Новините: Най-важното за деня, 6 март

4447
Новините: Най-важното за деня, 6 март
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини днес. 

КАНТАРДЖИЕВ: ВАКСИНИТЕ СЕ ЗАБАВИХА, ЗАЩОТО ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ БЕШЕ "ПРОТИВ ВАКСИНАЦИЯТА"

"До момента имаме плавно покачване, но не е стръмно, каквото беше в края на октомври и начало на ноември миналата година. И това е благодарение на противоепидемичните мерки, които хората най-после започнаха да спазват. Най-голям проблем ни е британският вариант. 96% в Кюстендил от заразените са от него, а в Бургас - 82%. Той измества досегашния и е доста по-заразен. Не е по-смъртоносен и лечението е почти със същите медикаменти, както и няма промяна в клиничното състояние на пациента. Освен това, ваксините го покриват." Това заяви професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

ДОЦ. КУНЧЕВ: ПИКЪТ НА ЕПИДЕМИЯТА ЩЕ НАСТЪПИ В СЛЕДВАЩИТЕ 2-3 СЕДМИЦИ

"Данните за разпространението на коронавируса са лоши и увеличението е значително, но това не е изненада, защото го наблюдаваме в Европа вече почти месец." Това заяви главният държавен здравен инспектор у нас Ангел Кунчев. Според него, на този етап е по-добре мерките да са локални по населени места, защото във всяка община е различно. Той заяви, че в момента има нужда от свободни болнични легла за лечение на COVID-19, поради което се спира плановият прием. "Знам колко боде в очите фактът, че работят заведения пък затваряме болници. Но рискът да се заразиш е еднакъв и в транспорта, и в магазините, и в училищата.

МАТЕМАТИКЪТ ЛЪЧЕЗАР ТОМОВ СЕ ОПАСЯВА, ЧЕ ПО ИЗБОРИТЕ ЩЕ ИМА И ПОВЕЧЕ ОТ 250 ПОЧИНАЛИ ОТ КОРОНАВИРУС НА ДЕН

"Тенденции при смъртността и движение при учениците и техните родители - наблюдава се текущо увеличаване на леталитета в последните две-три седмици от 4% до 8.5%. Увеличава се скоростта, с която се натрупват смъртните случаи, което не може да е само от закъснели починали (дълго лекуващи се), тъй като отговаря на подобни тенденции при хоспитализациите и пациентите в интензивни отделения като дял от активните случаи." Това посочва математикър Лъчезар Томов в пост на профила си във Facebook.

БРОЯТ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС НАДХВЪРЛИ 3000

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза сериозен ръст като абсолютно число, но намаля като процент. 3 004 са новооткритите заразени за 5 март, като така те се увеличават с 806 спрямо регистрираните в четвъртък 2 198 случая. Направени са 16 876 теста, т.е. ръст с 4 709 спрямо отчетените предишния ден 12 167 теста. Така процентът на положителни проби на практика леко намалява - от 18,06 на сто до 17,8%.

ДОЦ. АТАНАС МАНГЪРОВ: НАШАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА Е МНОГО БОЛНА, ТРЯБВА ДА МИНЕ СЕРИОЗЕН КУРС НА ЛЕЧЕНИЕ

“Аз съм лекар и обичам да лекувам. Нашата здравна система е много болна. Ако се получи добър резултат от тези избори, тази здравна система трябва да мине един сериозен курс на лечение". Това заяви водачът на листата на АБВ във Варна и 23-ти МИР в София доц. Атанас Мангъров, който е и началник на COVID отделението в Инфекциозна болница в София.

ТАНЕВА: ОТ 1500 ПРОВЕРКИ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА СА ИЗДАДЕНИ 28 ПРЕДПИСАНИЯ

Над 1500 проверки са извършени от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) по заведенията за времето от 1-ви до 5-ти март. Издадени са 28 предписания, а в системата са получени едва шест сигнала за нередности. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. По думите й, желанието на хората да посещават заведения и да се отнасят не толкова стриктно към това, някой да не спазва мерките, оказва влияние върху гражданската позиция да подават сигнали за нередности. Най-честите нарушения, които са открити от проверяващите през последните пет дни, касаят липсващи графици за дезинфекция на помещения и указателни табели за измиване на плодове и зеленчуци и за ползване на дезинфектанти.

ПО 5 МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ ЩЕ ПОЛУЧАТ МУЗИКАНТИТЕ, ПОСТРАДАЛИ ОТ ПАНДЕМИЯТА

Правителството ще подпомогне с по пет минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас, като еднократна помощ в условията на пандемията. Това означава, че около 1000 музиканти ще получат по 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки), като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още през следващата седмица. За това пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева. Творците представиха исканията на общността за онези, които са на свободна практика в България.

ИЦО ХАЗАРТА: НЕ Е ЧЕСТНО ДА СЕ ДАВАТ ПАРИ ПОРАВНО НА ВСИЧКИ МУЗИКАНТИ

"Идеята за раздаване на по 4350 лева на около 1000 български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а не „помощи") за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години." Това написа в профила си във Facebook рап изпълнителят Ицо Хазарта. Той смята, че "нищо справедливо няма в това, да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година".

БОИЛ БАНОВ ПРЕДЛАГА ПО-ВИСОКА ПЕНСИЯ ЗА ДЕЯН НЕДЕЛЧЕВ-ИКЕБАНАТА, ОТКОЛКОТО ЗА ЛЕГЕНДИТЕ ОТ ФСБ

Боил Банов предлага по-висока пенсия за Деян Неделчев-Икебаната, отколкото за легендите от ФСБ. За това алармират от Сдружение "Зограф". Предложението е отправено за решение от Народното събрание. Публикуваме пълния текст, без редакторска намеса, разпространен до медиите от сдружението.

ЛЕВЪТ ОТИВА В ИСТОРИЯТА. ОТКОГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ В ЕВРО?

От 1 януари 2024 г. ще започнем да плащаме с евро. Това е планираната дата за влизане на България в еврозоната. Датата е посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, с което се създава Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната.

ЧЛЕНОВЕ НА СИК МОЖЕ ДА ПОЛУЧАТ ДО 120 ЛВ. ЗА ИЗБОРИТЕ НА 4-ТИ АПРИЛ

Членовете на секционните избирателни комисии (СИК) извън България ще получават допълнително възнаграждение, равностойно на 50% от заплатата, за времето на работа в извънредна епидемична обстановка, свързана с COVID-19. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Съгласно решението на ЦИК, възнагражденията се определят по методика, според която еднократното заплащане на член на СИК за изборите на 4-ти април е 80 лева, а на председателя й - 105 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...