НПО с писма до новия посланик на САЩ у нас: Съдебната реформа не трябва да бъде манипулирана

1447
НПО с писма до новия посланик на САЩ у нас: Съдебната реформа не трябва да бъде манипулирана
Снимка: Thinkstock

Темата за съдебната реформа не трябва да бъде манипулирана и представяна едностранно. Не може единствена цел на реформата да е смяната на главния прокурор. Това пише в писмо до новия посланик на Съединените щати и Конгреса, изпратено от Сдружение „За независима съдебна власт“., които настояват за независимост на съдебната власт.

В него се посочва, че в последните години у нас се наблюдава тенденция „по изграждане на обвързаност на администрацията на посолството на САЩ в България с някои конкретни организации, за които в българското общество съществуват съмнения за връзки с олигархични и икономически кръгове“. „Видно от нестабилната и почти пагубна за политическата система в България обстановка, те полагат все повече усилия за прокарване сред гражданите на Република България на манипулативни, пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на поредица от български институции и държавни органи“, пишат организациите в обръщението си. 

Борисов: Не може главният прокурор да е недосегаем, партньорите ме държат отговорен

"Не може главният прокурор да бъде недосегаем. Не може да не бъде разследван". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю ...

"Проблемите на съдебната реформа у нас се представят едностранчиво на нашите партньори от САЩ и това е част от началото на нашите действия, насочени към представяне на друга гледна точка", заяви Димитър Митов, зам.-председател на УС на сдружение "За независима съдебна власт".

"В България настроенията са много изострени. Има напрежение по няколко оси. Нашата цел е да посочваме фактите и истината. Нека българските граждани преценяват кой крив и прав", обясни Мила Георгиева, председател на УС на Центъра за приложно-правни изследвания.

В писмото си те отбелязват, че съдебната власт е независима от останалите две – изпълнителна и законодателна, а българският главен прокурор се избира от независим кадрови орган - Висш съдебен съвет. „В този смисъл опитите за политическа намеса в независимостта на съдебната власт и стремежът за персонална вендета и саморазправа с главния прокурор на Република България от страна на политически, олигархични и икономически субекти са недопустими в демократична страна като България“, се казва още в него.

От организациите посочват, че твърденията, че „българското общество има нужда от точно такава съдебна реформа – смяна на настоящия главен прокурор с друг, удобен на техните интереси и финансови благодетели, са една опасна публична лъжа“. Българската съдебна власт има проблеми и то редица, но напълно различни от тези на разследвани олигарси, подсъдими и други засегнати от българската прокуратура лица, се посочва още в обръщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com