Очаква се Благодатният огън да пристигне в България около 20:00 ч.

2179
Очаква се Благодатният огън да пристигне в България около 20:00 ч.
Снимка: БГНЕС

Очаква се Благодатният огън да пристигне в България около 19:50 - 20:00 часа. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, по повод пренасянето на Благодатния огън от Йерусалим в България.

„Благодарение на Светия синод и разбирателството на правителството, Благодатният огън е донасян като надежда и светлина за всички в страната. Това е огънят, който се пали сам. Много е интересен самият ритуал“, обясни той. „Аз много пъти съм се взирал да видя какво става. Не мога да вляза в пещерата вътре. Самият Йерусалимски патриарх влиза само по един хитон, преди това се проверява пещерата за запалки и кибрити“, уточни Емил Велинов. „Много е интересно как пламва огънят и в тези 33 свещи Йерусалимският патриарх ги изнася от гроба Господен и дава на поклонниците да запалят своите свещички и да ги разнесат по всички краища на света“, добави Велинов. По думите му обстановката в Йерусалим в този ден е страхотна. Емил Велинов каза, че в този ден градът е заграден с 3-4 ограждения. „През тези заграждения минават само делегации, със специални покани, издадени от полицията в Йерусалим. Това се прави при организацията, когато се свързваме с полицията, благодарение на нашето посолство“, добави още експертът.

Велика събота e - в очакване на Възкресението

Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На този ден се отбел...

„Иначе стълпотворението е страшно. Ако влезете в църквата, точно когато се чака огънят, има около 20 000 души. Просто си рамо в рамо. Всички са много впечатлени и има много народ“, допълни директорът на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет. „Само от Русия пристигат два правителствени самолета с по 150-200 души. Гръцките и румънските делегации също са много големи“, посочи той, като допълни, че нашата е малка, но сплотена. „Много бързо се придвижваме, гледаме да отидем първи на ВИП-а на летището на Тел Авив. Ако тези хора всички минат през нас, ние няма да можем да се приберем до 12:00 часа в България“, разказа още подробности Емил Велинов.

А иначе рано сутринта на Велика събота официална българска църковна делегация отпътува за светия град Йерусалим, където ще вземе участие в богослужбата в храм „Възкресение Господне”, който е построен на самия Гроб Господен.

По решение на Светия Синод тази година българската църковна делегация ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. За първи път в правителствения самолет, заедно с нашите духовници, ще пътува и представител на Македонската православна църква.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com