИМ ДЪРЖАВАТА – ИМА ОРИЕНТИРИ

Няма такова число, при което да се наложи локдаун, има само ориентири. Група от експерти следим тенденциите, броя на заразените и се прави оценка на риска. Ако тя показва, че при тези мерки нещата не са овладяни, те предлагат да се наложат по-строги, но няма конкретно число, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред Дневник.

МОН ОБЯВИ КАК ЩЕ СЕ ВРЪЩАТ УЧЕНИЦИ В УЧИЛИЩЕ

Децата (т.е. между I и IV клас) могат са се върнат в клас най-рано на 10-и ноември, ако дотогава бъдат доставени безплатните тестове за коронавирус. Това заяви на специален брифинг министърът на образованието Николай Денков.

ПРОВЕРКА ПО МЕСТА НА ACTUALNO.COM: БОЛНИЦИТЕ СЕ СПРАВЯТ С КИСЛОРОДА, НО СА ПЪЛНИ С ПАЦИЕНТИ С COVID-19

В пловдивската общинска болница "Св. Мина" наличните количества кислород ще стигнат най-много за още ден. Тази новина на Нова телевизия от 2 ноември беше опровергана пред Actualno.com лично от проф. Петър Петров, директор на болницата.

В БОЛНИЦА “СВЕТА АННА“ Е ПРЕПЪЛНЕНО С COVID ПАЦИЕНТИ (ВИДЕО)

Остава критична ситуацията в болниците в София. В част от тях леглата, предвидени за пациенти с COVID вече са запълнени, включително и тези в реанимация. В една от най-натоварените болници - „Св. Анна", вече цели клиники са преструктурирани в COVID отделения. Към момента една трета от леглата в болница „Света Анна” са за пациенти с Covid-19 и всичките са заети.

ПРОГНОЗА: СПАД НА НОВОЗАРАЗЕНИТЕ СЛЕД СЕДМИЦА-ДВЕ. СЪДЪТ ОЩЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ

Положението е сериозно, но все още под контрол. Много са натоварени болниците, лекарите. Но числата сочат, че има леко намаляване в репродуктивното число на разпространение на заразата. Мисля, че до седмица-две може да очакваме спад в заболеваемостта. Определено има ефект от въвеждането на зеления сертификат. Това заяви проф. Ива Христова, директор на Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ).

СЪС СИМПТОМИ, НО С ОТРИЦАТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ: ГРЕШНО ВЗЕТИ ПРОБИ ИЛИ ЛОШИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19?

Пациенти с явни симптоми на коронавирусна инфекция все по-често дават отрицателен резултат на тестовете за COVID. За това съобщават притеснени лекари, предава 24 часа. Не е ясно обаче дали причината се крие в зачестилите други вирусни инфекции, или в некачествени тестове.

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК Е ПРОТИВ РЪЧНО БРОЕНЕ НА РАЗПИСКИ ОТ МАШИНИТЕ, ПРЕДУПРЕДИ ЗА ХИЛЯДИ ПОТЕНЦИАЛНО ЛИШЕНИ ОТ ГЛАС

Трябва да има контрол върху начина, по който работи софтуера на машините за гласуване. Затова е разумно да се броят контролни разписки. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов – с уточнение, че той лично е против ръчното им броене.

“ГОВОРЯТ МЛАДИТЕ ПОЛИТОЛОЗИ“: УЧАСТВА ЛИ БСП В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ИЗОБЩО?

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

НОВИ РАЗКРИТИЯ ЗА “КРИПТОКРАЛИЦАТА“ РУЖА ИГНАТОВА: ИМОТ ЗА МИЛИОНИ В ЛОНДОН, БИЖУТА И КАРТИНИ НА УОРХОЛ

Ружа Игнатова, по-известна като "криптокралицата", която е обвинена за организиране на финансова пирамида и пране на пари от търговия с криптовалута, има луксозен апартамент за 13,5 млн. британски лири. Това става ясно от ново разследване на BBC, като данните за имота стават ясни от дело за пране на пари, което се води в Германия срещу адвоката ѝ там Мартин Брайденбах.

БЪЛГАРСКА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ НА ЗАГУБА

Държавната Българска банка за развитие (ББР) остава на загуба. За първите девет месеца на настоящата 2021 година, ББР отчита загуба в размер на 78,575 млн. лева, сочат данните на Българската народна банка. За сравнение, за същия период на миналата година ББР бе на печалба от 1,615 млн. лева.

БЕЗ СЕНЗАЦИИ! НАСА СЕ ЗАГРИЖИ КАК ДА НИ СЪОБЩАВА ЗА ИЗВЪНЗЕМНИ

Учените от НАСА призоваха научната общественост към внедряване на нов начин за информиране на научната общественост и широките маси за открития, свързани с търсенето на живот в други светове.

ПОРЕДЕН СРИВ НА INSTAGRAM И FACEBOOK ПО СВЕТА

Потребители на Instagram и Facebook от редица държави са се оплакали от широко разпространени прекъсвания. Това бе съобщено от уебсайта Downdetector, който следи прекъсванията и смущенията в работата на популярни интернет ресурси, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com