Новините: Най-важното за деня, 30 май

5850
Новините: Най-важното за деня, 30 май
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя по-важното от отминаващия 30 май.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ХУБАВА КАРТИНА С РЕКОРД, НЕВИЖДАН ОТ ГОДИНА, НО ДОКОГА?

По-малко направени тестове (PCR и антигенни) през последната седмица (24.05 - 30.05.21 г.), но и по-малко открити нови случаи на коронавирус, а като процент спадът продължава да е видим и значителен, макар и леко да се забавя - но изминалата седмица е с рекорд по нисък процент положителни тестове, невиждан от 1 година - в периода 25.05 - 31.05.20 имаше само 1,18% положителни проби (86 от 7252 PCR теста).

Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ: ПРИЧИНАТА ЗА УЖАСЯВАЩАТА СМЪРТНОСТ У НАС ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА

"Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. каза пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

ДОЦ. КАЛПАЧКИ: ПРЕЕКСПОНИРА СЕ РИСКЪТ ОТ ТРОМБОЗИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19

Съдовите усложнения – тромбози и инсулт, след ваксинация срещу COVID-19, бяха преекспонирани. Това обяви в интервю за предаването „Тази неделя“ доц. Росен Калпачки, директор на клиниката по нервни болести в болница „Света Анна“ в София.

НОВ ОПАСЕН ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА СЕ ПОЯВИ ВЪВ ВИЕТНАМ

Властите във Виетнам откриха нов вариант на коронавируса, който представлява комбинация от вариантите, открити за първи път в Индия и Великобритания. По първоначални данни той се разпространява бързо чрез аерозоли, заяви здравният министър на страната.

БРИТАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ: ВЪЗМОЖНО Е КОРОНАВИРУСЪТ ДА Е ПРОИЗЛЯЗЪЛ ОТ ЛАБОРАТОРИЯ В УХАН

Възможно е коронавирусът наистина да е произлязъл от лаборатория в китайския град Ухан. Това пише вестник "Сънди таймс", като се позовава на източници в британското разузнаване.

КУЧЕ СЕ ЗАРАЗИ С БРИТАНСКИЯ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА

За първи случай на домашно куче, заразено с британския вариант на коронавируса, съобщиха изследователи от Университета Комплутенсе в Мадрид. Вирусът е открит в 14-годишен пудел, който няма видими симптоми, предава БНР.

БОРИСОВ СЕ ОПЛАКА КАК САМО ГЕРБ Е ГОНЕНА, ПИТА БСП ЗАЩО НЕ ГОВОРИ ЗА ПОДСЛУШВАНЕТО

Обвинение към служебното правителство, че изпълнява мръсни поръчки срещу ГЕРБ, а няма да осигури честността на изборите отправи лидерът на партията Бойко Борисов. За пореден ден в неделя той направи изялвение през страницата си във Facebook.

БОЙКО РАШКОВ: БОРИСОВ ИМА АБСОЛЮТЕН ИМУНИТЕТ, ЗАЩОТО ПРИТЕЖАВА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

„Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с „шефе“. Какво означава това?“. Това попита пред БНР служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

БОРЯНА ДИМИТРОВА: ДЕМОНИЗИРАТ БОРИСОВ, КАКТО НАВРЕМЕТО ПРАВЕХА С ИВАН КОСТОВ

Служебното правителство стартира с високи очаквания след тази силна поляризация, след конфронтацията, да покаже какво може да се направи макар и в един макар и ограничен период. Това заяви в "Денят започва" по БНТ социоложката от "Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

КИРИЛ ПЕТКОВ: ДВЕ ОТ ОСЕМТЕ ФИРМИ СА ВЗЕЛИ КРЕДИТИ НА ПО-НИСКА ЛИХВА ОТ ББР

"Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър т.е. публична информация и не е разкритие на банка, се вижда, че две от кредитополучателите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия, отколкото предишните им кредити. Разликата в лихвите е с около 5%". Това обяви пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков.

АСЕН ВАСИЛЕВ: И ФОНДЪТ НА ФОНДОВЕТЕ, И ББР СА НА ЗАГУБА

Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в „120 минути“ по БТВ.

ХРИСТО МУТАФЧИЕВ КЪМ МИНЕКОВ: НЕ ВСЯВАЙТЕ СТРАХ, НИЕ НЕ РАБОТИМ В ПРЕДПРИЯТИЯ И ТЕАТРИТЕ НЕ СА КАЗИНА

В последните няколко часа не мога да си затворя телефона, заради десетки, да не кажа стотици творци и технически екипи в държавните театри, опери, които се страхуват, че ще останат без работа след последното изказване, че ще трябва да спрете "предприятията", които носят загуба. Това каза председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: ИМАМЕ ТОТАЛНАТА АБСОЛЮТНА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА РАДЕВ

"Румен Радев не е демократ, защото наруши Конституцията. Никога досега един президент на демократична държава не се е опитвал да води по такъв начин битки за властта, по такъв начин да сее разделение в обществото. Той е популист, популистите не са демократи". Това заяви в "Денят започва" президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО БЕЗ БСП В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не е била подведена от Татяна Дончева. Това заяви самата тя пред БНТ.

ЕКСПЕРИМЕНТ: ДО МИНУТА И ПОЛОВИНА НА ЧОВЕК ОТНЕМА ГЛАСУВАНЕТО С МАШИНА

До минута и половина на човек отнема гласуването с машина, показа вторият експеримент на Централната избирателна комисия. Той бе проведен в софийското село Доброславци, предава 24 часа.

ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВЕТА ЕМИЛИЯ

На 30 май Православната църква отбелязва делото на Света Емилия. Тя е известна като благочестивата майка на св. Василий Велики и е една от първите, които освобождават своите роби и раздават имуществото си. Основава първия девически манастир и проповядва братство и равенство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com