Обрат: БНТ се отказва от новия филм на Максим Генчев

4002
Обрат: БНТ се отказва от новия филм на Максим Генчев
Снимка: БГНЕС

Българската национална телевизия (БНТ) най-вероятно ще се откаже да прави новия филм на Максим Генчев за цар Иван Александър с работно заглавие "1349".

Това съобщи по време на отчета на работата на обществената телевизия от юли до декември 2022 г. пред Съвета за електронни медии (СЕМ) генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. Припомняме, че лентата на Генчев щеше да получи финансова подкрепа от БНТ. Проектът е приет от филмовата комисия, но не са спазени конкретни изисквания и най-вероятно бюджетната комисия няма да му даде финансиране, уточни Кошлуков.

ОЩЕ: Максим Генчев пред Actualno.com: Отказвам повече да взимам пари от държавата

Иначе по време на отчета си Кошлуков очерта сериозни промени и преразглеждане на рубриката на Петър Стоянович, ако изобщо остане в предаването на Георги Любенов:

"Професорът сутрин рано не внимава много с езика си", бяха думите на генералният директор на БНТ, чиято оставка се иска от доста месеци.

Самата темата за проф. Петър Стоянович и участието му в "Денят започва с Георги Любенов" бе повдигната от Габриела Наплатанова, член на СЕМ, тъй като в съвета са получени сигнали за реплика на професора, свързана с "малките момиченца". Въпросното издание на предаването ще бъде проследено отново от СЕМ, за да се прецени дали има нарушение на закона.

Сериалът "Войната на буквите" е даден за преозвучаване на продуцентите, каза Кошлуков. Причината е, че според него няма как да се използват съвременни думи като "Смешник" и "Изчезни" и езикът не трябва да звучи като анахронизъм. Единствено Симона Велева от състава на СЕМ похвали сериала и усилието на БНТ да снима исторически филми.

Оставка

И по време на отчета си Кошлуков не се размина с въпроса за исканата оставка от поста генерален директор - Пролет Велкова от СЕМ отново го попита дали ще я подаде, тъй като продължава да заема позицията вече 8 месеца след изтичането на мандата му заради делото, което се води в съда именно по повод конкурса за мястото му. Велкова припомни, че той е получил 4 гласа "против", а не се знае колко още ще продължи делото. То бе заведено от Ирина Величкова срещу СЕМ, който не бил обявил с решение прекратяването на конкурса без излъчен победител, припомня "24 часа".

Велкова поиска от колегите си да препотвърдят отрицателния си вот, а от Кошлуков - "да ви помолим да си дадете сметка, че единствено делото ви държи на този пост и да ви помолим да отстъпите от него в полза на обществото".

"Темата няма връзка с доклада, така че няма какво да коментирам", отговори Кошлуков.

Отчетът на Кошлуков бе приет с 3 гласа "за" и 2 гласа "въздържали се" - от Габриела Наплатанова и Пролет Велкова.

"В света и Европа телевизиите се променят и ако не изработим пътна карта, ако не видим накъде отива телевизията, рискуваме обществената медия значително да изостане", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com