НПО поиска от президента да спре поправката за приходите от паркиране

4271
НПО поиска от президента да спре поправката за приходите от паркиране
Снимка: БГНЕС

Софийски обществен съвет поиска от президента да върне за ново обсъждане поправката в Закона за движението по пътищата, приета на второ четене от Народното събрание миналия четвъртък.

В мотивите си към държавния глава НПО-то обяснява, че подмяната на думата „такса“ с „цена“ в чл. 99, ал. 3 от закона, касаещ зоните за платено паркиране, е в ущърб както на обществото, така и на общините. Създава се опасен прецедент, тъй като един чисто административен режим за въздействие върху автомобилния трафик, предвиден до момента да не зависи от партийни, бизнес или частни интереси, с право възложен като ангажимент изцяло на административни органи, се отрича без да е приложен и се превръща в предмет на търговска дейност с единствена цел печалба, смятат от НПО-то.

Георги Свиленски: Създадохме притеснения какво, на кого и защо ще се плаща за неправилно паркиране

От 50 до 200 лева глоба за паркиране в зелена площ, на тротоар или на детска площадка. Това е основната промяна, която мина днес (7 май...

По-нататък от обществения съвет обръщат внимание, че зоните за улично паркиране следва да останат инструмент в ръцете на общините за регулация и за ефективно решаване на местните проблеми, свързани с влошаването на качеството на живот в градската среда вследствие на лошата организация на движението.

„Недопустимо е „таксата” да бъде превръщана в „цена”. Така изцяло се деформира и опорочава смисъла на режимите на улично паркиране. Зоните не са нарочно построени паркинги и паркирането на улицата не е услуга. Да не говорим, че в София, например, ще продължим да се чудим къде отиват парите от зоните и как се ползват тези приходи, защото събираните средства от тях вече легално ще бъдат отклонявани от общинския бюджет и харчени непрозрачно от търговското дружество монополист „Център за градска мобилност” ЕАД. И най-страшното – самата политика по паркиране в града ни официално, макар и неприемливо, ще зависи от финансовите интереси на експлоататора на нашите улици, а не от нуждите на хората", коментират от Съвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com