Оборудват пожарната с нова техника за реакция при бедствия и кризи

1801
Оборудват пожарната с нова техника за реакция при бедствия и кризи
Снимка: МРРБ

Нови 26 автомобила за реакция при аварийни ситуации и друг вид специализирана техника ще получи Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Това става в рамките на стратегически проект за подобряване управлението на реакциите в случай на природни бедствия в граничния регион между България и Сърбия.

Той се финансира с над 7,2 млн. евро по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма за трансгранично сътрудничество (ИНТЕРРЕГ V-А) България – Сърбия 2021-2027, обявиха от МРРБ.

Още: Денков твърди, че бедствието в Царево е природно, но проверява и човешката дейност (ВИДЕО)

Какво включва проектът?

Като част от дейностите по проекта се предвижда още реновиране на Центъра за професионално обучение на ГДПБЗН-МВР в Монтана, както и академията на МВР в София. Ще бъдат проведени и обучения за усъвършенстване и надграждане на уменията на спасителни екипи от България и Сърбия и доброволческите отряди, съвместни тренировки, обучение на населението за реакция при кризи и др.

На церемония в Учебно-тренировъчния център до сградата на ГДПБЗН в София днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева връчи договора за субсидия на стратегическия проект на главен комисар Александър Джартов – директор на ГДПБЗН. Дирекцията е главен партньор по изпълнение на проекта.

„Уважаеми герои, благодаря за работата на всички професионалисти и доброволци. Събитията от последните дни показаха какво трябва да се направи и колко е важна подготовката при кризи, бедствия и аварийни ситуации. Затова за мен е чест и удоволствие стартирането на днешния проект, защото той съдържа четири елемента за пример как трябва да действаме оттук нататък при кризи, които изискват много добра подготовка“, заяви Бонева.

Тя посочи, че на първо място е изграждането на нов начин на мислене и култура на населението, за да бъде то по-отговорно към себе си, съгражданите и инфраструктурата по места. Като втори важен елемент зам.-министър Бонева открои изграждането на професионални кадри и подготовката на доброволци, които да работят по-ефективно заедно. Осигуряването на модерна инфраструктура, техника, внедряване на IT технологии, също са от голямо значение за реакция и пестене на време. „Проекти като този ни дават възможност да градим капацитет, да можем да работим заедно и в трудна ситуация координацията между нас да е гладка“, подчерта още зам.-министърът, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Още: Шефът на пожарната: Не само природата е виновна за това бедствие, а причините са комплексни

Главен комисар Александър Джартов също отбеляза важността на проекта за подобряване работата на аварийните екипи и доброволните отряди, които ще бъдат по-добре подготвени с техника и екипировка. „Благодаря на всички партньори по проекта. Пожелавам да го завършим бързо и качествено“, каза той.

Снимка: МРРБ

Колко време продължава проектът?

Проектът ще се изпълнява в продължение 30 месеца в партньорство между Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Министерството на вътрешните работи на Сърбия, Академията на МВР и Националната асоциацията на доброволците в Република България.

На церемонията присъстваха още старши комисар Любомир Баров – зам.-директор на дирекцията, представители на проектните партньори – комисар доцент д-р инж. Христо Проданов – декан на факултет ПБЗН и др.

Анализи за бедствието по Южното Черноморие

Пред медии зам.-министър Бонева коментира и бедствената обстановка по Южното Черноморие. „Изказвам съболезнования на близките на починалите. Тежка ситуация, изключително сериозно бедствие. В момента МРРБ е участник във всички кризисни щабове в засегнатите райони, като приоритет е реакцията за защита на населението.

Мобилизирани са всички структури, работим с всички институции. Предстоят анализи, след като се осигури безопасността на инфраструктурата и гражданите“, посочи тя.

Още: Икономическият министър каза как ще се помогне на пострадалите хора в Царево

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com