Общините искат 3% от плоския данък

15688
Общините искат 3% от плоския данък

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще поиска от следващата година между 2 и 3% от данък общ доход да постъпва в местните бюджети, обяви във Варна изпълнителната шефка на сдружението Гинка Чавдарова. Преди няколко години НСОРБ поиска преотстъпване на част от подоходния данък към общините, но идеята не срещна разбиране. Чавдарова заяви, че това ще е едно от първите конкретни предложения на неправителствената организация на местна власт за законодателни промени, които ще бъдат разисквани на възстановения Съвет по децентрализация към Министерски съвет, предаде Стандарт нюз.

"През годините разбрахме, че в диалога си с централната власт не успяваме да говорим на един език по отношение на фундаменталните теми и решаването им се отлага вече повече от 20 години. Ако съветът работи проформа, нашите участници ще се оттеглят, защото нямат мандат да правят мимикрия", обясни Чавдарова.

160 млн. лева просрочени задължения имат общините

Просрочените задължения на българските общини към 30 юни тази година са 160,1 млн. лева. Те са формирани от 146 от общо 264 общини в с...

Тя допълни, че НСОРБ ще поиска и промяна в Закона за публичните финанси, която да облекчи общините при съставянето на бюджетите си. В момента общинските бюджетари трябвало да се съобразяват със 17 инструкции и указания на Министерството на финансите, които били с предимство пред публичните обсъждания по места и плановете за развитие на общините.

"Това в никакъв случай не е децентрализация, а една от негативните констатации на последния доклад на Съвета на Европа е именно прекалената завимисимост на местните власти от централната", допълни Гинка Чавдарова.

Тя посочи още ,че сдружението ще поиска и промяна в Закона за управление на отпадъците, която да остави на същите нива таксата за депониране на отпадъци. В момента общините дължат по 15 лв. на тон депониран боклук, които внасят в сметка на съответната Регионална инспекция за околна среда и води. От 1 януари 2014 година сумата скача на 35 лв. на тон, което сдружението иска да избегне защото това увеличение ще се отрази на таксата за битови отпадъци, която и бизнесът плащат. Целта на санкциониращата мярка бе да стимулира общините да изграждат сепариращи инсталации, но практиката показала, че много малко градове могат да си го позволят. Преговарящите от наша страна юнашки обещали в 2009 г още да се закрият общинските депа, което е невъзможно. НСОРБ ще поиска и изменение в Закона за местните данъци и такси, с която да се промени начина на формиране на данъчната основа за имотите.

"Ще настояваме да се върви към справедлива пазарна оценка, защото в сегашната ситуация най-голяма тежест има местоположението на сградата, което е погрешно. Така един апартамент в голям град дължи по-голям имотен данък отколкото палат във вилна зона или курортно село, намиращ се на 3 км разстояние, например ", разясни Гинка Чавдарова.

Орешарски обеща повече за общините

Ще се постараем в рамките на възможностите и съобразно концепцията за по-нататъшна фискална децентрализация да дадем малко по-големи ...

За следващия програмен период трябва да се вземе поука за сбърканата Програма за селските райони ,която не дава еврофинансиране на общини с над 30 хиляди жители.Това например лишава Казанлък да прави и печели проекти за селата на територията на общината, или Варна, както и други български общини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com