Новините: Най-важното за деня, 31 януари

3590
Новините: Най-важното за деня, 31 януари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от последния ден на месец януари.

ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: 1 500 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН Е КРИТИЧНОТО ЧИСЛО, КОЕТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕХВЪРЛЯМЕ

“В момента има едно плавно повишение на случаите. Има едно критично число на брой регистрирани на ден случаи, което не бива да се прехвърля - и то в момента е около 1500“. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Д-Р МИРОСЛАВ НЕНКОВ: КРИЗАТА С КОРОНАВИРУСА НЕ СЕ УПРАВЛЯВА ЕКСПЕРТНО

Кризата с коронавируса не се управлява експертно. Това заяви в студиото на „Тази неделя“ бившият здравен министър Мирослав Ненков. Той е категоричен, че напрежение между лекари и ресторантьори няма.

СПАД В БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ, НО ПРИ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО ТЕСТОВЕ

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад като абсолютно число, но се увеличи като процент. 349 са новооткритите заразени за 30 януари, като така те намаляват почти двойно - с 346 спрямо регистрираните в петък 695 случая. Направени са 4 532 теста, т.е. с 9 051 по-малко спрямо отчетените предишния ден 13 583 теста. Така процентът на положителни проби се покачи - от 5,11% до 7,7 на сто.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ПОВЕЧЕ НОВИ СЛУЧАИ, НО ПРИ РЕКОРД С ТЕСТОВЕТЕ. ЗНАК ЗА ВНИМАНИЕ КЪМ БОЛНИЦИТЕ

962 нови случая на коронавирус повече на седмична база има през настоящата седмица (25.01 - 31.01.21) спрямо миналата (18.01.21) (припомняме, че всеки дневен отчет се отнася за денонощието преди да излезе). Но разликата в направените тестове е колосална - през тази седмица има 27 019 направени теста повече спрямо миналата. Така последната седмица на януари, 2021 година засега става рекордна по брой направени тестове.

ПРОФ. МУТАФЧИЙСКИ: ТРЕВОЖНА Е ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА БЪДЕЩЕТО, РАЦИОНАЛНИЯТ СТРАХ МОЖЕ ДА НИ ПРЕДПАЗИ

"Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и и да бъдат защитени. Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх. Рационалният страх може да ни предпази съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили“. Това каза пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

ПУЛМОЛОГ: НАТОВАРВАНЕТО СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ НА COVID-19 ТРЯБВА ДА СТАВА ПОСТЕПЕННО

“Често получавам запитвания от млади хора, преболедували коронавирус, дали могат да влязат отново във фитнесите и да започнат тежки натоварвания. Обикновено даваме съвет натоварването да става постепенно, защото не знаем как са възстановени белият дроб и сърцето”. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова в студиото на “Неделята на NOVA”.

СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ НА 10 СЕПТЕМВРИ

Обсъжда се следващата учебна година да започне от 10 септември. Идеята е да има една седмица повече за затвърждаване на материала чрез извънкласни и извънучилищни форми. Всеки директор може да покани родителите и да ги призове за това децата им да влязат оттогава в час. Много директори са готови да направят това. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Нова тв.

ЗАРАДИ НОВИТЕ ВАРИАНТИ НА COVID: РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ ПОИСКАХА НЕПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ

Родителски и учителски организации с отворено писмо до премиера и до министрите на здравеопазването и образованието. Екипите на "Родители за безопасно образование", "Учители за безопасно образование" и "Science in the Crisis" заявяват, че е неприемливо учениците от 5-и до 12-и клас да се връщат в присъствена форма на обучение, с редуване, което да започне от 4 февруари.

ОТКРИХА ЮЖНОАФРИКАНСКИЯ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА В СОЛУН

Гръцкият заместник-министър по управлението на кризи Никос Хардалиас и председателят на националната организация за обществено здраве Панайотис Аркуманеас са заминали спешно за Солун. Това се е наложило след установяване на южноафриканската мутация на новия коронавирус в района, съобщи АНА-МПА.

ЕК: НИКОЯ КОМПАНИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИЗНУДВА ИЛИ ДА СПЛАШВА ЕВРОПА ЗА ВАКСИНИТЕ

Никой, никоя компания, не може да изнудва или да сплашва Европа за ваксините срещу коронавирус. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред кипърското издание на вестник "Катимерини" в коментар за закъсненията в доставките на ваксината на AstraZeneca, предаде АНА-МПА.

ИТАЛИЯ: ВАКСИНАТА НА ASTRAZENECA – САМО ЗА ЛИЦА ОТ 18 ДО 55 ГОДИНИ

Италианската агенция за лекарствата препоръча използването на ваксината на AstraZeneca срещу новия коронавирус, но само за хора на възраст между 18 и 55 години, предаде ДПА.

ПРИСТИГНАХА ОЩЕ 3 600 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА НА MODERNA

У нас бяха доставени 3600 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Moderna. Те пристигнаха тази нощ и се съхраняват във фризера на БулБио - НЦЗПБ.

ВАСИЛ БОЖКОВ: ЩЕ УЧАСТВАМ В ИЗБОРИТЕ

"Опитват се да ни пречат всячески, което показва, че ги е страх". Това каза в интервю за БНР бизнесменът и основател на партия "Българското лято" Васил Божков. Думите му са в коментар на това, че Софийският градски съд отложи за 5 февруари делото за регистрацията на партия "Българско лято", а причината – прокуратурата е била нередовно призована.

ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ПОКАНИ МЕЖДУНАРОДНИ НАБЛЮДАТЕЛИ ЗА ИЗБОРИТЕ

В изпълнение на ангажиментите си съгласно Изборния кодекс Министерството на външните работи от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 4 април 2021 г. избори за народни представители в Република България.

НАСЕР СЕЛМАНИ: ТАЙНАТА ПОЛИЦИЯ НА ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Зоран Заев е един от малкото македонски политици, които могат да вземат смели политически решения. Нито в Македония, нито в Сърбия някой иска да говори за престъпленията на югославския диктатор Тито. Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС един от най-известните македонски публицисти Насер Селмани, който беше дългогодишен председател на Сдружението на журналистите на Македония. В момента той е главен редактор на авторитетния сайт zoom.mk.

МАРОКАНЦИ ОПИТАХА ДА МИНАТ НЕЛЕГАЛНО ГРАНИЦАТА КРАЙ ОРЯХОВО

Районната прокуратура във Враца води разследване по образувани три бързи производства за извършени престъпления, извършени от трима граждани от Мароко, съобщава 24 часа.

НАЙ-МАЛКО 2 000 ДУШИ ЗАДЪРЖАНИ НА ПРОТЕСТИ В ПОДКРЕПА НА НАВАЛНИ (ВИДЕО)

В десетки градове на Русия днес се провеждат масови протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Повече от 2 000 души са задържани в цялата страна, сочат данни на правозащитната организация ОВД-Инфо. Сред тях е съпругата на Навални Юлия, уточнява БНР.

КУЧЕТА СПАСИХА СТОПАНИТЕ СИ, ЗАТРУПАНИ ОТ ЛАВИНА В ШВЕЙЦАРИЯ

Двама души, затрупани от лавина в Швейцария, бяха спасени благодарение на кучетата си, чийто лай привлякъл вниманието на други хора, съобщи Ройтерс, цитиран от 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com