Новините: Най-важното за деня, 4 август

2770
Новините: Най-важното за деня, 4 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 04 август.

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СМЕНИ ПОЧТИ ВСИЧКИ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ - ЕТО КОИ СА НОВИТЕ

Служебното правителство смени част от областните управители на страната ни. Това стана ясно след края на първото заседание на Министерски съвет. Според решението 25 от 28-те областни управители са сменени, като на постовете си остават само тези на областите Кърджали (Даниел Делчев), Ловеч (Виктор Сточев) и Русе (Анатоли Станев) показа справка на Actualno.com

ЕТО КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВАТ ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ НА 2 ОКТОМВРИ

Правителството на Гълъб Донев одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година, съобщиха от правителствената информационна служба. Одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лева.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ НА РАДЕВ ВЪЗСТАНОВЯВА СТАРИЯ МОДЕЛ ГЕРБ-ДПС

Служебният кабинет на президента Румен Радев възстановява модела ГЕРБ-ДПС. 6-месечните усилия на правителството ще бъдат унищожени от служебното правителство, оплака се лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на bTV. 

НЕОКОНЧАТЕЛНО: СЪДЪТ ПРИЗНА ВАЛЬО ТОПЛОТО ЗА ВИНОВЕН ПО ДЕЛОТО "ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ"

Софийски градски съд (СГС) призна бившия шеф на "Топлофикация София" Валентин Димитров (Вальо Топлото) за виновен за пране на пари.

ШЕФЪТ НА "БУЛГАРГАЗ" НЕ ГОВОРИ КАТО СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА КРИЗА С ГАЗА, ВИЖДА "ГАЗПРОМ" КАТО ПОСЛЕДНА ОПЦИЯ

Ситуацията беше такава – "Газпром" прекрати доставките от днес за утре. Когато замениш доставки по дългосрочен договор, минаваш на спот пазара и цената става по-висока. "Това е една криза, която няма как да бъде толкова ескалирана на местно ниво" - кризата е факт заради войната в Украйна, заради подхода на Европа досега и газовите връзки с Русия, което не е изолиран за България случай. "Трудно може да се търси вина в конкретен човек". Това каза председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски, визирайки и предишното управление.

АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ: РАМКОВ ДОГОВОР ЗА ТАНКЕРИТЕ С ГАЗ ИМА, ОФЕРТАТА Е АНГАЖИРАЩА

Бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов отговори на обвинения на служебната власт за хаос в енергетиката и недостиг на газ. Казаха, че работят 24 часа - минах снощи пред Министерски съвет, че сън не ме лови, но нямаше никой - така Николов иронизира създаването на "кризисен щаб" заради енергетиката и газовите доставки.

БИВШИЯТ ШЕФ НА "КИНТЕКС": 4200 ТОНА ОРЪЖИЕ СА ИЗНЕСЕНИ ЗА УКРАЙНА С УЧАСТИЕТО НА НИНОВА

Бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов показа за първи път официални документи, които удостоверяват износа на българско оръжие към Украйна. Той заяви, че бившият министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е знаела за износа през Полша и е имала пряко участие.

В СТИЛ ДА ЗАЩИТИМ "ИЗКОННИТЕ ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ": СТРАХ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТ ЕНЕРГИЕН АПОКАЛИПСИС

Лято преди бурята. Не си правете илюзии: цените на енергията ще скочат до невиждани нива и ни очаква най-голямото геополитическо земетресение от десетилетия насам. Предстоят трусове, дори по-големи от финансовия крах през 2008 г., когато протестите кулминираха в "Окупирай Уолстрийт" и Арабската пролет. Това пише Шерел Джейкъбс в анализ за The Telegraph. Джейкъбс има репутация на защитаваща теорията как чрез мултикултуризма се цели подбиване на традиционни за западната цивилизация ценности и дори колумнистът на The Guardian Оуен Джоунс обърна внимание преди години на името на Джейкъбс и, че така се подсилва речта на омразата и логическите аргументи остават назад.

ОЦЕНКА: РУСИЯ ИЗПОЛЗВА ЗАПЛАХА ОТ ВЗРИВ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА АЕЦ В ЕВРОПА ВЪВ ВОЙНАТА С УКРАЙНА

Изглежда Русия използва страха от ядрена авария в най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката, за да оказва натиск върху Запада и западните демокрации да не изпращат допълнително сериозно оръжие на Украйна. Освен това, руското военно министерство променя поведението си що се отнася до информацията за войната в Украйна – тече повече пропаганда в стил "унищожихме HIMARS", а съобщенията за директно случващото се на фронта като постигнати цели липсват и биват оставяни на проруски микроблогъри и военни кореспонденти, изявяващи се в "Телеграм". Това са основните заключения в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

АНАЛИЗ: ВРЕМЕ Е САЩ ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ С НОВИЯ РУСКИ БОЕН ЛАЗЕР

 

В продължение на десетилетия брилянтни стратези като покойния Анди Маршал се тревожеха за неизбежната заплаха за американското космическо надмощие. Въпреки че тези хипотези не са потвърдени в открити публикации, слуховете за тях циркулират в Пентагона от дълго време.

БОБИ БОБЕВ: НЯМА ДА ИМА "БУРЯ" И ВТОРИ ФРОНТ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА В КОСОВО

 

На 31 юли 2022 г. възникна напрежение по границата между Сърбия и Косово. Стигна се до блокада край един от пункта "Ярине" на границата между двете страни. На терен бяха изпратени специалните части, полицията и КФОР. Поводът за случилото се беше пререгистрацията на автомобилите с косовски номера. НАТО обяви, че ще действа, ако стабилността на Косово бъде застрашена. САЩ призоваха Косово да отложи с един месец пререгистрацията, което правителството в Прищина направи. Същевременно от Руската федерация изразиха подкрепа за Сърбия и определиха действията на косовското правителство като поредната стъпка към прогонването на сръбското население от Косово. Също така турският външен министър Мевлют Чавушоглу проведе разговори със своите колеги в Косово и Сърбия и обеща помощ за намаляване на напрежението.

ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ: НЕ СМЕ СИ ГОВОРИЛИ С КИЧКА ОТ ТОГАВА (ВИДЕО)

 

Светът не е само политика и икономика - или поне не трябва да е. Затова днес, в "Студио Actualno" гостува Панайот Панайотов - за да си припомним, че в живота винаги има и друго, че здравият разум трябва да бие жълтините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com