Новините: Най-важното за деня, 31 август

11712
Новините: Най-важното за деня, 31 август
Снимка: Колаж

Редакционният екип на Actualno.com подбра акцентите от днешния 31 август. Ето ги и тях!

ОФИЦИАЛНО: ТРИ МИНИСТЕРСКИ ОСТАВКИ ЗАРАДИ ИНЦИДЕНТА КРАЙ СВОГЕ

Министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев подадоха оставки, след като по-рано днес (31 август) премиерът Бойко Борисов им ги поиска заради трагичния инцидент край Своге, в който загинаха 17 души.

Оставките на министрите не са първите в кабинета "Борисов 3". До момента от кабинета си тръгна проф. Николай Петров, който оглавяваше здравното министерство, Теменужка Петкова подаде оставка заради сделката за ЧЕЗ и познанството ѝ със собственичката на фирмата-купувач - Гинка Върбакова. Впоследствие обаче Петкова остана на поста си. След това оставка Борисов поиска и на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

БОСИЯ СПИРА ГЛАДНАТА СТАЧКА

Николай Колев-Босия обяви, че прекъсва гладната си стачка. Това се случва 81 дни след нейното начало, след като по-рано днес се появи информация, че един от тримата министри, които подадоха оставки е Ивайло Московски.

БСП: КОЛКОТО ПО-БЪРЗО ИМА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

БСП отново настоя за оставката на цялото правителство и предсрочни избори, след като стана ясно, че постовете си напускат трима министри заради катастрофата край Своге. "Демократична България" също поиска оставката на правителството.

СИМЕОНОВ СЪБРА НФСБ, ЗА ДА РЕШИ ДАЛИ ПАРТИЯТА ОСТАВА В УПРАВЛЕНИЕТО

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че свиква спешно заседание на Националния изпълнителен комитет на партията, за да решат какво ще правят оттук нататък и дали ще продължават да участват в управлението на страната.

Решението му е продиктувано от днешните оставки на трима ключови министри от коалиционното правителство, макар Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков да са от квотата на ГЕРБ.

ЕКСПЕРТ: ПЪТЯТ КРАЙ СВОГЕ Е ПРИМЕР ЗА АНТИСТРОИТЕЛСТВО

Това каза в интервю за bTV Красимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за квалификацията на автомобилистите у нас. По думите му трябва да се провери също дали широчината на пътните летни отговаря на регламента по стандарт.

БИВШ ШЕФ НА АПИ: НЕ НАМИРАМ ПРОПУСКИ В РАБОТАТА НИ

Не намирам пропуски в работата на АПИ, довели до трагедията край Своге. Това каза пред журналисти инж. Дончо Атанасов – член на УС на АПИ, след разпит в Националната следствена служба, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Междувременно Областно пътно управление - София изиска от кмета на Своге информация кой е възложителят и изпълнителят на монтираната мантинела на път II-16 Своге - София в урбанизираната територия на града. Това е участъкът от водостока, при които стана тежкия пътен инцидент до моста над река Лесковдолска.

ЕК ОДОБРЯВА ПРЕМАХВАНЕТО НА ПРОМЯНАТА В ЧАСОВОТО ВРЕМЕ

Европейската комисия ще препоръча на държавите-членки на ЕС да премахнат промяната на часово време, според която часовниците се придвижват с един час.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер публично представи отношението си към дебата за премахване на промяната в часовото време в Европейския съюз.

НОВИТЕ ШОФЬОРСКИ ИЗПИТИ - ТЕОРИЯ В ДВЕ ЧАСТИ И КОРМУВАНЕ ИЗВЪН ГРАДА

Подготвят се съществени промени при шофьорските изпити - както при теоретичната част, така и при кормуването. Според тях практическият изпит при шофьорите ще включва, освен градско, и извънградско шофиране, и полигон.

СПЕЦПРОКУРАТУРАТА ОБЯВИ, ЧЕ ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ Е РАЗСЛЕДВАН ЗА ПРАНЕ ЗА ПАРИ

Бизнесменът Ветко Арабаджиев и още двама души от неговата фамилия са обект на разследване. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев по повод спецакцията в хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив, където по-рано влезе спецпрокуратурата по разследване на престъпна група.

COCA-COLA КУПУВА COSTA ЗА НАД 5 МЛРД. ДОЛАРА

Coca-Cola е постигнала споразумение за закупуването на лондонската верига за кафе Costa. Сделката е оценена на 5,1 млрд. долара. Costa, която бе притежание на британската компания Whitbread, оперира в 32 страни в целия свят с над 38000 локации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com