Обявяват бедствено положение в Ружинци заради наводненията

16543
Обявяват бедствено положение в Ружинци заради наводненията
Снимка: БГНЕС

В община Ружинци ще бъде обявено бедствено положение заради падналите обилни поройни дъждове.

Тази нощ над село Плешивец в община Ружинци са паднали близо 80 литра на квадратен метър дъжд. Огромното количество вода създава бедствена обстановка в селото.

Прииждат двете реки, съединяват се на едно, има съборена къща, кошара, отнесени три коли, две ремаркета за коли. Два моста са счупени, както и стълбове. Имаме евакуация на хора. Наводнени са мазета и гаражи, съобщи кметският наместник Ненчо Лозанов пред БНР.

Екипи на ПБЗН са помагали тази нощ за справяне с бедствието. Водата в реките вече значително е спаднала, но в селото се притесняват, че днес отново ще вали, а това би създало и нови проблеми.

Кризисният щаб за бедствия и аварии заседава в община Ружинци заради усложнената обстановка от тази нощ.

Падналият през нощта дъжд създаде кризисна обстановка и в село Гюргич, каза кметът Иван Петков. "Имаше много голяма приливна вълна, тук, в коритото на реката, и вследствие на това се получиха аварии - мостове има отнесени, имаме водопровод скъсан и множество аварии получени, но за щастие няма пострадали хора и животни. От пожарната бяха дошли тук с цел да евакуираме населението, което живее долу, ниско до реката. Изкарахме ги на високата част горе с общинския бус. Други поразии нямаме, както и къщи разрушени нямаме", каза Петков.

Водата, изпусната от язовира в село Гюргич, е поета от язовира край село Смирненски, съобщиха от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана. Арендаторите на водоема са били предупредени още в началото на интензивните валежи и са предприели необходимите мерки за контрол на водния поток. Ударната вълна е поета от свободния обем на язовир "Смирненски" и няма опасност за населението, жилищните сгради и стопанските постройки в района.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще посети днес в 15.00 часа селата Гюргич и Плешивец, община Ружинци, Видинска област, където втори ден продължава бедствената ситуация, причинена от наводненията, съобщиха от НС.

Порои и наводнения заляха Балканите

Прелели язовири са наводнили десетки къщи във Видинско през нощта срещу четвъртък. Кметът на община Ружинци Венцислав Ванков каза в ин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com