Новините: Най-важното за деня, 7 май

3871
Новините: Най-важното за деня, 7 май
Снимка: iStock

Редакционният екип представя по-важните новини от деня накратко.

ПРЕМИЕРЪТ ЗАМИНАВА ЗА САЩ ЗА УЧАСТИЕ В ЛИДЕРСКА СРЕЩА НА НАЙ-ВИСОКО НИВО

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на работно посещение в Съединените американски щати. На 9 и 10 май премиерът Петков ще е във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще участва в Лидерска среща на най-високо ниво.

ПРЕВОЗВАЧИТЕ НАСТОЯХА ЗА НОВА СРЕЩА С ВЛАСТТА

Превозвачи са готови, ако получат покана, за още една среща с представителите на държавата да участват в нея, съобщи БНР. Превозвачите са готови и за нов протест заради неизпълнените им искания и дават пример, че в много европейски страни правителствата са подкрепили превозвачите с мерки за облекчения в транспортния сектор. Заради напрежението, което се породи на срещата между превозвачите с министър-председателя Кирил Петков в четвъртък и от бранша напуснаха залата, автобусните превозвачи са готови за още един диалог с представителите на държавата, за да не се стига до провеждането на протести, обяви Магдалена Милтенова.

ПРОГНОЗА: ОТ ЮЛИ ВиК ДРУЖЕСТВАТА ВДИГАТ ЦЕНАТА НА ВОДАТА

Скок на цената на водата предвиждат бизнес плановете на водните дружества в страната. Сред причините са нарасналите разходи за електроенергия и материали. Предложенията им ще бъдат разгледани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) този месец, а новите цени вероятно ще влязат в сила от юли, съобщава БНТ.

БОЖАНОВ: ДАНС ДА СЛЕДИ ЗА КИБЕРАТАКИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИ ПОЩИ И БНБ

БНБ и Български пощи да бъдат включени в списъка със стратегически обекти, които ДАНС да проверява. Това ще предложи Министерския съвет след кибератаката, която блокира работата на пощите, съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов, цитиран от БНР.

"FAZ" ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ: НИКОГА ДОСЕГА БЪЛГАРСКИ ПРЕМИЕР НЕ Е БИЛ ТОЛКОВА КАТЕГОРИЧЕН В ПОЗИЦИЯТА СИ СРЕЩУ РУСИЯ

Никой български министър-председател досега не е бил с толкова категорична позиция срещу Русия, както Кирил Петков през последните дни. Това пише кореспондентът за страните от Югоизточна Европа със седалище във Виена Майкъл Мартенс за авторитетния вестник Frankfurter Allgemaine Zeitung (FAZ), цитиран от в. "24 часа".

РСМ: СКОПИЕ НАПРАВИ ВСИЧКО, КОЕТО МОЖЕШЕ. СЕГА Е ПОСЛЕДНИЯТ ШАНС ЗА СПАСЯВАНЕ НА ОТНОШЕНИЯ НИ С БЪЛГАРИЯ

"Може би това е единственият и последен шанс за спасяване на отношенията между Северна Македония и България, защото в бъдеще не само правителството, но и цялото общество ще има все по-малко политическа енергия да се посвети на този въпрос". Това заяви външният министър на югозападните ни съседи Буяр Османи, цитиран от БГНЕС. По време на пресконференция той допълни, че наближава денят, в който ще трябва да се сложи край на неразбирателството между двете страни.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, УСЕТЕНО БЕ И У НАС

Земетресение в Република Северна Македония. Трусът, с епицентър на 42 км на изток от град Кочани, е регистриран в 12.38 ч. българско време, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

НОВИ ЕКСПЛОЗИИ В ПРИДНЕСТРОВИЕТО - ЩЕ СТАНЕ ЛИ ЧАСТ ОТ ВОЙНАТА МОЛДОВА?

Властите в проруския сепаратистки регион Приднестровие в Молдова съобщиха в събота, че четири експлозии са произтекли в петък вечерта близо до бивше летище в село, граничещо с Украйна, предаде АФП. Няма пострадали при взривовете. „Близо до село Воронково, в район Рибница, в района на бившето летище, имаше четири експлозии“, съобщиха от „МВР“ на Приднестровието в „Телеграм“.

АНАЛИЗ: КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО ПРОДЪЛЖИ ВОЙНАТА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЗАГУБИ ЩЕ ТЪРПИ РУСИЯ

"Със сигурност Русия ще излезе значително отслабена от този конфликт. В момента руската армия е изцяло ангажирана с военните действия в Украйна. А това, като че ли прави невъзможно в близко бъдеще да застраши сигурността в някоя друга държава. Или поне не в размера на бойните действия в Украйна". Това заяви д-р Айлин Матле от Германското дружество за външна политика пред БНР.

СТОЛТЕНБЕРГ: НЯМА ДА ИЗПРАТИМ ВОЙСКИ НА НАТО В УКРАЙНА

НАТО подкрепя Украйна, но няма да стане страна в конфликта, а трябва да избегне разпространението на военните действия в други страни. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю за вестник "Велт ам Зонтаг". "За съжаление, трябва да сме готови за продължителна война в Украйна, която може да се проточи с месеци или дори години. В дългосрочен план Украйна не може да се защитава само с оръжия от съветската епоха и трябва да премине към модерни западни оръжия", каза той и обяви, че Украйна спешно се нуждае от повече тежки оръжия, а Западът трябва да увеличи доставките.

ООН ЗАМЕНИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА СЪС "СПОР"

Съветът за сигурност на ООН прие първата си резолюция за Украйна, два месеца и половина след началото на военните действия. В документа обаче не са използвани думите "война", "конфликт" или "инвазия", съобщи в. "Сега". Това е направено, за да може да бъде приет документът, тъй като Русия се възползваше от правото си на вето в съвета и блокира всички предишни предложения за приемане на резолюция за Украйна.

РУСКИ ЕКСПЕРТ: ЗАГУБИТЕ ЗА РУСИЯ ОТ СПРЕНИЯ ИЗНОС НА ПЕТРОЛ И ГАЗ КЪМ ЕВРОПА ЩЕ СА КАТАСТРОФА

"Дори и да не бъде постигнат консенсус между страните в Европейския съюз за въвеждане на ембарго върху доставките на руски петрол, износът ще намалее значително. Според оценки на руски експерти, включително от министерството на финансите, добивът тази година ще намалее със 17%. Според мен може даже още повече да падне". Това обяви енергийният експерт Михаил Крутихин пред БНР. Той допълни, че в Евросъюза няма и засега не може да има консенсус за бойкотирането на руския газ, но според прогнозите на Еврокомисията Европейският съюз може да се откаже изцяло от руския газ не по-рано от 2025 година.

САЩ ОБЯВИ НОВА ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускане на нова военна помощ за Украйна, която се бори срещу руската инвазия, съобщи Нова телевизия. Помощта включва по-специално артилерийски снаряди и радари. Байдън предупреди, че средствата, отпуснати досега за оръжия за Киев, са почти изчерпани и добави, че Конгресът трябва бързо да деблокира поисканата от неговата администрация сума (б.р. 33 млрд. долара) за засилване на отбранителния капацитет на Украйна.

МАКРОН ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ И СЕ ЗАКЛЕ ДА ИЗГРАДИ ПО-СИЛНА ФРАНЦИЯ И ПО-ДОБЪР СВЯТ

Новоибраният за втори мандат президент на Франция Еманюел Макрон встъпи в длъжност, съобщи Франс прес. След като председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс утвърди победата му на втория тур на президентските избори в края на април, Макрон изнесе кратка реч, в която обеща да завещае "по-добра за живеене планета" и "по-силна Франция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com