Косово отложи с месец ограниченията за хората със сръбски документи

4235
Косово отложи с месец ограниченията за хората със сръбски документи
Снимка: iStock/Guliver

Властите в Прищина отложиха с един месец забраната за влизане със сръбски автомобилни табели и лични документи. Решението за ограничение на влизащите със стари паспорти предизвика огромно напрежение в провинцията и трябваше да влезе в сила днес. 

"Правителството на Република Косово категорично осъжда днешната блокада на магистрали в Северно Косово и стрелбата по полицаи от местни въоръжени мъже. Министър-председателят Албин Курти, заедно с президента Османи и заместник министър-председателя проведоха срещи с международни представители от САЩ и Европа. Косовското правителство се ангажира от понеделник, 1 август 2022 г., да отложи решението до 1 септември 2022 г., когато барикадите ще бъдат премахнати и свободата на движение в Северно Косово ще бъде възстановена. Благодарим на международните партньори, особено на посланика на САЩ Джефри Ховени, за тяхната ангажираност и принос за намаляване на напрежението", се казва в изявление на косовската администрация, цитирано от БГНЕС.

Вучич: Началникът на КФОР ще се срещне с косовските сърби тази нощ

Командирът на контингента на НАТО в Косово и Метохия Ференц Каяри ще се срещне тази нощ с представители на косовските сърби във връзка ...

Извънредно положение: Стрелба и сирени на границата Сърбия-Косово, депутати заговориха за денацификация

По-рано днес САЩ призоваха Косово да отложи с 30 дни влизането в сила на забраната. Русия пък директно обвини властите в Прищина, че този ход е още една стъпка към прогонването на сръбското население от Косово. "Призоваваме Прищина и САЩ и ЕС зад нея да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово. Подобно развитие на събитията е още едно доказателство за провала на посредническата мисия на Европейския съюз. Това е и пример какво място е подготвено на Сърбия в Европейския съюз, предлагайки на Белград де факто да се примири с безправието на своите сънародници", се казва в съобщение на външното министерство на Русия. 

Полицията на Косово обяви, че нейни служители са станали обект на стрелба с огнестрелни оръжия в Северно Косово, където етнически сърби издигнаха барикади и блокираха пътища, по които се стига до границата със Сърбия. При стрелбата няма ранени, уточни полицията в свое изявление.

Вчера вечерта стотици косовски сърби докараха камиони и други превозни средства, с които блокираха пътищата, водещи до граничните пунктове "Ярине" и "Бърняк", съобщи журналист на Франс прес, намиращ се на мястото на събитието. Около барикадите се струпа голямо множество от хора, възнамеряващи да прекарат там нощта.

Събрия отговори на Косово: Курти е виновникът за настоящата ситуация в Косово и Метохия

Единственият виновен за настоящата ситуация в Косово и Метохия е Албин Курти, който предизвиква нова криза в Косово и Метохия с безразс...

Причината за ескалацията на напрежението стана решението на правителството на Косово да обяви сръбските лични документи за невалидни на тяхна територия, считано от 1 август. На влизащите граждани на Сърбия ще бъде осигуряван "документ за влизане и излизане". Косово ще издава на всички сухопътни и въздушни гранични пунктове документ за влизане и излизане, който ще бъде валиден 90 дни, подобно на документа, който сръбските власти издават на косовските граждани, когато влизат в Сърбия.

В съобщение на косовското правителство от 29 юни се посочва, че пререгистрацията на автомобилите ще започне от 1 август и ще продължи до 30 септември. В съобщението се посочва, че с това решение Косово на своя територия анулира документите, издадени от сръбските власти. Живеещите в Косово ще трябва да сменят номерата на колите си и на по-късен етап паспортите, ако са издадени от Сърбия. Всичко това Прищина определя като реципрочна мярка спрямо Белград.

Косовският премиер Албин Курти заяви вчера, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия. Сърбите в Косово не признават властта на правителството в Прищина и независимостта на Косово и съхраняват лоялността си към Белград, отбелязва Франс прес. 

Сръбският президент Александър Вучич направи вчера обръщение към сръбския народ, в рамките на което заяви, че ситуацията в Косово "никога не е била толкова сложна" за Сърбия и за сърбите, които живеят в Косово. Вучич заяви, че ситуацията е била доведена до точка на "кипене" и че ако сърбите бъдат нападнати, "Сърбия ще спечели". Косовският премиер Курти обвини Вучич в причиняването на проблеми.

Премиерът на Косово: Изправени сме пред сръбския национален шовинизъм

Изправени сме пред сръбския национал-шовинизъм, който ни е добре познат. Така премиерът на Косово Албин Курти коментира сериозното напр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com