Новините: Най-важното за деня, 30 август

3839
Новините: Най-важното за деня, 30 август
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 30 август, петък.

ПРОКУРАТУРАТА ХВАНА ХИЛЯДИ МЕДИЦИНСКИ НАРУШЕНИЯ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

4537 нарушения на договори за медицинска помощ, сключени с НЗОК, откри Върховната административна прокуратура (ВАП), става ясно от съобщение на държавното обвинение на официалния му сайт. Проверката е всеобхватна - на територията на цяла България, уточнява прокуратурата. Проверени са лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), лечебни заведения за извънболнична дентална помощ (ИДП) и лечебни заведения за болнична медицинска помощ (БМП). Общо са направени 1745 проверки.

ГОВОРИТЕЛЯТ НА ЦИК: АКО В ИЗБОРИТЕ ИМАШЕ И МАШИНЕН ВОТ, БЮДЖЕТЪТ ЩЕШЕ ДА Е МНОГО ПО-ГОЛЯМ

Нормално е разходите за местните избори тази година да са повече в сравнение с тези през 2015 г. Това каза в интервю за bTV говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Припомняме, че на 28 август със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2019 година, съобщиха от Министерски съвет. Одобрените средства са в размер на 70,7 млн. лева. С тях ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите.

ООН ПРЕДУПРЕЖДАВА: ОКЕАНИТЕ СКОРО ЩЕ НИ СТАНАТ ВРАГ

Океаните са на път да се превърнат от приятел във враг на човечеството. Това твърди доклад на ООН, цитиран от световните агенции. Счита се, че това ще се случи, ако не бъде спряно въглеродното замърсяване. Данните са от климатичен проектодоклад на организацията, който ще бъде представен в Монако следващия месец.

ДЖИХАДИСТИТЕ В СИРИЯ - ПРЕИМЕНУВАНИ И РЕБРАНДИРАНИ

Някога "Ал Кайда" беше най-страшната терористична групировка, но в последните години бе изместена от ИДИЛ. Наследството на "Ал Кайда" обаче и до този момент съществува и има своята роля във войната в Сирия. Официално терористичната организация "Ал Кайда", начело с Осама бин Ладен се счита отговорна за зловещия атентат на 11-ти септември. След смъртта на Осама, коронованият "Принц на джихада" става синът му - Хамза бин Ладен.

БРАЗИЛИЯ ВРЕМЕННО ЗАБРАНИ КОНТРОЛИРАНОТО ПАЛЕНЕ НА ТЕРЕНИ В АМАЗОНСКАТА ДЖУНГЛА

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро нареди спирането на 60 дни на контролираното палене на терени в Амазонската джунгла, за почистване на земята. Декретът, спиращ лицензите за почистване на земята чрез огън, беше подписан от държавния глава и той изключва фитосанитарните подпалвания такива с учебна цел.

НОВОТО СЪБИТИЕ НА APPLE - ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Технологичният гигант Apple обяви датата и часа на предстоящото си събитие. То ще се проведе на 10 септември и на него се очаква да бъде представен iPhone 11, но вероятно с ново лого на компанията. До международните медии беше изпратена покана за събитието, което ще се проведе в Калифорния. Дизайнът ѝ следва изчистения минимализъм на компанията, но има и нещо много различно – логото на Apple е формирано от цветна дъга като препратка към оригиналното лого на гиганта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com