Общините - без изход след шоковото поскъпване на тока, ще угаснат ли градове и села?

5331
Общините - без изход след шоковото поскъпване на тока, ще угаснат ли градове и села?
Снимка: Pexels/Pixabay

Опасността градове и села да останат на тъмно за неизвестен период от време е реална. И това ще се случи за пръв път от около 20 години насам. Причината е шоковото поскъпване на тока. Общините са на различен етап от предприемането на крути мерки, защото някои са имали доскорошни договори на цени, но които не са могли да предоговорят при последните поръчки.

Някои в момента правят разчети, при други вече решенията са взети – ще спират уличното осветление, ако държавата не им подаде ръка. Това всъщност е общото между тях – всички разчитат на държавата по-бързо да проведе среща с Националното сдружение на общините и да поеме ангажимент за субсидиране на този разход, тъй като не разполагат с възможности да компенсират тройното увеличение на сметките.  

До тези изводи стигна Actualno.com след направеното допитване до кметовете на няколко общини – малки, средни и по-големи, с цел да представи обобщена картина на проблема в реалните му мащаби.

„Направихме сравнение между последните ноемврийски месеци. От 44 000 лв. сметката набъбна на 105 000 лв.“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. По думите му това поскъпване се отразява драматично на общината.

„Ако не ни компенсират или не ни върнат на лимитирания пазар, ще се наложи да стоим на тъмно. Средно на година плащахме по 130 000 лева за осветление, а сега само за ноември сметката беше 105 000 лева. През декември ни взеха 70 000 лв. аванс, сега чакаме да ни „сурвакат“ за последния месец на миналата година. Ако не получим подкрепа, ще трябва да спрем уличното осветление, тъй като не можем да спрем патронажа, нито останалите социални услуги. Откъде да ги съберем тези приходи!?“, недоумява градоначалникът.

Общинските сгради в Кюстендил са газифицирани. При детските градини от 35 000 лева разход за газ през миналата година, сега са платили 88 000 лева само за ноември месец. Паунов се надява, че уверенията за компенсации няма да останат само приказки.

„Надявам се на компенсации, и то солидни. Над 70% от разликата трябва да се компенсира. Ние бяхме на 101 лева на мегаватчас нощна енергия и 122 лева дневна. Сега ни фактурират на 600 лева, и то при положение, че сме компенсирани с по 110 лева на мегаватчас за септември и октомври. Представете си колко щеше да е сметката - сигурно още 20 000 лева отгоре“, допълни той.  

От община Кюстендил подали сигнал до прокуратурата, за да проверят начина, по който е замервано потреблението.

„Търговецът се отказа от договора, което значи, че ще водим дела срещу него. Преди около месец подадохме сигнал в прокуратурата, тъй като за август се оказа, че сметката ни е двойно по-голяма от предишния август като потребление. Поискахме да ни предоставят данни откъде е формирано това потребление, но търговецът си замълча. Искаме да знаем дали в месеца, когато потреблението е по-малко не се пише по-малко количество, а пък при по-високата цена да се пише по-високо потребление. Това ще изясни прокуратурата. Преди това обаче незабавно ни е нужна компенсация. За ноември разходът ни беше плюс 145% за детските градини, като сме инвестирали в мерки за енергийна ефективност в три от тях. Тоест, намалили сме потреблението. Постоянно инвестираме и в осветлението - заменяме лампите с енергоспестяващи. И в един момент сметките отидоха 4-5 пъти нагоре. Убеден съм, че националното ръководство ще вземе под внимание тези проблеми и няма да допусне да стоим на тъмно, защото не ми се мисли тогава какво ще стане със сигурността“, коментира Паунов.

В община Смолян сравнението между разхода за ток през ноември 2020-та и същия месец от 2021-ва е 88 205 лева къмто 228 978 лева – близо три пъти. С компенсацията, която са получили, на практика са платили 150 295 лева за последния ноември. В двата септемврийски месеца съотношението е 70 000 спрямо 200 000 лв.  

„Нямаме механизми за покриване на тази драстична разлика. Трябва да намаляваме други разходи, но при положение, че не сме оставили никакви глезотии, ще трябва да е за сметка на капиталовите вложения. В същото време очакваме увеличение на минималната работна заплата. Разходите за общината скачат драстично при миналогодишен бюджет. Приходи допълнителни няма. Положението много сериозно наистина. Масово детските градини и училищата са санирани, но икономия от това не може да се усети, тъй като токът поскъпна почти три пъти. Въздържаме се от спиране на уличното осветление. За нас здравето и безопасността на хората е на първо място“, коментира кметът на Смолян Николай Мелемов.

В Горна Оряховица до ноември имали договор с компания за доставка на ел.енергия на цена 97 лева на мегаватчас. При проведената обществена поръчка се явили фирми, които нямало как да влязат в рамките, заложени от общината.

„Те предложиха в пъти по-висока цена - 400-500 лв. на мегаватчас. Ние все още правим изчисления. До края на месеца ще сме готови с пълния финансов разчет за годината, с който ще запознаем Общинския съвет и заедно трябва да предприемем мерки. Вариантите всъщност са два. Единият е оптимизация на консумираната ел. енергия - да се намали може би парковото осветление, част от уличното осветление да спре. Другият е да се търсят местни приходи за дофинансиране на тази дейност. На този етап това, което слушам по телевизията, е, че се говори само за бизнеса, за общините не се споменава. Доколкото имам информация, тази седмица ще има среща на Националното сдружение на общините с министър-председателя, за да обсъдят мерките. С нетърпение чакаме да чуем отговор на какъв етап ще се предприемат действия за компенсиране на ел.енергията на общините. Иначе ние няма да можем да издържим“, заяви кметът на общината Добромир Добрев.

По думите му около 90% от разхода за ел.енергия в Горна Оряховица се формира от уличното осветление и струва годишно около 660 000 лева.

„При разчетите, които правим в момента, ще ни трябват над 1.7 млн. лева  за ел.енергия. Това на фона на 5 млн. лева приходи си е доста сериозна сума. И проблемът не е само в тока. При газта също има сериозно поскъпване. Всичките училища и детски градини са ни газифицирани. Там увеличението е двойно. Проведохме среща с ръководствата им. Има детски градини, които миналата година са плащали за декември месец около 2500 лева газ, а в момента са на 6 хиляди и нещо. Имаме докладни от социални домове. В момента е трудно да се направят коректни изчисления, защото не са пуснати стандарти за детски градини, училища, социални учреждения. 5 млн. лв. са местните приходи като данъци и такси, без целевите - като такса смет. Тоест, приходите ще са като миналата година, но разходите са в пъти увеличени. Хората в началото на годината спрямо инфлацията искат увеличение, а кметът не може да го даде. Вече имам няколко молби за напускане. Просто промяната дойде“ - обобщи Добрев.

Към момента в община Луковит не се усеща разликата, защото имат договор за доставка на ел.енергия на твърда цена.

Общините към премиера: Ценовата криза с тока и газа ни поставя в безизходица

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) информира министър-председателя Кирил Петков за тревогата на всички общини след ц...

„Проблемът ще ни е оттук-нататък, защото договорите изтекоха. Нов договор нямаме и сме на свободния пазар като всички останали. Никой не иска да сключва договори на твърди цени, нито на цените, които ние залагаме. На борсата ел.енергията е около 600 лева на мегаватчас, което ще рече, че разходът ще ни се увеличи около пет пъти на месец. Не 5, не 50 или 100%, а 500%. Това означава, че скоро време ще угасим лампите. А сега, като няма и бюджет, като ще работим с миналогодишния бюджет, не зная как ще се оправяме. Как е възможно да си с бюджет, в който едно нещо миналата година е струвало 1 лев, а сега струва 5 лева!? Да не говорим, че газта също се увеличи със 100%. Тоест, двойно“, анализира Иван Грънчаров.

Според него общината може да си позволи да спре уличното осветление, ако се налага, и служителите ще пусне в неплатен отпуск, но фирмите не могат да си позволят това. При тях положението е още по-тежко.

„За фирмите никой не мисли. На общината няма да й е за първи път да спре уличното осветление. Преди около 20 години го е правила, пак ще го спрем. От 2000-та година досега нямахме проблеми с ел.енергията. До този момент мерки няма и аз ви казвам какви са разчетите сега. Надяваме се на мерки, при това адекватни“, подчерта кметът на Луковит.   

В община Девня също приблизително три пъти е увеличен разходът й за ел.енергия.

„Хубаво е да се анализират сравними периоди, защото разходът в зимния период и в летния са различни. Основният механизъм, който общините активират, и в частност нашата, е, че предварително бяхме достатъчно пресметливи да заделим средства за такива цели. С тези средства разплащахме допълнителните непредвидени разходи, включително увеличения ток, поскъпването на всички продукти. Ние изпълняваме много социални дейности, включително домашен социален патронаж, но и в хранителните продукти се получи голяма разлика. Увеличението при тях е от 10 до 15%. По-важното е, че община Девня не е и няма да допусне да се въвежда режим на тока, нито да се спира уличното осветление“, заяви кметът Свилен Шитов.

Председателят на КЕВР очаква поевтиняване на тока през пролетта, чака санкция от ЕС

Поевтиняване на електроенергията през пролетта, защото има голямо производство на електроенергия от водните централи - това очаква пред...

В Тетевен през май месец сметката на общината е била 8468 лв., докато за ноември е 22 797 лева.

„Разликата е драстична. Засега нямаме буфер, с който да поемем поскъпването. Разчитаме държавата да предприеме някакви мерки както по отношение на фирмите, така и за общините“, каза кметът д-р Мадлена Бояджиева.

Тя възнамерява да ползва за целта част от местните приходи, но това означава да лиши общината от друго, например да намали сумата, предвидена за инвестиции или други категории разходи.

„Просто няма как да намалим консумацията на ел. енергия на този етап. Издала съм заповед за икономии в общинска администрация и във второстепенните разпоредители, но това не може да компенсира многократното увеличение. Обсъждаме и вариант за режим на уличното осветление. Все още не сме го въвели, но натам отиваме“, добави тя. 

В обобщение – времето ще покаже дали ще се върнем във времето на соца, когато се въвеждаше режим на тока. От тогава е вицът, че в България според прелитащи над страната ни пилоти се живеело най-добре, защото страната ни приличала на дискотека – тук светне, там гасне. Всъщност обликът на населените места през нощта се оформя най-вече от уличното осветление, което на много места е художествено. А се оказва, че светлото е около 70% от разхода за ток на общините. Но предстои да видим дали ще виждаме през нощта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com