Новините: Най-важното за деня, 7 юли

3990
Новините: Най-важното за деня, 7 юли
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещата на 20 от най-влиятелните мъже и жени в света и случващото се зад кулисите на Г-20 - това беше темата, доминираща във всички световни медии през днешния ден. Докато улиците на германския град са окупирани от десетки хиляди антиглобалисти и полицаи, делегациите на Доналд Тръмп, Владимир Путин, Ангела Меркел, Тереза Мей, Шиндзо Абе, Реджеп Ердоган и др. започнаха официалните разговори.

2 часа и 15 минути пък продължи най-очакваната среща на форума - между Путин и Тръмп. След нея обаче последваха само 2 обобщаващи изречения от руския лидер.

Паралелно, докато течеше форума на Г-20, у нас в късния следобед президентът Румен Радев пусна и втората стенограма за КТБ.

Тези и други акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния петъчен бюлетин на най-важното от днешния 7 юли.

ПУТИН ОБСЪДИЛ С ТРЪМП УКРАЙНА, СИРИЯ, КИБЕРСИГУРНОСТТА И БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА

Руският президент Владимир Путин заяви, че е обсъдил с американския си колега Доналд Тръмп въпроси, свързани със ситуацията в Украйна, войната в Сирия, борбата с тероризма, киберпрестъпленията и киберсигурността, по време на продължилата 2 часа и 15 минути първа среща между двамата в рамките на форума на Г-20 в Хамбург. Утре е вторият ден от срещата на високо равнище, чийто домакин е германският канцлер Ангела Меркел.

ВТОРАТА СТЕНОГРАМА ЗА КТБ: ПАНИКА КОГА ЛЪЖАТ БАНКИТЕ И НА КОГО ДА ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА ЗА КТБ

Президентството публикува втората стенограма от срещите през 2014 г. на политическите лидери, ръководството на БНБ и президента Росен Плевнелиев. На тях са обсъждани събитията в Корпоративна търговска банка и банковия сектор. Най-важният акцент от нея е следният - тогавашният гуверньор на БНБ Иван Искров признава, че отчетите на тримесечие, подавани от банките в България към БНБ, може да са фалшиви и единственият начин това да бъде установено е чрез изрична проверка на място от Централната банка.

ОФИЦИАЛНО: МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е НАЗНАЧЕНА ЗА ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Съветът на ЕС официално назначи Мария Габриел за член на Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Встъпването в длъжност е от днес със срок до 31 октомври 2019 година, когато изтича мандатът на Комисията „Юнкер“.

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ОСТАВИ ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ВТОРАТА ПЕНСИЯ В НОИ

Конституционният съд потвърди правото на гражданите да прехвърлят партидите си за втора пенсия от частни фондове в НОИ, като реши, че въпросните разпоредби не противоречат на конституцията.

УЧИТЕЛИ КАЗАХА "НЕ" НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Задължителните психопрегледи за учители предизвикаха сериозно напрежение сред учителите в Русе, след като регионалното управление на образованието започна да прави списъци за прегледи, въпреки обещанието на Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на здравеопазването (МЗ) да премахнат мярката.

БОРИСОВ ЗА БЪДЕЩЕТО ТЕЦ-ОВЕТЕ: ТРЯБВА ДА ЧИСТИМ ВЪЗДУХА И ДА МИСЛИМ ЗА АЛТЕРНАТИВА

Ще опитаме да повлияем в Брюксел, в Европейската комисия, по тази тема. Рано или късно обаче това, което излиза във въздуха от ТЕЦ-овете, ще трябва да го изчистим. Това заяви премиерът Бойко Борисов по темата с новите европейски екостандарти за по-малко отделяне на вредни вещества от ТЕЦ-овете на въглища. Той говори на специална среща в Стара Загора.

ООН ПРИЕ ДА ИМА ГЛОБАЛЕН ДОГОВОР, ЗАБРАНЯВАЩ ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ

Общо 122 държави членки на ООН подкрепиха глобален договор, с който да бъдат забранени ядрените оръжия. Това стана при безпрецедентно съгласие и след месеци на преговори при много сериозна опозиция от страна на държавите с ядрен арсенал, пише The Guardian.

Съгласно проектодокумента, подписалите го страни се задължават да не развиват, тестват, произвеждат или притежават ядрени оръжия, както и да позволяват на тяхна територия да бъдат разполагани ядрени оръжия.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: МОСКВА ДЕСТАБИЛИЗИРА ЕС ПРЕЗ БАЛКАНИТЕ

Надявам се, че и идеологията на македонизма, създадена от Тито, Сталин и най-големия предател на българския наионален интерес Георги Димитров, да остане в миналото. Това заяви в ефира на БНТ президентът на България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев.

По думите му, опорните точки в Македония идват от Москва. Тя използва всеки повод да дестабилизира Европейския съюз и най-лесният начин за това е през Балканите. Ние трябва да се държим като европейци, да работим за добросъседство, категоричен бе Росен Плевнелиев.

АПИ ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА 78 МЛН. ЛВ. ЗА РЕМОНТ НА 109 КМ РЕПУБЛИКАНСКИ ПЪТИЩА

Открита е обществена поръчка за избор на изпълнител на основния ремонт на близо 109 км републикански пътища в областите Перник, Пловдив, Стара Загора, София и Хасково, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Ще се ремонтират участъци от пътя София - Пловдив, София - Ботевград, Рударци - Кладница и др. Проектите ще се изпълнят със средства от бюджета на Агенцията. Индикативната стойност на поръчката е близо 78 млн. лв.

ПРОГРАМИСТ И ЛЕКАР СА НАЙ-ЖЕЛАНИТЕ ПРОФЕСИИ У НАС

Програмист и лекар са най-предпочитаните професии от десетилетие. Отношението към тях обаче следва различни тенденции - докато компютърните специалности бележат ръст от 28% през 2008 г. до 36% към днешна дата, то атрактивността на лекарската професия намалява от 27 на 25 на сто. Дистанцията между двете надхвърля вече десет процента.

Ако този тренд е индикатор за доброто състояние, увеличаващия се брой компании и популярност на ИТ сектора, то перспективите пред кадровото обезпечаване на медицинските грижи са повече от тревожни. Особено ако се отчете и продължаващата емиграция на лекари и медицински сестри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com