Новините: Най-важното за деня, 30 ноември

7341
Новините: Най-важното за деня, 30 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 ноември.

РАДЕВ: РИСКЪТ ОТ ЕСКАЛАЦИЯ НА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА Е РЕАЛЕН

Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Затова е важно да разберем, че ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ПРОМЕНИ В ЕНЕРГИЙНАТА СТРАТЕГИЯ НА БЪЛГАРИЯ

Промени в енергийната стратегия на страната приеха депутатите след гласуване в парламента. "За" промените гласуваха 162 народни представители, 10 - "въздържал се" и нито един "против". Като основна задача в стратегията е заложено изграждане на нова над 470-километра инфраструктура в посока от газоразпределителната станция в Петрич по посока Провадия към Сърбия. За строителството ще са необходими над 2,8 млрд. лева.

БОРИСОВ: "ТУРСКИ ПОТОК" И ГАЗОВАТА ТРЪБА ЗА ГЪРЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОЯТ ПАРАЛЕЛНО

България трябва спешно да изпълни изискванията и сроковете по строежа на „Турски поток”, тъй като от него зависят и други страни. Това коментира на летище София след завръщането си от Мароко премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

СОФИЯ И СКОПИЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА ОБЩО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЕНЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Крачка напред в сближаването на позициите по интерпретацията на общата история между България и Македония е постигната на заседанието на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси в София. Това съобщи съпредседателят на комисията от българска страна професор Ангел Димитров, който е бивш посланик на България в Скопие.

ЦАЧЕВА СЕ ОПРАВДА ЗА ИВАНЧЕВА: В КОЛКО БЪЛГАРСКИ ДОМОВЕ ВСЕ ОЩЕ НЯМА ТЕЧАЩА ВОДА?

"Нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата, в колко български домове все още няма течаща вода, което не означава, че не полагаме максимални услилия за подобряване на условията и това се прави и със средства от държавния бюджет и по линия на финансовия норвежки механизъм". Това обясни правосъдният министър Цецка Цачева по отношение на скандалните условия, в които са държани вече 7 месеца в ареста бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

"СИСТЕМАТА НИ УБИВА" ПОЛУЧИ ПО-КАЧЕСТВЕН ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ

Без дискусии и в рамките на 10 минути бяха прегласувани текстовете от законопроекта за личната помощ, които на извънредното заседание на социалната комисия във вторник предизвикаха напрежение. Става въпрос за финансовото обезпечаване на закона, което беше проблематично.

ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ КАЗА КОЛКО ДАНЪЦИ ПЛАЩА "ЛУКОЙЛ" И ОЧЕРТА СИВИЯ СЕКТОР ПРИ ГОРИВАТА

35 милиарда лева са данъците, платени от "Лукойл" в периода 2011 - 2017 година, обяви Валентин Златев. Загуби са отчетени само за три години от този период, което е резултат от високите цени на нефта - до 149 долара за барел, на международните пазари.

СТРОИТЕЛНИЯТ БРАНШ СЕЗИРА СЕМ ЗАРАДИ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Камарата на строителите в България (КСБ) сезира Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с изказвания на депутата от БСП Елена Йончева в ефира на bTV и най-вече заради това, че медията не е излъчила правото на отговор, което КСБ са изпратили след изказванията на Йончева.

РУСИЯ ОБВИНИ ПОРОШЕНКО ЗА РАЗКОЛА НА ЦЪРКВАТА В УКРАЙНА

Председателят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин заяви, че зад разкола на църквата в Украйна стои президентът на страната Петро Порошенко, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

УКРАЙНА ЗАБРАНИ НА МЪЖЕ РУСНАЦИ ДА ВЛИЗАТ В СТРАНАТА

Украйна въвежда ограничения за влизането на руснаци от мъжки пол на възраст от 16 до 60 години на територията на страната. Това съобщиха от пресслужбата на украинския президент. Порошенко обяснява мярката с това, че Киев не иска да позволи на Москва да "формира в Украйна отряди на частни армии."

СРЕЩАТА НА Г-20 В АРЖЕНТИНА – ТЪРГОВСКИ ВОЙНИ И СПОРОВЕ ЗА КЛИМАТА

Срещата на върха на Г-20 бе открита в аржентинската столица Буенос Айрес. Форумът ще приключи на 1 декември. С поемането на председателството на Г-20 през декември миналата година аржентинският президент Маурисио Макри подчерта следните приоритетни теми: работни места и заетост в бъдещето, инфраструктура за развитие и устойчиво бъдеще в продоволствената сфера.

БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОЧУ КАТО ПЪРВАТА СТРАНА ОТ ЕС, ПРЕДАЛА НА КИТАЙ ЗАПОДОЗРЯН ЗА КОРУПЦИЯ

България се превърна в първата страна членка на ЕС, която е екстрадирала китайски чиновник, заподозрян в корупция, съобщи Китай, цитиран от "Reuters". Президентът на Китай Си Дзинпин предприе мащабна кампания за борба с корупцията, която се разпростира и до други държави. Заподозрени в корупция и икономически престъпления в чужбина са екстрадирани в Китай.

БЕРБАТОВ СЕ НАРЕДИ В ТОП 20 НА НАЙ-ВЕЛИКИТЕ НАПАДАТЕЛИ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА

Българският нападател Димитър Бербатов получи огромно признание от авторитетното издание "FourFourTwo". Благоевградчанинът попадна в класацията за най-добрите нападатели играли някога в ерата на Висшата лига.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество