Общинарите решават за 81 млн. заем за градския транспорт в София

8140
Общинарите решават за 81 млн. заем за градския транспорт в София
Снимка: БГНЕС

Доклад относно вземане на решение за одобряване на договор за банков кредит, страна по който е Центърът за градска мобилност ще разгледат общинарите в София на предстоящото заседание на 25 юни.

След повече от година вече има избрана банка, която да отпусне заем на ЦГМ, за да покрие дълговете си от над 80 млн. лв. Заемът от 81 млн. лв. ще бъде отпуснат от Българската банка за развитие. Усвояването му ще бъде постепенно през следващата една година, а погасяването му ще е в следващите 9 години.

Столичните общински съветници ще разгледат доклад относно изменение и допълнение на Договор за обществен превоз на пътници, сключен между Столична община, "Столичен автотранспорт" ЕАД и "Център за градска мобилност" ЕАД. Друга точка в дневния ред е доклад относно икономическа рамка за 2015 година за транспортното обслужване на Столична община с обществен градски пътнически транспорт.

През месец ноември изтичат договорите с частния превозвач "Карат С" на транспортния бос Миролюб Столарски за обслужването на шест линии на градския транспорт. След изтичането на договорите линиите 300, 42, 54, 68, 84, 90 ще се обслужват вече от общинската фирма "Столичен автотранспорт". От общината обаче успокоиха, че няма опасност линиите да останат необслужени, защото до края на годината общината очаква да приключи процедурата за доставка на нови 110 автобуса. Те обаче не са с европари, а общината тегли за тях заем. Автобусите, които обслужват линиите, чиито договор изтича през ноември, са 32.

На сесията СОС ще гласува и подписването на споразумението между столичната община и швейцарския държавен секретариат по икономически въпроси за доставката на 28 употребявани трамвая. Средната им възраст е 15 години. Преминали са основен ремонт и досега са се движили в Базел. Швейцарските мотриси ще сменят най-старите софийски трамваи, 35 от които са над 50-годишни. Доставката на швейцарските трамваи ще започне през 2016 г. Проектът е за 3 млн. швейцарски франка, като от тях общината ще плати само 60 хил. швейцарски франка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com