Новините: Най-важното за деня, 4 ноември

4260
Новините: Най-важното за деня, 4 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден. 

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ

Резултатите от балотажите в цяла България вече са ясни. Това показват публикуваните от ЦИК данни.

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: ОФИЦИАЛНО ГЕРБ ГУБИ ПОЧТИ ПОЛОВИН СОФИЯ

Нов мандат за Йорданка Фандъкова в Столична община – това вече е сигурно след 100% отчетени протоколи, но за Фандъкова и ГЕРБ този мандат изглежда ще е доста труден. И причината е, че не само ГЕРБ няма квалифицирано мнозинство в Столичния общински съвет, но и загуби много райони в столицата.

ИЗБОРНИ ИЗМАМИ ИЛИ НЕ С ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ – В ЧИСЛА И ПРЕДИМНО В СОФИЯ

Обвиненията за купуване на гласове не липсваха и при миналите два тура на местните избори. Засега няма стряскащи съобщения от прокуратурата за разбиване на схеми, но дори и бърза проверка в сайта на ЦИК показва, че гласоподавателите има над какво да се замислят – много при това.

ПРИЗНАНИЕ ОТ ЦИК: НУЖНО Е ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ ОТ ПЪРВИЯ ТУР НА ВОТА

Ще се наложи преизчисляване на избирателната активност в София на първия тур на местните избори, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, предаде БНР. Той определи като "техническа грешка" разликата от близо 100 000 избиратели в избирателните списъци на столицата.

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: КАКВО ТУК ЗНАЧАТ НЯКАКВИ СИ 100 000 ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ?

В търсене на около 100 000 гласоподаватели, които изчезнаха от протоколите на Общинската избирателна комисия в София, протоколи с данни за избирателната активност, които бяха публикувани в този си вид и на официалната страница на ЦИК, потърсихме за коментар говорителят на комисията Александър Андреев.

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: ИЗНОСВАНЕТО НА ГЕРБ ВЕЧЕ ПРОЛИЧАВА

Нещо се носи във въздуха, след като машините за популизъм и пропаганда спряха работа, понеже изборите минаха. ГЕРБ не бяха съборени в София, но десетгодишното статукво се поразклати след балотажите в неделя. ДПС и загубилата изборите за кмет на столицата Мая Манолова поставиха под въпрос легитимността на вота. Партията на Ахмед Доган обяви курс към защита на демокрацията в България заради опорочен предизборен процес, а Манолова и инициативният ѝ комитет ще искат касиране на изборите заради съмненията си за купуване на гласове, обобщава Емилия Милчева за Deutsche Welle.

МАЯ МАНОЛОВА ПРЕД ТЕЛЕВИЗИЯТА НА СЛАВИ: ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА СЕ БОРЯ ЗА ПРОМЯНАТА

Да, аз загубих тези избори, но гражданите ги спечелиха в лицето на Борис Бонев (бел. ред.) - независимия кандидат, който влезе като общински съвет в местния парламент за следващите четири години. Това заяви Мая Манолова в премиерното издание на предаването "Студио Хъ" в телевизията на Слави Трифонов 7/8 ТВ. Манолова беше първият гост на телевизията на Трифонов. Тя се оплака от резултата на балотажа, на който изтърва кметския пост за София.

ОБЯСНЕНИЕ ОТ ОИК-ПЛЕВЕН ЗА 20 000 НОВИ ИЗБИРАТЕЛИ: НАЙ-ВЕРОЯТНО ЦИК СА СБЪРКАЛИ

Още снощи написахме писмо до ЦИК, че на сайта на комисията за втория тур на изборите в община Плевен е допусната грешка. Вместо 115 324, колкото са били гласоподавателите в общината на първия тур, е записано 135 179 души. Процентите за активността на гласоподавателите са въведени от ЦИК." Така председателят на ОИК в Плевен Ярослав Димитров обясни пред Actualno.com мистериозното увеличение избирателите в общината с 20 000 души между първия и втория тур на изборите.

ДОНЧЕВ СЧИТА, ЧЕ ШАНСОВЕТЕ ЗА БЪДЕЩА КОАЛИЦИЯ ГЕРБ И "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" НАМАЛЯВАТ

"Няма данни за грубо опорочаване на изборния процес. В кампания различните опоненти пускат сигнали – разбира се, това е от компетенциите на съда". Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира резултата от изборите за кмет на Столична община и заканите за искане на касиране от страна на щаба на Мая Манолова.

МАНОЛОВА КАТЕГОРИЧНА - ИСКА КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ, ЩЕ СЪДИ БОРИСОВ И ОЩЕ НЕ ПРАВИ ПАРТИЯ

До края на седмицата Мая Манолова ще поиска касиране на изборите в София и още днес или утре дава на съд премиера. Това обявиха от щаба на Манолова по време на пресконференция в БТА по повод установени от тях нарушения в изборния процес.

СЪДИЯ ПУСНАЛ НИКОЛАЙ МАЛИНОВ ДА НАПУСНЕ СТРАНАТА, ЦАЦАРОВ СЪС СИГНАЛ ДО ИНСПЕКТОРАТА НА ВСС

Съдия Андон Миланов от Специализирания наказателен съд е разрешил на заподозрения в шпионския скандал председател на "Русофили" Николай Малинов да напусне страната. Това се е случило на 28 октомври. Искането е дошло от адвокатите на обвинения Малинов.

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: МЕДИИТЕ-РЕЦИДИВИСТИ ГЛОБЕНИ, НО НЕ СЪВСЕМ

Защо сайтове като ПИК, "24 часа" и БЛИЦ плюс големи телевизии пак си позволяват да нарушават Изборния кодекс (ИК), без да ги е грижа за глобите?

ЦАР С КАРТОНЕНА КОРОНА ЛИ Е РАЙОННИЯТ КМЕТ?

В трите големи града на България – София, Пловдив и Варна, на местни избори се гласува мажоритарно и за районни кметове. На местния вот 2019-а, битката за районни кметове беше толкова оспорвана, колкото и тази за общините.

КАКВО СТОИ ЗАД ПЛАНА НА ТУРЦИЯ ЗА ПРЕЗАСЕЛВАНЕ НА БЕЖАНЦИ?

Докато Турция вече придвижва плана си и "презаселва" сирийски бежанци в контролираната от нея "зона за сигурност", Германия продължава да настоява за международно решение за стабилизиране на ситуацията в Сирия, отбелязва Седа Сердар в коментар за Deutsche Welle.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com