Кантарджиев: Ваксините се забавиха, защото общественото мнение беше "против ваксинацията"

5210
Кантарджиев: Ваксините се забавиха, защото общественото мнение беше "против ваксинацията"
Снимка: БГНЕС

"До момента имаме плавно покачване, но не е стръмно, каквото беше в края на октомври и начало на ноември миналата година. И това е благодарение на противоепидемичните мерки, които хората най-после започнаха да спазват. Най-голям проблем ни е британският вариант. 96% в Кюстендил от заразените са от него, а в Бургас - 82%. Той измества досегашния и е доста по-заразен. Не е по-смъртоносен и лечението е почти със същите медикаменти, както и няма промяна в клиничното състояние на пациента. Освен това, ваксините го покриват." Това заяви в предаването "Карай направо" по НОВА ТВ професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Притеснението му е да не се допусне голямо разпространение на възникналия втори нигерийски щам. По думите му, все още такъв няма у нас, но в Европа - Великобритания, Нидерландия и Франция - са регистрирани единични случаи. Кантарджиев посочи, че ваксините, с които се ваксинират европейците, предпазват от стария познат вариант на коронавируса, докато срещу нигерийския протекцията е по-слаба. "Уплахата у хората дойде от недоверието. Ако се беше появил Атанас Мангъров през 80-те години, сега щяхме всички да сме заболели от СПИН и да сме серопозитивни", пошегува се професор Тодор Кантарджиев, като едновременно с това, отправи укор към изказванията на своя колега. Според него, високата заболеваемост в последните седмици не е в резултат от отварянето на училищата и ресторантите.

"Ако се спазват мерките и сами се пазим - с кого се срещаме или да сме по шест души на маса в заведение, ще успеем да се предпазим", каза Кантарджиев. Той коментира и забавянето на ваксините за България. "Когато хората видяха, че след имунизация срещу коронавирус техни близки стават по-спокойни и нямат странични ефекти, се убеждават сами и проявяват желание да се ваксинират. Хората върнаха позитивното си мислене. Има и друго - когато се наблюдава, че общественото мнение е против ваксините, фирмите решават да ни подминат засега, за да може да осигурят нужните количества на страни, в които населението проявява интерес. Сега, когато у нас вече има много желаещи за имунизация, ще видите, че ще се подобрят нещата", категоричен е професор Кантарджиев. Той успокои, че още на 8-ми март се чака нова партида с 80 000 ваксини. А според него, до края на лятото би трябвало да се е създал имунитет на около 70% от българите, независимо дали чрез имунизация, или чрез преболедуване. Тодор Кантарджиев припомни, че до момента в България са поставени 250 000 ваксини срещу коронавирус и около милион и половина са преминали болестта безсимптомно.

"От следващата зима вирусът ще придобие сезонен характер и ще си стане като грипа. Така, освен грипният, ще си имаме и коронавирус. Ще се появи 4-валентна ваксина за грип и коронавирус. Със затопляне на времето ще тръгне да намалява. Ако продължим да се пазим, да носим маски, да не се събираме много хора на едно място, особено на закрито мисля, че лятото ще имаме сериозно намаляване на заболеваемостта", прогнозира професорът.

Като заключение Тодор Кантарджиев предложи домашна рецепта за предпазване от COVID-19: да се приема резен лимон, потопен в сода или да се пие сок от изцеден лимон със сода в продължение на няколко дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване